5 tips om het maximale uit je training te halen

Geplaatst op: 
17 oktober 2019

Je bent hard aan het trainen voor je sportdoel(en). Er is langzaam resultaat te zien, maar je hebt je doel (nog) niet bereikt. Wat kun je eigenlijk doen om het maximale uit je training te halen?

Op internet zijn er veel ideeën en opvattingen te vinden over fitness en hoe je dit het beste kan doen. Dit verschilt uiteraard per persoon, want ieder traint op zijn/haar eigen manier. In deze blog geven we je 5 tips die je kunnen helpen om het maximale uit je training te halen met betrekking tot krachttraining.

 

1. Zorg voor een goed voedingsschema

Voeding is erg belangrijk als je aan het sporten bent. Je kunt wel goed bezig zijn met sporten, maar als je er niet goed bij eet, dan zal er ook geen resultaat komen. Voeding is ongeveer voor 60% á 70% van belang voor het resultaat. Het is je brandstof vóór het trainen en zorgt voor het herstel na je training. Als je voeding niet optimaal is, zal je lichaam ook niet op tijd kunnen herstellen voor je volgende training. Zorg er voor dat je lichaam voldoende proteïnes binnen krijgt voor het herstel.

 

 

2. Neem genoeg rust

Zeven dagen in de sportschool staan heeft geen zin. Je spieren hebben namelijk 24 – 48 uur nodig om volledig te herstellen van een training. Zonder voldoende rust, hebben je spieren dus geen tijd om te herstellen. Dan is het trainen ook niet heel effectief en dat is natuurlijk jammer. 

 

3. Zorg voor variatie in je training

Als je steeds dezelfde oefeningen blijft doen, zullen je spieren hier gewend aan raken en op een gegeven moment niet meer groeien. Zorg dus voor voldoende variatie in je trainingen. Zo worden je spieren elke keer geprikkeld door verschillende prikkels met als resultaat dat ze blijven groeien. 

 

4. Train samen met iemand

Samen trainen kan je veel helpen om het maximale uit je training te halen. Je kan elkaar bijvoorbeeld motiveren en bijstaan, als iemand van jullie zware gewichten gaat pakken. Denk aan dat jullie elkaar kunnen motiveren om net je laatste set af te maken, op de momenten dat je zelf al afgehaakt zou hebben. Ook kan diegene dan gelijk letten op je houding, vorm en tempo.

 

 

5. Stel doelen voor jezelf

Iedereen heeft zo zijn eigen motieven om te sporten. De één doet het om af te vallen en de ander doet het om zijn spieren groter te krijgen of om gewoon gezond te blijven. Zodra je doelen voor jezelf gesteld hebt, weet je waar je naartoe wilt werken. Zo kun je jezelf motiveren om naar het doel toe te werken en voel je voldoening als je het doel ook behaalt. Zodra je je doelen bereikt hebt, stel nieuwe doelen, zodat het sporten variërend blijft. Lees in onze sportdoelenblog hoe je je sportdoelen kunt opstellen. 

 

 

Kortom: door het uiterste uit je training te halen, zul je sneller je doelen bereiken. Kom langs bij één van onze SportCity vestigingen om het maximale uit je training te halen. Voor advies of hulp kun je uiteraard altijd terecht bij onze instructeurs. Zij helpen je met persoonlijke begeleiding. 

Gerelateerde berichten

Een goede warming-up helpt jou verder

5 maart 2020 - Sport

Het nut van een goede warming-up wordt vrij gemakkelijk over het hoofd gzien bij het sporten, maar wat we niet realiseren is dat dit een belangrijk element is voor een succesvolle workout. Weet jij bijvoorbeeld wat je in een goede warming-up moet zien te bereiken en wat het verschil is tussen een actieve en passieve warming-up? In deze blog leggen we het jou uit.

Lees verder
7 voordelen van krachttraining

Dit zijn 7 voordelen van krachttraining

14 november 2019 - Sport

Wil je afvallen? Meer conditie krijgen? Strakker worden of spiermassa ontwikkelen? Dan zijn krachttraining en cardio onmisbaar. Krachttraining kan worden gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Dit is uiteraard afhankelijk van je sportdoelen en trainingsschema. Krachttraining is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je gezondheid. Zo kent krachttraining nog veel meer voordelen. Ben je benieuwd wat deze zijn? Lees snel verder in deze blog! 

Lees verder
7 veelvoorkomende fouten tijdens het sporten

7 veelvoorkomende fouten tijdens het sporten

7 november 2019 - Sport

Je wilt je fit voelen, dus ben je goed bezig met regelmatig sporten. Een goed begin is het halve werk! Bewegen is namelijk goed voor je gezondheid, of dit nu krachttraining, cardio of teamsport is. Daarbij is het wel belangrijk om op een paar punten te letten, zodat je geen blessures krijgt en op de juiste manier traint. Maak jij je schuldig aan een van deze 7 veelvoorkomende fouten die je tijdens het sporten kunt maken? 

Lees verder