Row

    7 veelvoorkomende fouten tijdens het sporten

    Je wilt je fit voelen, dus ben je goed bezig met regelmatig sporten. Een goed begin is het halve werk! Bewegen is namelijk goed voor je gezondheid, of dit nu krachttraining, cardio of teamsport is. Daarbij is het wel belangrijk om op een paar punten te letten, zodat je geen blessures krijgt en op de juiste manier traint. Maak jij je schuldig aan een van deze 7 veelvoorkomende fouten die je tijdens het sporten kunt maken? 

    1. Te lichte of zware gewichten

    De meeste mensen willen zo snel mogelijk resultaat boeken. Denk jij er ook zo over? Bekijk je trainingen dan eens goed, hoe zwaar je traint en met welk gewicht. Het is namelijk niet slim om gewicht te gebruiken dat je lichaam niet aankan, want dit kan zorgen voor (zware) blessures. Het is logisch dat je denkt dat je hier sneller resultaat door ziet, maar dat is niet zo. Daarnaast is het ook niet verstandig om te lichte gewichten te pakken. Hierdoor worden je spieren nauwelijks getraind. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en jezelf steeds uit te dagen. Stem het gewicht af op doelen die je voor jezelf gesteld hebt.

    2. Dezelfde routine

    Door continu dezelfde routine te volgen, went je lichaam aan de training die je elke keer doet. In het begin is dit wel goed, om je lichaam te laten wennen aan de (nieuwe) bewegingen die je maakt. Maar je spieren zullen op een gegeven moment niet meer sterker worden en met dezelfde intensiteit verbruik je steeds minder calorieën. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor meer variatie. Probeer eens een een andere oefening of (cardio)apparaat uit.

    3. Geen goede techniek

    Veel (beginnende) sporters passen vaak niet de juiste techniek toe, omdat ze niet beter weten. Ze denken dat ze goed bezig zijn, maar in feite belasten ze de spieren verkeerd. Als je twijfelt over je techniek, vraag dan gerust onze instructeurs om hulp. Zij leggen je graag uit wat de beste techniek is bij bepaalde oefeningen of hoe je het beste bepaalde apparaten kunt gebruiken.

    4. Geen (goede) warming-up

    Voordat je begint met trainen, is het handig om een warming-up te doen. Zo kunnen je spieren alvast wennen aan de inspanning die er aan zit te komen. Door een goede warming-up te doen, verklein je ook de kans op een blessure. 

    5. Weinig water drinken

    Je spieren hebben vloeistof nodig om goed te kunnen samentrekken. Wanneer je te weinig water drinkt, kun je last van je spieren krijgen en zelfs kramp. Tijdens het trainen verliest je lichaam ook veel vocht. Het is dus zeer belangrijk om voldoende water te drinken voor, tijdens en na het trainen. 

    6. Te weinig eten

    Een veelvoorkomend doel van sporters in de sportschool is afvallen. Veel mensen denken dat als ze minder eten en meer sporten, ze sneller zullen afvallen. Jezelf uithongeren resulteert alleen in slechte trainingen en is ook niet goed voor je gezondheid. Voor het opbouwen van kracht en conditie heb je energie nodig. Dat betekent dat je je lichaam moet blijven voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om te herstellen en sterker te worden. Zo ook het geval met afvallen. De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen is essentieel voor je lichaam. 

    7. Niet voldoende rust nemen

    Als je gemotiveerd bent om vooruitgang te boeken, dan denk je vaak alleen maar aan trainen, trainen en nog eens trainen. Het is belangrijk om te weten dat je lichaam voldoende rust nodig heeft. Juist in de periode van rust, zal je lichaam vooruitgang boeken. Het is dus niet verstandig om iedere dag drie uur in de sportschool te staan, maar ook om rustperiodes in te plannen.

    Kortom, door op deze punten te letten, zal je jezelf goed doen tijdens het sporten, voorkom je blessures en haal je het maximale uit je training. Voor advies of hulp kun je uiteraard altijd terecht bij onze instructeurs. Zij helpen je graag met persoonlijke begeleiding of geven je tips.