5 tips om meer groenten te eten

Geplaatst op: 
8 mei 2019

We weten (bijna) allemaal dat we minimaal 250 gram groenten per dag moeten eten. Dat klinkt als een hele berg en veel mensen halen de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag dan ook niet. Eigenlijk is het een stuk makkelijker dan je denkt. In deze blog geven we je 5 tips hoe jij per dag meer groenten binnen kunt krijgen.

Waarom zijn groenten belangrijk?

Elk mens heeft een goede balans in voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Denk aan koolhydraten, eiwitten of vetten.   Groenten zitten boordevol vitamines, mineralen en voedingsvezels. Ze zijn ontzettend belangrijk voor je. Ze houden je darmen gezond en voorkomen extreme pieken in je bloedsuikerspiegel. Ze voorkomen hart- en vaatziekten en zorgen voor een lagere bloeddruk. Expert uit het buitenland zeggen dat je dit effect pas kunt meten bij 350 tot 400 gram groenten per dag. Het Voedingscentrum adviseert ons minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Er zijn helaas maar weinig mensen die deze aanbevolen hoeveelheid groenten halen. Er volgen nu 5 tips, waardoor jij een stuk makkelijker aan die 250 gram per dag komt.

1. Voeg groenten toe aan een maaltijd waar je het niet (vaak) bij eet

Deze tip had je misschien zelf ook wel kunnen bedenken, maar toch voegen maar heel weinig mensen groenten toe aan het ontbijt of de lunch. Groenten eten tijdens het diner doen we wel. Nog niet voldoende, maar daar komen we later op terug. We moeten 250 gram groenten eten, maar je moet aardig wat opscheppen wil je die 250 gram halen. Ontbijten kan je doen met een groenteomelet, lunchen met een groentesoep en een salade. Vind je dit te veel moeite? Je kunt in het weekend een groentespread maken of een kant-en-klare variant kopen in de supermarkt. Smeer dit lekker op je boterham!

2. Kies voor patat of pizza .... van groenten

Soms smacht je naar een vette hap, maar zegt je hart je dat je het niet moet doen. Daar is een goede, gezonde tussenweg boordevol groenten voor gevonden. Tegenwoordig kun je je pizzabodem van groenten (ei en bloemkool) maken of eenvoudig kopen in de plaatselijke supermarkt. Bestrooi deze met alle groenten die je lekker vindt en je hebt een bord voor groenten. Ook patat kun je maken van aardappel, pastinaak en pompoen. Extra lekker met olijfolie, zeezout en een dipsaus van knoflook.

3. Zie groenten als het hoofdingrediënt van je maaltijd

Dit vraagt een flinke aanpassing van jezelf. Iets waar je waarschijnlijk best wel wat moeite voor moet doen. Vaak zien we namelijk vlees, rijs, pasta of aardappelen als het hoofdingrediënt van een gerecht. Probeer dit om te draaien. Bereid al je gerechten met groenten als hoofdingrediënt. Schep minder rijst, aardappelen, pasta of vlees op en schep veel meer groenten op je bord. Vlees kun je zelfs helemaal schrappen, maar daar vertellen we bij tip 5 meer over.

4. Verstop groenten in de saus

Wat, saus? Dat is toch ontzettend slecht? Dat horen we je bijna denken. Maar als jij je sauzen zelf maakt, hoeft het helemaal niet slecht te zijn. Je kunt je groenten ontzettend klein snijden, waardoor de smaak minder aanwezig is en je kunt het makkelijker verbergen in je saus. Dit is ook een goede tip voor als je moeilijk groenten etende kinderen hebt. Denk bijvoorbeeld aan extra veel fijne groenten in je pastasaus. Geen zin om zoveel te snijden? Je kunt in de supermarkt voorgesneden, extra fijne groenten kopen.

5. Kook aan de hand van een vegetarisch kookboek

Het is geen verrassing dat vegetariërs over het algemeen meer groenten eten dan mensen die wel vlees en vis eten. Vegetarische kookboeken staan dan ook vol met recepten met heel veel groenten. Als je denkt dat een groentegerecht saai en smaakloos is, dan heb je het mis. Recepten zijn er om uit te proberen. Hier vind je een online receptenboek vol met groenten. Eet smakelijk. 

 

Gerelateerde berichten

zo kun je verantwoord snacken met sinterklaasavond

Zo kun je verantwoord snacken op pakjesavond

5 december 2019 - Voeding

Het is weer zover: pakjesavond. Tijd voor cadeautjes en lekkernijen zoals de pepernoten en chocoladeletters, die natuurlijk al weken in de winkel liggen. Je kunt er niet om heen. Overal zullen de lekkernijen te vinden zijn. Hartstikke lekker natuurlijk, maar niet allemaal even gezond.

Lees verder
Hoe drink je genoeg bij warm weer

Hoe drink je genoeg bij warm weer?

27 juni 2019 - Voeding

Het is je vast niet ontgaan: de zomer is begonnen. Dat laat het weer blijken met hoge temperaturen en volop zon. Je hebt de barbecue al uit de schuur gehaald, je luchtige kleding ligt op de prominentste plank van je kast klaar en je zonnebril zit zelfs tijdens het slapen op je hoofd. Je hebt overal aan gedacht om je aan te passen aan het zomerse weer. Maar ook aan hoe vaak en hoe veel je drinkt? Als het warm is, zweet je meer dan normaal. Daarom is het belangrijk om meer water te drinken, zodat je uitdroging voorkomt. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg drinkt met dit warme weer? We vertellen het je in deze blog. 

Lees verder
Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen als je geen vlees eet?

Geen vlees eten en toch genoeg eiwitten binnenkrijgen doe je zo

6 juni 2019 - Voeding

Als je wilt afvallen, is het aan te raden om genoeg eiwitten te eten. Eiwitten geven je namelijk een verzadigd gevoel, waardoor je relatief minder eet. En als je minder eet, krijg je minder calorieën binnen dan je lichaam verbruikt en daardoor val je af. Producten met een hoog eiwitgehalte zijn vis, vlees, eieren en zuivel(vervangers). Maar wat als je vegetariër of veganist bent, hoe krijg je dan genoeg eiwitten binnen? Je eet (een aantal van) deze producten dan natuurlijk niet. In deze blog leggen we je uit wat je in je voedingspatroon kunt eten om je eiwitdoelstelling toch te halen.

Lees verder