Zo voorkom je blessures

Geplaatst op: 
24 oktober 2019

Welke sport je ook doet, het gevaar om blessures op te lopen zal altijd aanwezig zijn. Dit is ook het geval met fitness, voor zowel mensen die veel sporten als mensen die een paar keer per week sporten. Een blessure kan heel vervelend zijn, want daardoor moet je trainingsprogramma aangepast worden of kun je zelfs helemaal niet meer trainen. Hoe kun je blessures dan het beste vermijden? In deze blog leggen we je uit wat je kunt doen om blessures te voorkómen.

 

 

Warming-up

Het is altijd een goed idee om een warming up te doen, voordat je begint met sporten. Koude spieren zijn namelijk een stuk gevoeliger voor blessures. Daarnaast zorgt een warming-up ervoor dat je bloedcirculatie toeneemt, waardoor je spieren sneller van zuurstof en energie kunnen worden voorzien met als gevolg dat je beter kunt presteren. Bedenk van te voren welke lichaamsdelen je het meest gaat belasten, zodat je hier extra focus op kunt leggen tijdens je warming-up.

 

Goede techniek 

Het toepassen van de verkeerde techniek is een veelvoorkomende oorzaak van blessures. Dit kan zorgen voor verkeerde belasting van bepaalde spiergroepen of zelfs tot overbelasting. Het is zeer belangrijk om altijd de goede techniek te hanteren. Als je twijfelt over je techniek, vraag gerust om hulp bij één van onze instructeurs. Zij leggen je graag uit wat de beste techniek is bij bepaalde oefeningen en ze kijken ook graag met je mee.

 

Bouw je training op

Het is van belang om je training geleidelijk op te bouwen. Je lichaam moet namelijk wennen aan de (specifieke) belasting en heeft hiervoor tijd nodig. Begin altijd op een laag tempo of met licht gewicht en verhoog dit geleidelijk.  Gedurende de tijd zal je lichaam sterker worden en meer belasting aankunnen. Zo loop je minder risico op een blessure. 

 

Train met een schema

Het is goed om te trainen met een vast trainingsschema. Zo kan je lichaam wennen aan de routine en de belasting die elke keer ontstaat tijdens het trainen. Als je lichaam eenmaal gewend is aan de spanning bij bepaalde spiergroepen, worden deze sterker en minder blessuregevoelig. Op deze manier verklein je de kans op blessures.

 

Zorg voor de juiste voeding

Voor je lichaam is het heel belangrijk om de juiste voeding binnen te krijgen, of je nou sport of niet. Het is noodzakelijk om de voldoende vitamines en proteïnes binnen te krijgen, zodat je lichaam goed kan herstellen van je training. Als dit niet het geval is, wordt de kans op blessures alleen maar groter.

 

Kortom: met deze tips zul je blessures voorkómen of tenminste de kans erop verkleinen. Wil je meer weten over blessures voorkómen of wil je dat een instructeur eens met je meekijkt naar de juiste uitvoering? Kom langs bij één van onze SportCity vestigingen en vraag onze instructeurs voor advies of hulp.

 

 

Gerelateerde berichten

Een goede warming-up helpt jou verder

5 maart 2020 - Sport

Het nut van een goede warming-up wordt vrij gemakkelijk over het hoofd gzien bij het sporten, maar wat we niet realiseren is dat dit een belangrijk element is voor een succesvolle workout. Weet jij bijvoorbeeld wat je in een goede warming-up moet zien te bereiken en wat het verschil is tussen een actieve en passieve warming-up? In deze blog leggen we het jou uit.

Lees verder
7 voordelen van krachttraining

Dit zijn 7 voordelen van krachttraining

14 november 2019 - Sport

Wil je afvallen? Meer conditie krijgen? Strakker worden of spiermassa ontwikkelen? Dan zijn krachttraining en cardio onmisbaar. Krachttraining kan worden gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Dit is uiteraard afhankelijk van je sportdoelen en trainingsschema. Krachttraining is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je gezondheid. Zo kent krachttraining nog veel meer voordelen. Ben je benieuwd wat deze zijn? Lees snel verder in deze blog! 

Lees verder
7 veelvoorkomende fouten tijdens het sporten

7 veelvoorkomende fouten tijdens het sporten

7 november 2019 - Sport

Je wilt je fit voelen, dus ben je goed bezig met regelmatig sporten. Een goed begin is het halve werk! Bewegen is namelijk goed voor je gezondheid, of dit nu krachttraining, cardio of teamsport is. Daarbij is het wel belangrijk om op een paar punten te letten, zodat je geen blessures krijgt en op de juiste manier traint. Maak jij je schuldig aan een van deze 7 veelvoorkomende fouten die je tijdens het sporten kunt maken? 

Lees verder