Meer dan 200 sportactiviteiten op Blue Monday

Amsterdam, 11 januari 2023 – In heel Utrecht zijn op Blue Monday (maandag 16 januari) veel laagdrempelige sportactiviteiten waar iedereen gratis of tegen een kleine betaling aan mee kan doen. Op www.in-utrecht.nl/bluemonday is een overzicht te vinden van al deze activiteiten en locaties.

Blue Monday (deprimaandag) is een naam voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Juist op deze dag nodigt de gemeente in samenwerking met SportCity, SportUtrecht en MIND Us iedereen uit om op een laagdrempelige manier mee te gaan sporten en bewegen. Want sporten en bewegen kan helpen om mentale problemen te voorkomen of te boven te komen.

Goed voor mentale gezondheid

‘Uit onderzoek weten we dat er een positieve relatie bestaat tussen sportdeelname en de mentale gezondheid: sporters hebben meer zelfvertrouwen, minder depressieve klachten en ervaren minder stress dan leeftijdsgenoten die niet sporten. Het is geweldig dat gemeente Utrecht met deze actie iedereen in beweging wil krijgen en dat ze zo een positieve bijdrage kunnen leveren bij het voorkomen van mentale problemen’, aldus Frederieke Vriends, directeur Stichting MIND Us, een stichting die zich richt op het bevorderen van mentale gezondheid en het voorkómen van mentale problemen bij jongeren.

Jongeren en jongvolwassenen

Voorbeelden van activiteiten die op Blue Monday georganiseerd worden zijn: bootcamp, kickboksen en dansen. Iedereen van jong tot oud is welkom, maar de organisatoren hopen dat ook veel jongeren en (jong)volwassenen mee gaan doen. Uit de Utrechtse volksgezondheidsmonitor blijkt dat vooral mentale gezondheid van kinderen, jongeren en jongvolwassenen onder druk staat. Zo is mentale gezondheid tussen 2019 en 2021 verslechterd bij een deel van de kinderen en jongeren. Ook voelt 46% van de jongeren zich vaak gestrest. En 25% van de jongvolwassenen heeft matige tot ernstige psychische klachten.

“Sporten kan voor jongeren die het moeilijk hebben, een goede uitlaatklep zijn. We willen ons inzetten om voor iedereen een plek te zijn waar ze kunnen ontspannen en andere mensen kunnen ontmoeten als ze zin hebben. Een fijne ongedwongen plek waar ze zich thuis voelen”, vertelt Rohit Gulati, directeur van sportaanbieder SportCity met meerdere sportscholen in Utrecht.

Laagdrempelige sportactiviteiten op Blue Monday is een initiatief van de gemeente Utrecht in samenwerking met SportCity, SportUtrecht en stichting MIND Us. SportCity opent voor iedereen haar deuren. Op www.in-utrecht.nl/bluemonday staat een overzicht van alle (sport)activiteiten.