Verantwoorde verjaardagsnacks (op Koningsdag)

Geplaatst op: 
24 april 2019

De koning mag op zaterdag 27 april alweer 52 kaarsjes uitblazen. Niet alleen een feestdag voor hem, maar voor ons allemaal. We bezoeken de plaatselijke vrijmarkt of laten onze dansmoves zien op een festival. Maar met het oog op het druilerige weer, zijn er dit weekend ook veel mensen met een tompouce op schoot voor de buis te vinden. Die kun je bij de bakker halen, maar je kunt ze ook zelf maken. In de blog delen wij verantwoorde variaties op deze en een andere typische oranje (verjaardag)snack.

Hiep hiep hoera! Koningsdag is de dag waarop we de verjaardag van onze koning vieren. En hoe vieren wij Nederlanders verjaardagen het liefst? Met muziek, mensen om ons heen en lekkere snacks. We delen regelmatig onze kennis over verantwoorder leven. Door meer te bewegen en minder te snoepen. Op feestdagen als deze mag je natuurlijk best een uitzondering maken. Wij begrijpen dat lekkere oranje tompouces, oranjebitter en paprika chips moeilijk te weerstaan zijn. Voor degenen die met Koningsdag of op hun eigen verjaardag, voor de gezondere variant willen kiezen geven we je een aantal tips voor verantwoorde verjaardagsnacks Hij viert het niet alleen, want ieder van ons viert het een beetje mee. Of je nu gaat struinen op de plaatselijke markt, een tompouce voor de televisie eet of je dansmoves laat zien tijdens een festival.

Oranje tompouces

De nummer één zoete lekkernij op een verjaardag is taart of gebak. In aanloop naar Koningsdag kan je geen supermarkt of bakker voorbij lopen, zonder een oranje tompouce te spotten. Bij het schrijven van deze blog loopt het water ons al in de mond. Wat zijn ze lekker hè? Blijf je dit weekend binnen en heb je zin om aan de slag te gaan in de keuken? Dan hebben we een recept voor een verantwoorde oranje tompouce voor je. Jummie!

Oranje tompouce

Het recept bevat misschien op het oog wat saaie ingrediënten. Al helemaal als je leest dat het een suiker-, melk-, en tarwevrij recept is. Het is verrassend smaakvol! Voor vier overheerlijke tompouces heb je nodig:

Voor de roomlaag

- 200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
- 1 tl vanillepoeder
- 3 eigelen
- 1 tl honing
- snufje zout

Voor het oranje glazuur

- 2 el honing
- 2 el room (soja, rijst, spelt)
- 25 gram zachtgekookte wortel
- 1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt)

Voor de koeklagen

4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur. Je kunt dit kopen in biowinkels).

Nu je alle ingrediënten in huis hebt gehaald, is het tijd om te beginnen met het maken van de oranje tompouces:

Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste). Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies. Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.

Het opbouwen van de tompouces

Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!

Bitterbal

Terwijl de zoetekauw zit weg te dromen bij de oranje tompouce, voelt de liefhebber van een hartige snack zich nog niet voldaan. Daar komt nu verandering in. Bittergarnituur op een verjaardag: er is niemand die er niet blij van wordt. En de bitterbal is favoriet. Op Koningsdag kan krokante, donkeroranje bal eigenlijk niet ontbreken. Veel mensen die een meer verantwoorde keuze willen maken, kiezen de ovenbitterbal boven de gefrituurde bitterbal. Want frituurvet moeten we zo veel mogelijk te vermijden. Maar is zo’n ovenbitterbal daadwerkelijk ‘gezonder’ dan een gefrituurde bitterbal? Het Voedingscentrum vergeleek de twee met elkaar en kwam tot een interessante conclusie.

Ovenbitterbal of gefrituurde bitterbal

Er zit nauwelijks verschil tussen een gefrituurde bitterbal en een ovenbitterbal; de gefrituurde variant komt zelfs beter uit de test. Om ovenbitterballen knapperig te laten worden in de oven, zijn ze anders samengesteld dan normale bitterballen, waarvan het korstje knapperig wordt door het frituren. Hierdoor zitten er in ovenbitterballen meer calorieën en vetten. In het onderstaande schema vergeleken ze de hoeveelheid vet, koolhydraten en zout in beide producten.

Bitterballen voedingswaarde

Je kunt op ‘cheatday ‘ dus prima een keer voor de gefrituurde bitterbal  kiezen. Ben je toch nog niet helemaal overtuigd? Dan kan je natuurlijk ook zelf een verantwoorde bitterbal maken. Say what? Ja zeker, je kunt zelf een bitterbal maken. Een lekkere, verantwoorde en oer-Hollandse bitterbal maak je zo:

Ingrediënten voor 12 stuks

450 gram pompoen blokjes – Gebruik bijvoorbeeld voorgesneden pompoenstukjes uit de diepvries of koelvak
3 el havermeel of havermout
1 ei
130 gr paneermeel
snufje zout
1 tl gemberpoeder of komijnzaad
scheutje zonnebloemolie

zelfgemaakte bitterballen

Voor de honing-mosterd dip

1 el honing
2 el (Franse)mosterd
1 el water om te verdunnen

Bereidingswijze

Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook hierin de pompoen blokjes in ongeveer vijf minuten tot ze zacht zijn. Tip: ze zijn zacht, als je er gemakkelijk met een voor doorheen kunt prikken.
Giet het water af en prak de pompoen met een pureestamper of staafmixer met een snuf zout, gemberpoeder en de havermout.
Pak twee schaaltjes. Klop in het ene bord het ei los en doe in de andere kom het paneermeel.
Schep een eetlepel van het pompoen mengsel in je hand, vorm er een bolletje van, wentel voorzichtig door het ei en vervolgens door de paneermeel. Ga door tot je alle balletjes gemaakt hebt. Zorg dat elk balletje goed bedekt is met paneermeel.

Bitterballen verwarmen

Je hebt twee manieren om de bitterballen te verwarmen. De eerste optie is om de bitterballen te verwarmen in de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de balletjes gaar in 20 tot 25 minuten. Draai ze af en toe om. Ze zullen niet bruin worden maar wel semi knapperig. Dit is de meest gezonde manier. Een andere, meer knapperige manier van opwarmen is door ze te bakken in zonnebloemolie. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en bak de balletjes in twee porties knapperig. Keer ze regelmatig om. Deze bereiding zorgt ervoor dat ze iets meer vetten gaan bevatten.

Fijne Koningsdag!

Op zoek naar meer inspiratie voor verantwoord snacken? We schreven er eerder een blog over.

Bronnen:
Vivonline
Voedingscentrum
Janneke Kramer

Gerelateerde berichten

Is een banaan gezond?

16 mei 2019 - Voeding

Er bestaan nogal verschillende standpunten over bananen. De een eet ze, omdat ze veel vezels bevatten en je hongergevoel stillen, de ander vermijdt ze, omdat ze het afvalproces in de weg zouden zitten. Het is een van de meest (besproken en) populaire fruitsoorten. Maar hoe gezond is een banaan? Vandaag leggen we je dat uit.

Lees verder

5 tips om meer groenten te eten

8 mei 2019 - Voeding

We weten (bijna) allemaal dat we minimaal 250 gram groenten per dag moeten eten. Dat klinkt als een hele berg en veel mensen halen de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag dan ook niet. Eigenlijk is het een stuk makkelijker dan je denkt. In deze blog geven we je 5 tips hoe jij per dag meer groenten binnen kunt krijgen.

Lees verder
De waarheid over paaseieren

Eten of vergeten: dit is de waarheid over paaseitjes

17 april 2019 - Voeding

De kans is héél groot dat je er al een paar achter je kiezen hebt, want deze heerlijke paassnacks staan al een paar maanden in grote getalen in de schappen: paaseitjes. Rond Pasen kun je je bijna geen huis of kantoor voorstellen zonder een bakje van deze lekkere chocolaatjes op tafel.  Waarom is dat eigenlijk en zijn paaseitjes wel zo ‘slecht’ als je denkt?

Lees verder