Snel en verantwoord recept: vegetarische curry met kikkererwten

Geplaatst op: 
14 maart 2019

Misschien heb je al gezien dat het deze week de Nationale Week Zonder Vlees is. Een mooi moment om even stil te staan bij je vleesconsumptie. Het beeld bestaat dat vegetarisch eten duur, smaakloos en eenzijdig is. Wat ons betreft is dat klinkklare onzin en met dit lekkere recept snoer je alle critici in je omgeving de mond. Weinig ingrediënten, goede voedingswaarden en lekker snel klaar. Wat wil een mens nog meer? Eet smakelijk!

Steeds meer mensen zijn bezig met het bewust consumeren van vlees en vis. Als je meedoet met het initiatief om een week geen vlees te eten bespaar je gemiddeld per persoon 130 liter water, 76 kilometer aan uitstoot van een auto en 770 gram vlees. Dat zijn natuurlijk hele mooie resultaten voor de wereld om ons heen, maar ook voor je eigen gezondheid is het een goed idee om te minderen met vlees. Als je minder vlees en zuivel eet verlaagt dit het risico op hart- en vaatziekten lager. Dierlijke producten uit je dieet schrappen lijkt misschien moeilijker dan het in werkelijkheid is. Vlees kun je bij het avondeten qua voedingswaarden goed vervangen door bijvoorbeeld peulvruchten en volkoren producten of natuurlijk met een lekkere vleesvervanger. Bij de lunch is dit eigenlijk hetzelfde. Kauwen op een zielige salade is verleden tijd met allerlei saladeverrijkers als sojabonen, nootjes of bijvoorbeeld vegetarische kipstukjes. Om over alle vegetarische opties voor op je vertrouwde boterham nog maar te zwijgen.

Vegetarische curry met kikkererwten  

Met dit lekkere recept kom je je dag zonder vlees heel smakelijk door. Door de kikkererwten krijg je plantaardig eiwitten binnen en langzame koolhydraten door de zilvervliesrijst. Zo heb je lang een verzadigd gevoel. Maar het is natuurlijk nog veel belangrijker dat deze curry hartstikke lekker is én snel op tafel staat.

Vegetarische ingredienten voor twee personen: 

- Een blik of pot kikkererwten á 400 gram

- Zilvervliesrijst of naanbrood (óf misschien wel allebei)

- Een rode paprika

- Een courgette

- 1 ui

- 2 teentjes knoflook

- 4 eetlepels van je favoriete currykruiden of pasta  

- 200 milliliter (light)kokosmelk

- Een blik tomatenblokjes

- Koriander (als je dat lekker vindt)

- Olie om in te bakken

Hoe maak je dit vegetarische gerecht?

Snipper de ui en knoflook. Snijd de courgette en paprika in gelijke stukjes en laat ondertussen de kikkererwten uitlekken. Fruit de ui en knoflook in wat olie op middelhoog vuur in een grote (hapjes)pan. Voeg hier alvast twee lepels van de currykruiden aan toe en bak het even mee. Doe de courgette, paprika en kikkererwten in de pan en schep deze een paar minuten om. Daarna kan de rest van de currypasta erbij, samen met de kokosmelk en de tomatenblokjes. Laat het geheel even pruttelen zodat de smaken goed kunnen intrekken. Serveer een goede portie van de curry met rijst of naanbrood of allebei als je veel trek hebt. Strooi er nog lekker wat koriander overheen als je dat lekker vindt. 

Eet jij al minder vlees of zelfs vegetarische of veganistisch? 

Bron: Voedingscentrum en Weekzondervlees.nl

Gerelateerde berichten

Is een banaan gezond?

16 mei 2019 - Voeding

Er bestaan nogal verschillende standpunten over bananen. De een eet ze, omdat ze veel vezels bevatten en je hongergevoel stillen, de ander vermijdt ze, omdat ze het afvalproces in de weg zouden zitten. Het is een van de meest (besproken en) populaire fruitsoorten. Maar hoe gezond is een banaan? Vandaag leggen we je dat uit.

Lees verder

5 tips om meer groenten te eten

8 mei 2019 - Voeding

We weten (bijna) allemaal dat we minimaal 250 gram groenten per dag moeten eten. Dat klinkt als een hele berg en veel mensen halen de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag dan ook niet. Eigenlijk is het een stuk makkelijker dan je denkt. In deze blog geven we je 5 tips hoe jij per dag meer groenten binnen kunt krijgen.

Lees verder
Bitterballen

Verantwoorde verjaardagsnacks (op Koningsdag)

24 april 2019 - Voeding

De koning mag op zaterdag 27 april alweer 52 kaarsjes uitblazen. Niet alleen een feestdag voor hem, maar voor ons allemaal. We bezoeken de plaatselijke vrijmarkt of laten onze dansmoves zien op een festival. Maar met het oog op het druilerige weer, zijn er dit weekend ook veel mensen met een tompouce op schoot voor de buis te vinden. Die kun je bij de bakker halen, maar je kunt ze ook zelf maken. In de blog delen wij verantwoorde variaties op deze en andere typische oranje (verjaardag)snacks.

Lees verder