Wat zijn macronutriënten en waarom zijn ze belangrijk voor je?

Geplaatst op: 
14 februari 2019

Deze blog is in samenwerking met Personal Coach Joraline geschreven.

Voedingsstoffen: we hebben ze nodig om te overleven. De ene voedingstof is de ander niet. Vorige week vertelden we je alles over koolhydraten en vetten. We hebben voedingsstoffen nodig om te leven, maar waaruit bestaat ons voedsel eigenlijk? En hoe halen we hier energie uit? Je lichaam heeft voedingsstoffen in de juiste verhoudingen nodig om goed te kunnen functioneren en energie binnen te krijgen.

Je lichaam heeft macronutriënten nodig. Macronutriënten? Het is een hele mond vol, maar simpel gezegd zijn het gewoon de grote voedingsstoffen (macro=groot, nutriënt=voedingsstof). Hier vallen koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol onder. Het lichaam heeft deze macronutriënten in de juiste verhoudingen nodig om goed te kunnen functioneren, afgezien van de alcohol natuurlijk. Alcohol laat je lichaam juist disfunctioneren, dus die laten we lekker buiten beschouwing. Elk lichaam is anders, dus de verhouding tussen de verschillende macronutriënten moet per persoon beoordeeld worden. Wel kunnen we met zekerheid zeggen hoeveel calorieën ze leveren:

- 1 gram koolhydraten = 4 kcal
- 1 gram eiwit = 4 kcal
- 1 gram vet = 9 kcal*

*Vetten leveren dus meer dan het dubbele aan calorieën, ook gezonde vetten! Benieuwd naar welke koolhydraten en vetten je kunt vermijden of juist aan je voedingspatroon moet toevoegen? Lees dan de blog van vorige week. Volgende week sluiten we af met feiten over de laatste macronutriënt: eiwit.

Mug cake

Heb je zin in een lekker recept vol macronutriënten? Probeer dan onderstaand recept voor een mug cake. Bewuste keuze voor een overheerlijk ontbijt!

Ingrediënten

- 1 eiwit
- 75 gram yoghurt*
- 50 gram appelmoes**
- 50 gram banaan
- 30 gram meel***
- 1 theelepel cacaopoeder
- Kaneel naar wens
- ½ theelepel bakpoeder

Bereidingswijze

Neem als eerste een mok of een schaaltje dat in de magnetron mag. Doe daar alle natte ingrediënten in (eiwit, yoghurt, appelmoes). Meng deze goed door elkaar tot een glad beslag. Prak de banaan fijn en meng deze bij het natte mengsel. Voeg aan het natte mengsel de meel, cacaopoeder, kaneel en bakpoeder toe. Meng als laatste alles goed door elkaar tot een glad beslag.

Zet de mok of het schaaltje 1 minuut op 900 watt in de magnetron. Roer het mengsel dan nog eens goed door. En zet het vervolgens nog voor anderhalve minuut op 900 watt in de magnetron. Klaar is je mug cake. Geniet ervan!

Voedingswaarde

Calorieën: 254 kcal                 Koolhydraten: 39 gram           Eiwit: 22 gram Vet: 2 gram 

*Kies hierbij voor skyr yoghurt. Indien je niet tegen yoghurt kunt is soya yoghurt ook een goed alternatief
**Kies voor een appelmoes zonder toegevoegde suikers. Voorbeeld servero 100% of HAK 0%.
*** Kies voor een volkorenmeel, bijvoorbeeld boekweitmeel.

Gerelateerde berichten

Is een banaan gezond?

16 mei 2019 - Voeding

Er bestaan nogal verschillende standpunten over bananen. De een eet ze, omdat ze veel vezels bevatten en je hongergevoel stillen, de ander vermijdt ze, omdat ze het afvalproces in de weg zouden zitten. Het is een van de meest (besproken en) populaire fruitsoorten. Maar hoe gezond is een banaan? Vandaag leggen we je dat uit.

Lees verder

5 tips om meer groenten te eten

8 mei 2019 - Voeding

We weten (bijna) allemaal dat we minimaal 250 gram groenten per dag moeten eten. Dat klinkt als een hele berg en veel mensen halen de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag dan ook niet. Eigenlijk is het een stuk makkelijker dan je denkt. In deze blog geven we je 5 tips hoe jij per dag meer groenten binnen kunt krijgen.

Lees verder
Bitterballen

Verantwoorde verjaardagsnacks (op Koningsdag)

24 april 2019 - Voeding

De koning mag op zaterdag 27 april alweer 52 kaarsjes uitblazen. Niet alleen een feestdag voor hem, maar voor ons allemaal. We bezoeken de plaatselijke vrijmarkt of laten onze dansmoves zien op een festival. Maar met het oog op het druilerige weer, zijn er dit weekend ook veel mensen met een tompouce op schoot voor de buis te vinden. Die kun je bij de bakker halen, maar je kunt ze ook zelf maken. In de blog delen wij verantwoorde variaties op deze en andere typische oranje (verjaardag)snacks.

Lees verder