Zo word je beter in je (team)sport

Geplaatst op: 
18 maart 2019

Doe je aan (team)sport? Dan wil je natuurlijk knallen tijdens je wedstrijden. Op de trainingen werk je voornamelijk aan je techniek, maar aan conditietraining en spieropbouw wordt weinig aandacht besteed. Om alles uit jezelf te halen kun je hier zelfstandig op trainen. Met een betere conditie, meer snelheid en meer kracht zal je snel merken dat je kwaliteit omhoog gaat en je wedstrijden langer op je topniveau speelt. In deze blog lees je hoe je dit aanpakt.

Hou je wedstrijd langer vol door conditietraining

Sta je al snel hijgend op het veld of op de baan? Zorg er dan voor dat je je conditie op peil brengt. De verplichte rondjes op de training zijn soms gewoon niet genoeg om je door een slopende wedstrijd heen te slepen. Alleen als je conditie op peil is kun je het maximale uit je sport halen. Natuurlijk verwacht je trainer of coach van je dat je in je vrije tijd je conditie op peil houdt of zelfs verbetert, maar door de meesten wordt dit nog wel eens overgeslagen.

Je kunt natuurlijk eindeloos in de sportschool blijven en tot in den treuren op een cardioapparaat staan en touwtjespringen om je conditie op te bouwen. Maar als je daar geen zin in hebt, of tijd voor hebt, is er gelukkig ook een andere optie die een stuk efficiënter is: HIIT. HIIT (High Intensity Interval Training) is een afwisseling tussen gematigde snelheid en alles geven wat je in je hebt. Dit kun je op ieder cardiotoestel doen of bijvoorbeeld door jumping jacks of jumping squats. Probeer eens één minuut op hoge snelheid en anderhalve minuut op gematigde snelheid te trainen en herhaal dit totdat een aantal keer totdat je op bent. Naarmate je conditie beter wordt kun je dit vaker herhalen.

Sterke spieren voor een sterke prestatie

Als je sterke spieren hebt, heb je bij praktisch iedere sport ontzettend veel voordeel. Als je springt en hard neerkomt tijdens je voetbalwedstrijd kun je je bijvoorbeeld beter opvangen. En tijdens je tenniswedstrijd is het een stuk makkelijker om alle draaien goed te kunnen maken. Met sterke spieren zorg je ervoor dat de kans dat je iets verrekt, verstuikt of afscheurt een stuk kleiner wordt.

Bij krachttraining bestaat het misverstand dat dit je erg log en sloom maakt en je misschien zelfs een spierbundel wordt. Hier hoef je absoluut niet bang voor te zijn, integendeel zelfs. Krachttraining verhoogt je uithoudingsvermogen, waardoor je bij je wedstrijd langer op volle kracht kan spelen. Het heeft dus wel degelijk een positief effect op je conditie en maakt je absoluut niet log of sloom. Je zal merken dat je conditie steeds beter wordt als je sterkere spieren hebt. Ook wordt krachttraining bij hardlopen onderschat. In deze blog lees je waarom krachttraining je hardloopprestaties bevordert.

In veel sporten heb je explosiviteit nodig. Denk bijvoorbeeld aan een voetballer die een explosieve start nodig heeft en daarna stukken moet sprinten. Of een flinke smash bij het volleyballen. Je core- en beenspieren spelen hierin een grote rol. Dit zijn ook spiergroepen die belangrijk zijn voor je balans. Hoe sterker je op je benen staat, des te lastiger het voor een tegenstander is om jou van de bal af te krijgen of je te passeren. Zorg wel dat je een heftige training niet te kort voor je wedstrijddag doet. Spierpijn kun je natuurlijk niet gebruiken op het moment dat je écht moet knallen. 

Gerelateerde berichten

Een goede warming-up helpt jou verder

5 maart 2020 - Sport

Het nut van een goede warming-up wordt vrij gemakkelijk over het hoofd gzien bij het sporten, maar wat we niet realiseren is dat dit een belangrijk element is voor een succesvolle workout. Weet jij bijvoorbeeld wat je in een goede warming-up moet zien te bereiken en wat het verschil is tussen een actieve en passieve warming-up? In deze blog leggen we het jou uit.

Lees verder
7 voordelen van krachttraining

Dit zijn 7 voordelen van krachttraining

14 november 2019 - Sport

Wil je afvallen? Meer conditie krijgen? Strakker worden of spiermassa ontwikkelen? Dan zijn krachttraining en cardio onmisbaar. Krachttraining kan worden gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Dit is uiteraard afhankelijk van je sportdoelen en trainingsschema. Krachttraining is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je gezondheid. Zo kent krachttraining nog veel meer voordelen. Ben je benieuwd wat deze zijn? Lees snel verder in deze blog! 

Lees verder
7 veelvoorkomende fouten tijdens het sporten

7 veelvoorkomende fouten tijdens het sporten

7 november 2019 - Sport

Je wilt je fit voelen, dus ben je goed bezig met regelmatig sporten. Een goed begin is het halve werk! Bewegen is namelijk goed voor je gezondheid, of dit nu krachttraining, cardio of teamsport is. Daarbij is het wel belangrijk om op een paar punten te letten, zodat je geen blessures krijgt en op de juiste manier traint. Maak jij je schuldig aan een van deze 7 veelvoorkomende fouten die je tijdens het sporten kunt maken? 

Lees verder