De sauna in na het sporten: doen of niet?

Geplaatst op: 
21 november 2019

Eerst fanatiek trainen in een groepsles of met de fitnessattributen en daarna de sauna in: het klinkt als een fijne beloning na je harde sportieve werk. Maar is dit ook zo? Of is het beter om de sauna na het sporten te vermijden? Misschien vraag je je wel af wat de sauna nou eigenlijk met je lichaam doet na het sporten. Of is het juist verstandiger om de sauna in te gaan vóórdat je gaat trainen? Allemaal vragen die we in deze blog voor je beantwoorden. Lees snel verder! 

 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de sauna je vermoeide spieren weer fitter maakt na een krachttraining. Terwijl je in de sauna zit of ligt te zweten, worden melkzuren sneller afgebroken en via je nieren uitgescheiden. Daardoor wordt de zuurstofvoorziening naar je spieren sneller weer vrijgemaakt en uiteindelijk veroorzaakt dit een iets sneller herstelproces. Ook zou de sauna na het sporten je ademhalingscapaciteit verbeteren. Dit heeft een positief effect op je prestatie- en uithoudingsvermogen. Daarnaast heeft de sauna nog andere voordelen. Deze lees je in onze blog 3 redenen waarom een sauna goed voor je is.  


In de sauna vóór je training

Je zou juist denken dat het handig is om je lichaam op te warmen in de sauna, voordat je begint met sporten. Het is af te raden om voor je training de sauna in te duiken. Door je bezoek aan de warme ruimte heb je minder uithoudingsvermogen en heeft je lichaam veel tijd nodig om het vochtverlies te compenseren, wat moeilijker gaat als je tijdens je training ook nog aan het zweten bent.


In de sauna ná je training

Te lang in de sauna blijven na je training is ook niet verstandig. Je lichaam kan dan je spieren gaan verbruiken als energie. Daarnaast verliest je lichaam ook heel veel vocht. Het is aan te raden om het bij maximaal 10 á 15 minuten te houden, indien je na je training gaat.

 

Hieronder geven we je nog een aantal tips als je na je training nog even de sauna in wilt stappen:

 

1. Wacht even voordat je de sauna instapt

Zweet je nog van het sporten? Wacht dan even voordat je in de sauna stapt, zodat je wat afgekoeld bent. Neem een (koude) douche voordat je de sauna in gaat. Droog je wel goed af, want als je droog bent, kan je beter transpireren en dit is beter voor je gezondheid.

 

2. Drink voldoende water

Tussen het sporten en de sauna in is het belangrijk om voldoende water te drinken. Je lichaam raakt veel vocht kwijt. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven en voldoende water te drinken.

 

3. Blijf niet te lang in de sauna

Probeer niet te lang aan één stuk te blijven zitten na je sportieve inspanningen. 10 á 15 minuten zijn in principe voldoende om kleine spierscheurtjes te herstellen die je tijdens je training opliep. Zo verlies je ook niet teveel vocht.

 

Het is dus goed om na je training even lekker de sauna in te gaan om te ontspannen. Let er wel op dat je goed gehydrateerd blijft (omdat je veel vocht verliest) en dat je niet te lang in de sauna blijft. 10 á 15 minuten is al voldoende. De sauna in voordat je gaat trainen is af te raden. 

Heel november ben je welkom om SportCity gratis uit te proberen. Wil je weten hoe het is om na een training te herstellen in de sauna? Kom gerust langs om het te ervaren!

Gerelateerde berichten

Waarom yoga goed is voor je lichaam

Wat doet yoga met je lichaam?

28 november 2019 - Body & Mind

Zo'n half miljoen Nederlanders staan regelmatig op een yogamatje. Yoga is de laatste tijd steeds populairder geworden,  omdat het je soepeler en sterker maakt, maar ook vanwege het weldadige, rustgevende gevoel erna. Ook de wetenschap toont steeds meer interesse. Dat yoga goed is voor je lichaam en geest is algemeen bekend. Maar wat doet het nou allemaal precies met je lichaam? In deze blog leggen we je het uit.

Lees verder
Is het verstandig om te sporten als je ziek bent?

Is sporten als je ziek bent verstandig?

31 oktober 2019 - Body & Mind

Een droge keel, een volle neus, hoofdpijn of verkoudheid: genoeg redenen om thuis te blijven om uit te rusten in plaats van naar de sportschool te gaan om weer hard voor je sportdoel te trainen. Je wilt immers je lichaam de tijd geven om beter te worden en je wilt je ziekte niet erger maken. Of kun je toch beter al je moed verzamelen en wel gaan sporten? Is sporten, als je ziek bent, goed voor je weerstand? Of kun je beter uitzieken? In deze blog leggen we je uit wat verstandiger is om te doen als je ziek bent.

Lees verder
3 redenen waarom de sauna goed voor je is

3 redenen waarom een sauna goed voor je is

3 oktober 2019 - Body & Mind

Bijna iedereen heeft wel is van die dagen dat je niet goed in je vel zit. Herken jij dit ook? Dit kan namelijk veel oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan te weinig slaap, voeding of ontspanning. Naar de sauna gaan is één van de dingen die je kunt doen om goed te ontspannen. Maar is de sauna nou echt zo ontspannend? En is het wel goed voor je lichaam? In deze blog leggen we je uit wat het effect van een sauna is op je lichaam.  

Lees verder