Een goede warming-up helpt jou verder

Geplaatst op: 
5 maart 2020

Het nut van een goede warming-up wordt vrij gemakkelijk over het hoofd gzien bij het sporten, maar wat we niet realiseren is dat dit een belangrijk element is voor een succesvolle workout. Weet jij bijvoorbeeld wat je in een goede warming-up moet zien te bereiken en wat het verschil is tussen een actieve en passieve warming-up?

 

Een warming-up bestaat uit oefeningen die ter voorbereiding voorafgaan aan een wedstrijd of training. Een warming-up voor je workout is een belangrijke stap om prestaties bij het sporten te verbeteren en blessures te voorkomen. Je bereidt je lichaam eigenlijk voor op de inspanning die gaat komen. Al snel merk je tijdens de warming-up dat je hartslag toeneemt en dat je het warmer krijgt. Dit betekent dat het bloed in je lichaam sneller door je bloedvaten stroomt en dat er meer zuurstof naar je spieren gaat. Meer bloed met meer zuurstof zorgt ervoor dat je spieren beter gaan functioneren en minder kwetsbaar zijn voor blessures.

 

Hoe lang moet de warming-up eigenlijk duren?

De algemene regel is dat de warming-up acht tot tien minuten hoort te duren, op een lage intensiteit. Je hoort gedurende de warming-up nog wel in staat te zijn om een gesprek te voeren en te volgen.  

 

Actieve en passieve warming-up:

Er zijn twee soorten warming-up: de actieve en de passieve warming-up. Bij een passieve warming-up gaat het om externe middelen, zoals het nemen van een warm bad of warme kleding die ervoor zorgen dat je lichaam verhit wordt. Naast het omhoog brengen van je lichaamstemperatuur is het verhogen van je hartslag ook een belangrijk doel van een warming-up. Dit wordt echter niet bereikt door een passieve warming-up, maar door een actieve warming-up.

 

De actieve warming-up is zonder meer het belangrijkste en kan weer onderverdeeld worden in de algemene en specifieke warming-up. Met de algemene warming-up zorg je er voor dat je hart sneller gaat kloppen, zodat er meer zuurstof naar je spieren gaat. Dit wordt voornamelijk gedaan door cardio oefeningen. Je kan bijvoorbeeld denken aan roeien of een hardloopsessie van 8 tot 10 minuten. Bij een specifieke warming-up focus je op de spieren die jij die dag wilt trainen. Ben jij van plan om de borstspieren te trainen, dan kun je beginnen met push ups. Je kan pull ups doen als jij je rug gaat trainen. Bij iedere oefening is het sowieso een aanrader om rustig aan te beginnen en bij iedere set het gewicht te verhogen.

Gerelateerde berichten

Herfstdip? Ga bewegen!

10 november 2020 - Sport

Het is grijs, grauw en als je naar buiten kijkt vraag je jezelf maar een ding af: hoe voelt de zomer ook alweer? Een herfstdip in volle glorie! Je bent snel moe, eet meer dan normaal en hebt minder zin om dingen te ondernemen. Sterker nog, bewegen überhaupt kost je al veel moeite.

Lees verder

Dit zijn 7 voordelen van krachttraining

14 november 2019 - Sport

Wil je afvallen? Meer conditie krijgen? Strakker worden of spiermassa ontwikkelen? Dan zijn krachttraining en cardio onmisbaar. Krachttraining kan worden gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Dit is uiteraard afhankelijk van je sportdoelen en trainingsschema. Krachttraining is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je gezondheid. Zo kent krachttraining nog veel meer voordelen. Ben je benieuwd wat deze zijn? Lees snel verder in deze blog! 

Lees verder