Fit For Free Fitness

Fitness in Sittard

Sittard is één van de oudste steden van Nederland en heeft veel historische gebouwen die de moeite meer dan waard zijn. Een deel van de Markt is beschermd stadsgezicht en daarnaast heeft de stad nog ontelbare monumenten. In de binnenstad vind je maar liefst vijf kerken, dus je kunt Sittard met recht een kerkenstad noemen. Naast al die geestelijke rijkdom is het gelukkig ook mogelijk om aan een sterk en gezond lichaam te werken. Daarvoor kom je natuurlijk naar de fitness bij SportCity in Sittard.

Kom naar SportCity en ervaar zelf of fitness wat voor jou is. En mocht je daarna nog fut hebben, dan doe je meteen mee met één van de vele groepslessen die we in de aanbieding hebben.

Wat is fitness en waarom zou je het moeten doen?

Fitness is de verzamelnaam voor alle activiteiten die ervoor zorgen dat je een goede algemene conditie krijgt en houdt. Je werkt zowel aan kracht als aan uithoudingsvermogen. Ideaal voor als je graag letterlijk en figuurlijk lekker in je vel wilt zitten. Iedereen kan aan fitness doen, leeftijd, geslacht, gewicht en/of niveau zijn niet belangrijk. Je bepaalt zelf je grenzen en maakt in je eigen tempo vorderingen. 

Fitness is te verdelen in twee onderdelen: krachttraining en cardiotraining. Bij SportCity kun je beide soorten trainingen op verschillende manieren uitvoeren. Probeer alles eens uit en bepaal zelf wat voor jou het beste werkt.

Wat is krachttraining en voor wie is het bedoeld?

De naam zegt het al: krachttraining heeft als doel het vergroten van je spierkracht en van de spiermassa in je hele lichaam. Om dit doel te bereiken voer je spierversterkende oefeningen uit. Dit kun je doen op onze gebruiksvriendelijke fitnessapparatuur in de zaal, of je gebruikt de losse gewichten in de Free Weight Zone. Allebei mag natuurlijk ook. 

Bij krachttraining maak je korte, explosieve bewegingen, die ervoor zorgen dat je spieren samentrekken. Je spieren krijgen een prikkel, waardoor de omvang van je spiervezels toeneemt. Hoe dikker je spiervezels, hoe zwaarder de gewichten die je aankunt. Begin niet te zwaar en bouw je trainingen langzaam op, zodat je spieren steeds iets sterker kunnen worden. 

Bij SportCity vinden we dat iedereen aan krachttraining zou moeten doen. Met de jaren lever je steeds een beetje spiermassa in, dus het is zaak om je lichaam goed te onderhouden. Krachttraining is daarnaast ook goed voor je botten en je pezen, reden te meer dus om het op te nemen in je trainingsschema.

De voordelen van krachttraining

Krachttraining helpt je bij het opbouwen van spierkracht. Het kan een hulpmiddel zijn als je gewicht wilt verliezen en strakker in je vel wilt komen te zitten. Andere voordelen van krachttraining zijn:

 • je spieren worden sterker en beter zichtbaar

 • het uithoudingsvermogen van je spieren wordt groter

 • krachttraining stimuleert je lichaam om vet te verbranden

 • in sommige gevallen kan krachttraining helpen bij het revalideren na een blessure.

Krachttraining bij SportCity Sittard

Bij onze club in Sittard kun je aan je spieropbouw werken met onze gebruiksvriendelijke krachtapparatuur in de zaal. Je stelt zelf in met welk gewicht je wil trainen en dat bouw je langzamerhand op. Zo blijf je steeds vooruitgang boeken.

Wissel de krachtapparatuur ook eens af met de losse gewichten in de Free Weight Zone. Daar train je spieren die bij de fitnessapparaten niet aan bod komen. Dit komt doordat de beweging niet wordt begeleid door een apparaat: je spieren moeten zelf iedere kleine beweging corrigeren.

Wat is cardiotraining?

Cardio is een afkorting van ‘cardiovasculair’. Dat gaat kort gezegd over alles wat met je hart en bloedvaten te maken heeft. Met cardiotraining werk je dus op dat gebied aan je conditie.

Cardiotraining kun je op verschillende manieren uitvoeren: door middel van duur- en/of intervaltraining. Duurtraining houdt in dat je je oefeningen voor een bepaalde tijd (duur) uitvoert op een vast tempo. Zo werk je aan een basisconditie. Intervaltraining is een afwisseling van intensieve oefening en rustigere periodes. Als je conditie verbetert, houd je de intensieve fase langer vol en heb je minder rustperiodes nodig. 

Waarom cardio?

Met cardio kun je verschillende doelen bereiken:

 • je verbetert de conditie van je hart en van je bloedvaten

 • je algehele gezondheid verbetert

 • cardio werkt stressverlagend

 • bij een langere training maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan, waardoor je je blijer gaat voelen.

 • cardio kan je helpen als je gewicht wilt verliezen

Als je een tijdje regelmatig aan cardio doet, zul je zien dat je conditie vooruit gaat. Een sprintje voor de bus kost ineens een stuk minder moeite. Met cardio vergroot je je uithoudingsvermogen en stimuleer je de vetverbranding. Fijn als je een beetje af wilt vallen. 

Cardio training bij SportCity Sittard

Bij SportCity kun je terecht voor een breed aanbod op het gebied van cardio training. Er is altijd wel een training die bij jou past. Je kunt bij ons op de volgende manieren aan cardio doen:

 • Gebruik onze gebruiksvriendelijke cardio apparatuur. De loopbanden, roeimachines, crosstrainers, stepapparaten en fietsen staan voor je klaar.

 • Doe mee met een live groepsles onder begeleiding van een gecertificeerde instructeur. Groepslessen met veel cardio oefeningen zijn BodyStep, Spinning, BRN of Bootcamp. Als je een Fitness & Groepslessen lidmaatschap neemt, kun je onbeperkt deelnemen aan alle groepslessen bij SportCity in Nijmegen.

 • Doe je trainingen in circuitvorm in ons Switching Circuit of train je hele lichaam door middel van functionele oefeningen in de FunXtion Zone.

Waarom fitness bij SportCity Sittard?

In onze club in Sittard staat de modernste, gebruikersvriendelijke fitness- en cardioapparatuur voor je klaar. Met een Fitness lidmaatschap kun je je onbeperkt uitleven op alle beschikbare apparaten. En als je kiest voor een Fitness & Groepslessen lidmaatschap, kun je daarnaast ook nog zo vaak als je wilt meedoen aan alle (cardio) groepslessen van SportCity. 

Onze clubs hebben ruime openingstijden, je vindt dus altijd wel een moment waarop je kunt komen sporten. Je bent welkom in verschillende clubs van SportCity in heel Nederland, afhankelijk van jouw lidmaatschap. Handig voor als je een keer van huis bent, of als je gewoon eens zin hebt om ergens anders te trainen.

Met de gratis SportCity app kun je thuis alvast je groepsles reserveren. Je vindt er ook talloze work outs die je thuis kunt doen, voor als je er geen genoeg van kunt krijgen. 

Veelgestelde vragen over fitness in Sittard

Met welke groepslessen kan ik fitness combineren? Fitness en cardio groepslessen zijn een goede combinatie als je af wilt vallen. Combineer fitness met bijvoorbeeld BodyStep, Spinning, BRN of Bootcamp. Met een Fitness & Groepslessen lidmaatschap volg je onbeperkt groepslessen en mag je ook onbeperkt gebruik maken van de fitnessfaciliteiten.

Ik weet niet welke oefeningen ik heb best kan doen. Kan ik een persoonlijk fitness trainingsschema krijgen? Ja. De gratis SportCity app geeft je met een lidmaatschap toegang tot persoonlijke trainingsadviezen. Via de app kun je gratis een gepersonaliseerd trainingsschema downloaden. Hiermee kun je precies zien waar je staat en hoe je vorderingen zijn.

Ik heb nog nooit een sportschool van binnen gezien, is dat een probleem? Nee hoor, geen probleem. Iedereen kan op elk moment beginnen aan fitness. Je bepaalt zelf wat je aan kan en verlegt stapje voor stapje je grenzen. 

SportCity-app

Download in de App StoreOntdek het op Google Play

Reserveer je clubbezoek, plan een groepstraining, bouw je persoonlijke trainingsschema en nog veel meer met de SportCity App. Download de App via de bovenstaande knop voor iOS of Android.

Download de app