Is sporten als je ziek bent verstandig?

Geplaatst op: 
31 oktober 2019

Een droge keel, een volle neus, hoofdpijn of verkoudheid: genoeg redenen om thuis te blijven om uit te rusten in plaats van naar de sportschool te gaan om weer hard voor je sportdoel te trainen. Je wilt immers je lichaam de tijd geven om beter te worden en je wilt je ziekte niet erger maken. Of kun je toch beter al je moed verzamelen en wel gaan sporten? Is sporten, als je ziek bent, goed voor je weerstand? Of kun je beter uitzieken? In deze blog leggen we je uit wat verstandiger is om te doen als je ziek bent.

 

In deze koude herfstperiode heb je al snel een snotneus te pakken. Verkoudheids- en griepvirussen zijn nu eenmaal erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk om sowieso je weerstand goed op peil te houden, zodat je bestand bent tegen deze virussen.


Hoe sporten je weerstand beïnvloedt

Sporten kan goed helpen om je weerstand (weer) op peil te krijgen: wanneer je conditie beter is, is je weerstand immers ook beter. Om de kans op verkoudheids- en griepvirussen te verkleinen, raden we je aan om elke dag een half uur of een klein uurtje aan beweging te doen. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling maken in de buitenlucht, in de sportschool trainen of een rondje fietsen. Beweging is goed voor je lichaam en kent veel voordelen. Extreme inspanning daarentegen, zoals een marathon lopen of urenlang sporten, verlaagt de weerstand tijdelijk en daardoor loop je meer risico om op dat moment een virus op te pikken. Ook wanneer je te snel afkoelt na het sporten, kan dit je weerstand verlagen. Daarom is het heel belangrijk om voldoende tijd te nemen voor je cooling-down na je training. Zorg er daarnaast ook voor dat je warm blijft, vooral als je bezweet bent, bijvoorbeeld met een dikke trui. Zo raak je minder snel verkouden.

 

De nek-check: kan ik sporten als ik me niet lekker voel?

Er is een simpele methode om te controleren of het verstandig is om te gaan sporten als je ziek bent: de nek-check. Dit houdt in dat als je alleen symptomen boven de nek hebt (zoals een loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn of oorpijn), sporten geen probleem is. Het is dan wel beter om rustig aan te doen tijdens je training. Je zal merken dat je minder energie hebt dan normaal, omdat je lichaam nog aan het herstellen is van het virus. 

 

Heb je (ook) last van symptomen onder de nek, bijvoorbeeld last van hoesten, kortademigheid, een piepende ademhaling, koorts of spierpijn door ziekte? Dan is het verstandig om niet te gaan sporten. De kans op overbelasting van je spieren is een stuk groter wanneer je traint terwijl je ziek bent. Daarnaast heeft je lichaam ook rust en veel energie nodig om weer beter te worden als je symptomen onder je nek hebt. Wanneer je gaat sporten vertraag je daardoor je herstel. Het is namelijk een fabel dat wanneer je gaat sporten, je sneller beter wordt.

 

 

Sporten als je ziek bent is dus niet verstandig als je last hebt van symptomen onder de nek (hoesten, kortademigheid, een piepende ademhaling, koorts of spierpijn door ziekte). Rust in dat geval uit tot totdat je je weer beter voelt en begin dan weer met sporten. Als je last hebt van kwalen boven de nek (loopneus, verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn of oorpijn), kan sporten geen kwaad. Doe wel rustig aan, je lichaam heeft namelijk ook energie nodig om de virussen te bestrijden. 

Gerelateerde berichten

Waarom yoga goed is voor je lichaam

Wat doet yoga met je lichaam?

28 november 2019 - Body & Mind

Zo'n half miljoen Nederlanders staan regelmatig op een yogamatje. Yoga is de laatste tijd steeds populairder geworden,  omdat het je soepeler en sterker maakt, maar ook vanwege het weldadige, rustgevende gevoel erna. Ook de wetenschap toont steeds meer interesse. Dat yoga goed is voor je lichaam en geest is algemeen bekend. Maar wat doet het nou allemaal precies met je lichaam? In deze blog leggen we je het uit.

Lees verder
De sauna in na het sporten: doen of niet?

De sauna in na het sporten: doen of niet?

21 november 2019 - Body & Mind

Eerst fanatiek trainen in een groepsles of met de fitnessattributen en daarna de sauna in: het klinkt als een fijne beloning na je harde sportieve werk. Maar is dit ook zo? Of is het beter om de sauna na het sporten te vermijden? Misschien vraag je je wel af wat de sauna nou eigenlijk met je lichaam doet na het sporten. Of is het juist verstandiger om de sauna in te gaan vóórdat je gaat trainen? Allemaal vragen die we in deze blog voor je beantwoorden. Lees snel verder! 

Lees verder
3 redenen waarom de sauna goed voor je is

3 redenen waarom een sauna goed voor je is

3 oktober 2019 - Body & Mind

Bijna iedereen heeft wel is van die dagen dat je niet goed in je vel zit. Herken jij dit ook? Dit kan namelijk veel oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan te weinig slaap, voeding of ontspanning. Naar de sauna gaan is één van de dingen die je kunt doen om goed te ontspannen. Maar is de sauna nou echt zo ontspannend? En is het wel goed voor je lichaam? In deze blog leggen we je uit wat het effect van een sauna is op je lichaam.  

Lees verder