Wat zijn macronutriënten en waarom zijn ze belangrijk voor je?

Geplaatst op: 
14 februari 2019

Deze blog is in samenwerking met Personal Coach Joraline geschreven.

Voedingsstoffen: we hebben ze nodig om te overleven. De ene voedingstof is de ander niet. Vorige week vertelden we je alles over koolhydraten en vetten. We hebben voedingsstoffen nodig om te leven, maar waaruit bestaat ons voedsel eigenlijk? En hoe halen we hier energie uit? Je lichaam heeft voedingsstoffen in de juiste verhoudingen nodig om goed te kunnen functioneren en energie binnen te krijgen.

Je lichaam heeft macronutriënten nodig. Macronutriënten? Het is een hele mond vol, maar simpel gezegd zijn het gewoon de grote voedingsstoffen (macro=groot, nutriënt=voedingsstof). Hier vallen koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol onder. Het lichaam heeft deze macronutriënten in de juiste verhoudingen nodig om goed te kunnen functioneren, afgezien van de alcohol natuurlijk. Alcohol laat je lichaam juist disfunctioneren, dus die laten we lekker buiten beschouwing. Elk lichaam is anders, dus de verhouding tussen de verschillende macronutriënten moet per persoon beoordeeld worden. Wel kunnen we met zekerheid zeggen hoeveel calorieën ze leveren:

- 1 gram koolhydraten = 4 kcal
- 1 gram eiwit = 4 kcal
- 1 gram vet = 9 kcal*

*Vetten leveren dus meer dan het dubbele aan calorieën, ook gezonde vetten! Benieuwd naar welke koolhydraten en vetten je kunt vermijden of juist aan je voedingspatroon moet toevoegen? Lees dan de blog van vorige week. Volgende week sluiten we af met feiten over de laatste macronutriënt: eiwit.

Mug cake

Heb je zin in een lekker recept vol macronutriënten? Probeer dan onderstaand recept voor een mug cake. Bewuste keuze voor een overheerlijk ontbijt!

Ingrediënten

- 1 eiwit
- 75 gram yoghurt*
- 50 gram appelmoes**
- 50 gram banaan
- 30 gram meel***
- 1 theelepel cacaopoeder
- Kaneel naar wens
- ½ theelepel bakpoeder

Bereidingswijze

Neem als eerste een mok of een schaaltje dat in de magnetron mag. Doe daar alle natte ingrediënten in (eiwit, yoghurt, appelmoes). Meng deze goed door elkaar tot een glad beslag. Prak de banaan fijn en meng deze bij het natte mengsel. Voeg aan het natte mengsel de meel, cacaopoeder, kaneel en bakpoeder toe. Meng als laatste alles goed door elkaar tot een glad beslag.

Zet de mok of het schaaltje 1 minuut op 900 watt in de magnetron. Roer het mengsel dan nog eens goed door. En zet het vervolgens nog voor anderhalve minuut op 900 watt in de magnetron. Klaar is je mug cake. Geniet ervan!

Voedingswaarde

Calorieën: 254 kcal                 Koolhydraten: 39 gram           Eiwit: 22 gram Vet: 2 gram 

*Kies hierbij voor skyr yoghurt. Indien je niet tegen yoghurt kunt is soya yoghurt ook een goed alternatief
**Kies voor een appelmoes zonder toegevoegde suikers. Voorbeeld servero 100% of HAK 0%.
*** Kies voor een volkorenmeel, bijvoorbeeld boekweitmeel.

Gerelateerde berichten

Vegetarische curry

Snel en verantwoord recept: vegetarische curry met kikkererwten

14 maart 2019 - Voeding

Misschien heb je al gezien dat het deze week de Nationale Week Zonder Vlees is. Een mooi moment om even stil te staan bij je vleesconsumptie. Het beeld bestaat dat vegetarisch eten duur, smaakloos en eenzijdig is. Wat ons betreft is dat klinkklare onzin en met dit lekkere recept snoer je alle critici in je omgeving de mond. Weinig ingrediënten, goede voedingswaarden en lekker snel klaar. Wat wil een mens nog meer? Eet smakelijk!

Lees verder
Ontbijtgranen gezond

Hoe verantwoord is ontbijten met cornflakes?

7 maart 2019 - Voeding

Als je voor het schap met ontbijtgranen staat is de keuze overweldigend. Cornflakes, branflakes, special flakes, musli, cruesli: de mogelijkheden zijn eindeloos. Op de verpakkingen staan allerlei kreten waardoor je er wel eentje móet nemen. Minder vet, meer vezels en minder suiker lijken allemaal een ontzettend verantwoorde keuze, maar helaas gaat dat niet altijd op. In deze blog leggen we je uit hoe het nou precies zit met al die beloftes. Want hoe verantwoord zijn cornflakes eigenlijk? Natuurlijk hebben we ook een lekker recept voor je klaarstaan zodat je gelijk zelf aan de slag kunt.

Lees verder
Alcohol sportdoelen

Zorgt alcohol ervoor dat je je sportdoel niet haalt?

19 februari 2019 - Voeding

Bijna iedereen heeft het weleens meegemaakt: dat ontzettend nare gevoel na een nachtje flink doorhalen. Je hebt een fantastische avond gehad, maar de kater komt later. Het lijkt misschien een goed idee om je kater eruit te zweten en je gedronken calorieën te compenseren. Dat is niet het geval, in tegendeel zelfs.

Lees verder