Behaal je sportdoel door meal preppen

Geplaatst op: 
10 april 2019

Meal preppen is eigenlijk niets anders dan een fancy benaming voor het voorbereiden van je maaltijden. Meal preppen brengt een hoop voordelen met zich mee, vooral als je fanatiek bezig bent met sporten. In deze blog lees je wat die voordelen zijn en hoe meal preppen precies werkt.

Wat is meal preppen?

Meal preppen is natuurlijk een mooie benaming, maar het betekent eigenlijk alleen maar dat je je eten voor een paar dagen klaarmaakt. Door je maaltijden voor te bereiden hou je volledig de controle over wat je gedurende de dag binnenkrijgt. Als je bijvoorbeeld hard bezig bent met afvallen of met spierbouw kun je hiermee, op een redelijk eenvoudige manier, je voeding precies afstemmen op je calorie- en macronutriëntbehoefte. Voordat je de porties in bakjes doet kun je de voedingsmiddelen stuk voor stuk afwegen. Dit is een hele effectieve manier om de calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten bij te houden.

Meal preppen klinkt misschien ingewikkeld, maar waarschijnlijk ben je onbewust al een hele tijd bezig met meal preppen. Denk maar eens aan de lunch die je meeneemt naar school of werk: je bereidt het voor en neemt het mee voor een later tijdstip. Als dat voor de lunch kan, kan dat natuurlijk ook voor het ontbijt, diner én je tussendoortjes.

Je bepaalt zelf in hoeverre je je maaltijden prept. Als je niet zo’n ochtendmens bent kan een lekker en verantwoord ontbijt klaarmaken en opeten een behoorlijke opgave zijn. In dat geval kun je je ontbijt in de avond alvast klaarmaken. Overnight oats is dan een goede optie: havervlokken die een nachtje in de koelkast geweekt hebben in melk of water. Of bijvoorbeeld een lekker bananenbrood

Wat zijn de voordelen van meal preppen?

 

Je bent je bewust van wat je eet

Zoals je net al kon lezen is dit voor veel fanatieke sporters de voornaamste reden om te meal preppen. Als je moe en hongerig bent en na een lange dag naar huis gaat is het heel makkelijk om even snel wat te halen: een vette hap of take-away zijn tijdbesparende opties. Als je een goedgevulde maag hebt, of daar snel uitzicht op hebt, zul je minder snel in de verleiding komen om af te wijken van je geprepte maaltijden. Ook de snacks in de kantine, het tankstation of in de stad worden hierdoor een stuk minder verleidelijk.

Je bespaart dagelijks veel tijd

Je hoeft niet meer iedere dag na te denken over wat je die dag gaat eten. Kies wekelijks één dag waarop je je maaltijden bepaalt, de boodschappen doet en je de maaltijden bereidt. Je bereidt alles in één keer, dat gaat een stuk sneller dan iedere dag apart een portie bereiden. Als de maaltijden klaar zijn kun je alles in bakjes doen en het goed laten afkoelen. Daarna maak je nog de keuze of je de maaltijden in de koelkast bewaart of in de vriezer. Let wel goed op de houdbaarheid van de producten die je gebruikt. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor een maaltijd? Een lekkere curry is makkelijk, snel, in grote porties te maken én lekker.

Je bespaart geld

Dat is natuurlijk een fijne bijkomstigheid. Want waarom zou je nog gaan voor een vette hap als je een lekkere en bewuste maaltijd hebt  klaarstaan? Daarnaast kom je maar één (of twee) keer in de week in een supermarkt, zo is er minder verleiding om nog andere dingen te kopen die niet op je lijstje staan. Als je vooraf hebt bepaald wat je wanneer nodig hebt voor je maaltijden zal je merken dat je minder eten weggooit. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Wanneer start jij met het uitbreiden van meal preppen?

Gerelateerde berichten

zo kun je verantwoord snacken met sinterklaasavond

Zo kun je verantwoord snacken op pakjesavond

5 december 2019 - Voeding

Het is weer zover: pakjesavond. Tijd voor cadeautjes en lekkernijen zoals de pepernoten en chocoladeletters, die natuurlijk al weken in de winkel liggen. Je kunt er niet om heen. Overal zullen de lekkernijen te vinden zijn. Hartstikke lekker natuurlijk, maar niet allemaal even gezond.

Lees verder
Hoe drink je genoeg bij warm weer

Hoe drink je genoeg bij warm weer?

27 juni 2019 - Voeding

Het is je vast niet ontgaan: de zomer is begonnen. Dat laat het weer blijken met hoge temperaturen en volop zon. Je hebt de barbecue al uit de schuur gehaald, je luchtige kleding ligt op de prominentste plank van je kast klaar en je zonnebril zit zelfs tijdens het slapen op je hoofd. Je hebt overal aan gedacht om je aan te passen aan het zomerse weer. Maar ook aan hoe vaak en hoe veel je drinkt? Als het warm is, zweet je meer dan normaal. Daarom is het belangrijk om meer water te drinken, zodat je uitdroging voorkomt. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg drinkt met dit warme weer? We vertellen het je in deze blog. 

Lees verder
Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen als je geen vlees eet?

Geen vlees eten en toch genoeg eiwitten binnenkrijgen doe je zo

6 juni 2019 - Voeding

Als je wilt afvallen, is het aan te raden om genoeg eiwitten te eten. Eiwitten geven je namelijk een verzadigd gevoel, waardoor je relatief minder eet. En als je minder eet, krijg je minder calorieën binnen dan je lichaam verbruikt en daardoor val je af. Producten met een hoog eiwitgehalte zijn vis, vlees, eieren en zuivel(vervangers). Maar wat als je vegetariër of veganist bent, hoe krijg je dan genoeg eiwitten binnen? Je eet (een aantal van) deze producten dan natuurlijk niet. In deze blog leggen we je uit wat je in je voedingspatroon kunt eten om je eiwitdoelstelling toch te halen.

Lees verder