Waarom cardio helpt bij het behalen van je sportdoel

Geplaatst op: 
26 september 2019

Je ziet vaak dat mensen willen afvallen en veel tijd doorbrengen op de loopband of crosstrainer in de sportschool. Eigenlijk zie je overal wel mensen die bezig zijn met cardio. De één doet het meer dan de ander. Grote kans dat jij dit zelf ook wel is regelmatig doet of juist helemaal niet. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan of cardiotraining wel de beste manier is om jouw doel te bereiken? In deze blog nemen we je mee wat de voordelen zijn van cardiotraining.

 

4 voordelen van cardiotraining en waarom het helpt bij het behalen van je sportdoel

 

Voordeel 1: conditieverbetering

Cardiotraining is goed om je conditie op te bouwen. Je zal merken dat naarmate je steeds vaker cardiotraining doet, je conditie er op vooruit gaat. Steeds een stapje hoger proberen. Je lichaam zal beter functioneren en is ook gezonder als je meer conditie hebt. Dit zal er ook voor zorgen dat je lichaam sneller zuurstof naar de spieren vervoerd, waardoor je oefeningen langer vol kunt houden en het makkelijker wordt om je sportdoelen te behalen.

 

 

Voordeel 2: verkleint de kans op hart- en vaatziektes

Een ander voordeel is dat het een positief effect heeft op je bloeddruk. Door cardiotraining zal de bloedstroom door je lichaam nog beter gaan. Door dit regelmatig te doen, verlaag je hierdoor ook de kans op hart- en vaatziektes. De conditie van je hart en longen zullen hierdoor alleen maar verbeteren. Dit komt omdat ons hart sneller moet kloppen tijdens de training en daarom meer bloed door ons lichaam pompt.

 

 

Voordeel 3: helpt bij het afvallen

Wanneer je wilt afvallen, zul je meer calorieën moeten verbranden dan je via je voeding binnen krijgt. Cardiotraining, zoals hardlopen, fietsen of crossen, blijft één van de meest efficiënte methodes om veel calorieën te verbranden.  Je kunt met deze trainingsvorm makkelijk koolhydraten verbranden, maar bij langere trainingssessies (van meer dan 20 minuten), worden ook vetreserves aangesproken. Je zult dan ook vet gaan verbranden en je lichaam komt er dan strakker uit te zien. Dit is heel effectief als je wilt dat je droge spiermassa naar buiten komt. Ja ook voor de krachttrainers is cardio heel belangrijk.

 

 

Voordeel 4: vermindert stress

Een grote voordeel van cardiotraining is dat het ons een goed gevoel kan geven. Als je cardio oefeningen doet, maakt het lichaam verschillende hormonen aan, waaronder Endorfines. Deze staan ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Dit kan je helpen om helder na te denken en oplossingen te vinden voor dagelijkse problemen, waardoor je minder stress zal krijgen en uiteindelijk beter aan de slag kan gaan met je sportdoelen.  

 

Kortom, cardio is dus heel goed voor je gezondheid en kan je goed helpen bij het behalen van je sportdoel. Klik hier om te kijken welke club bij jou in de buurt zit en bekijk de cardiomogelijkheden! 

Gerelateerde berichten

Een goede warming-up helpt jou verder

5 maart 2020 - Sport

Het nut van een goede warming-up wordt vrij gemakkelijk over het hoofd gzien bij het sporten, maar wat we niet realiseren is dat dit een belangrijk element is voor een succesvolle workout. Weet jij bijvoorbeeld wat je in een goede warming-up moet zien te bereiken en wat het verschil is tussen een actieve en passieve warming-up? In deze blog leggen we het jou uit.

Lees verder
7 voordelen van krachttraining

Dit zijn 7 voordelen van krachttraining

14 november 2019 - Sport

Wil je afvallen? Meer conditie krijgen? Strakker worden of spiermassa ontwikkelen? Dan zijn krachttraining en cardio onmisbaar. Krachttraining kan worden gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Dit is uiteraard afhankelijk van je sportdoelen en trainingsschema. Krachttraining is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je gezondheid. Zo kent krachttraining nog veel meer voordelen. Ben je benieuwd wat deze zijn? Lees snel verder in deze blog! 

Lees verder
7 veelvoorkomende fouten tijdens het sporten

7 veelvoorkomende fouten tijdens het sporten

7 november 2019 - Sport

Je wilt je fit voelen, dus ben je goed bezig met regelmatig sporten. Een goed begin is het halve werk! Bewegen is namelijk goed voor je gezondheid, of dit nu krachttraining, cardio of teamsport is. Daarbij is het wel belangrijk om op een paar punten te letten, zodat je geen blessures krijgt en op de juiste manier traint. Maak jij je schuldig aan een van deze 7 veelvoorkomende fouten die je tijdens het sporten kunt maken? 

Lees verder