Eten of vergeten: dit is de waarheid over paaseitjes

Geplaatst op: 
17 april 2019

De kans is héél groot dat je er al een paar achter je kiezen hebt, want deze heerlijke paassnacks staan al een paar maanden in grote getalen in de schappen: paaseitjes. Rond Pasen kun je je bijna geen huis of kantoor voorstellen zonder een bakje van deze lekkere chocolaatjes op tafel. Met alle heerlijke uitvoeringen die verkrijgbaar zijn is het tegenwoordig lastig kiezen: de welbekende melkchocolade eitjes met pralinévulling, witte chocolade met crunch of zelfs met knettersuiker. Iedereen heeft natuurlijk zijn favoriet, maar eigenlijk zijn alle varianten lastig om nee tegen te zeggen. In deze blog lees je waarom we die lekkere chocolade eitjes en ‘gewone’ eieren met Pasen eten. En antwoord op de vraag: hoe ‘slecht’ zijn ze eigenlijk als je hard bezig bent om je sportdoelen te behalen?

Waarom eten we (chocolade) eieren met Pasen?

Laten we bij het begin beginnen: waarom eten we eigenlijk (chocolade)eieren met Pasen? Tijdens de vastentijd werden er geen eieren gegeten. De vastentijd eindigt met Pasen. Alle eieren die in de vastentijd gelegd waren door de kippen konden dan eindelijk opgegeten worden. De welbekende chocolade eitjes zijn hier weer van afgeleid.

Wat zit er nu precies in paaseieren?

Oké, we weten nu waarom we (chocolade) eieren eten met Pasen, maar wat zit er nou precies in die heerlijke paaseitjes? Qua voedingswaarden kunnen we daar kort over zijn: een standaard klein melkchocolade paaseitje bevat 38 calorieën en met vulling ligt dit over het algemeen hoger, rond de 45 calorieën. Je kunt dus best eens een lekker paaseitje eten en dit toevoegen aan je voedingspatroon. De chocolade eitjes bestaan voornamelijk uit vet en suiker. Als je toch iets van positieve gezondheidseffecten wilt nastreven is zo puur mogelijk op dat vlak het meest verantwoord.

Pure, extra bittere chocolade heeft een gunstig effect op de bloedvaten. Helaas geldt dat niet voor de hoeveelheden die wij graag zouden willen eten. Onderzoek toont aan dat ongeveer 10 gram extra bittere chocolade een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Vrij vertaald komt dat dus neer op één lekker extra puur paaseitje per dag.

En hoe zit het met een 'gewoon' ei?

Een gemiddeld kippenei bevat ongeveer 70 calorieën, maar de macronutriënten zijn heel anders dan in een chocolade eitje. Zo krijg je, als je een ‘gewoon’ ei eet, 6 gram eiwit binnen. Als je bezig bent met krachttraining zijn eiwitten een belangrijk onderdeel van je voedingspatroon. Met Pasen kun je er dus met een gerust hart één (of misschien wel twee) eten.

We hopen dat je fijne paasdagen hebt. Geniet er vooral lekker van! Heb je wat tijd over? Onze clubs hanteren aangepaste openingstijden, dus we eten graag een paaseitje met jou.

Openingstijden

Bronnen:

- Voedingscentrum
- NRC

Gerelateerde berichten

zo kun je verantwoord snacken met sinterklaasavond

Zo kun je verantwoord snacken op pakjesavond

5 december 2019 - Voeding

Het is weer zover: pakjesavond. Tijd voor cadeautjes en lekkernijen zoals de pepernoten en chocoladeletters, die natuurlijk al weken in de winkel liggen. Je kunt er niet om heen. Overal zullen de lekkernijen te vinden zijn. Hartstikke lekker natuurlijk, maar niet allemaal even gezond.

Lees verder
Hoe drink je genoeg bij warm weer

Hoe drink je genoeg bij warm weer?

27 juni 2019 - Voeding

Het is je vast niet ontgaan: de zomer is begonnen. Dat laat het weer blijken met hoge temperaturen en volop zon. Je hebt de barbecue al uit de schuur gehaald, je luchtige kleding ligt op de prominentste plank van je kast klaar en je zonnebril zit zelfs tijdens het slapen op je hoofd. Je hebt overal aan gedacht om je aan te passen aan het zomerse weer. Maar ook aan hoe vaak en hoe veel je drinkt? Als het warm is, zweet je meer dan normaal. Daarom is het belangrijk om meer water te drinken, zodat je uitdroging voorkomt. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg drinkt met dit warme weer? We vertellen het je in deze blog. 

Lees verder
Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen als je geen vlees eet?

Geen vlees eten en toch genoeg eiwitten binnenkrijgen doe je zo

6 juni 2019 - Voeding

Als je wilt afvallen, is het aan te raden om genoeg eiwitten te eten. Eiwitten geven je namelijk een verzadigd gevoel, waardoor je relatief minder eet. En als je minder eet, krijg je minder calorieën binnen dan je lichaam verbruikt en daardoor val je af. Producten met een hoog eiwitgehalte zijn vis, vlees, eieren en zuivel(vervangers). Maar wat als je vegetariër of veganist bent, hoe krijg je dan genoeg eiwitten binnen? Je eet (een aantal van) deze producten dan natuurlijk niet. In deze blog leggen we je uit wat je in je voedingspatroon kunt eten om je eiwitdoelstelling toch te halen.

Lees verder