5 fabels over afvallen

Geplaatst op: 
1 mei 2019

Wil je met het oog op de zomer nog wat kilo’s afvallen? Doorzetten is soms best moeilijk en als het resultaat op zich laat wachten, geven we op of storten we ons op een crashdieet. Laat je op zo'n moment van zwakte niet leiden door allerlei fabels die je om je heen hoort of online leest. Vaak zijn goed bedoelde adviezen en crashdiëten juist hetgene dat je moet vermijden. We hebben vijf fabels over afvallen voor je op een rij gezet. 

1. Je komt aan van koolhydraten

Je kent ze wel, van die diëten die koolhydraten vermijden. Je schrapt voedingsmiddelen met koolhydraten volledig uit je eetpatroon. Maar word je dik van een boterham of een bord pasta? Nee. Er zijn verschillende soorten koolhydraten en een deel daarvan draagt zeker bij aan een verantwoord voedingspatroon. Koolhydraten geven je energie. Iets wat je nodig hebt als je wil afvallen. Energie geeft je een goed gevoel, waardoor je het afvallen langer kunt volhouden. Wil je meer lezen over koolhydraten en wat ze precies bijdragen aan een verantwoord eetpatroon? Je leest het hier

word je dik van koolhydraten

2. Van eten na 22.00 uur word je dik

Je hebt het vast weleens gehoord: na 20:00 uur moet je niet meer eten, want dan verbrand je geen calorieën meer. Ook dit is een fabel. Het maakt niet uit hoe laat je eet, het gaat erom hoeveel je gedurende de dag eet. Iedereen heeft een persoonlijke caloriebehoefte per dag om op hetzelfde gewicht te blijven. Als je structureel onder je persoonlijke caloriebehoefte zit val je af, als je daar structureel boven zit kom je aan. Dit principe is de rode draad als het gaat om afvallen en aankomen. Het tijdstip dat je uitkiest om calorieën binnen te krijgen, heeft geen invloed op je afvalproces. Wil je extra tips over hoe je het beste je afvalavontuur kunt vormgeven? Lees het hier

3. Je valt alleen af als je goed ontbijt

“Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.” Deze uitspraak heb je vast weleens gehoord of zelf gezegd. Laten we voorop stellen dat een voedzaam ontbijt lekker is én goed om je dag mee te beginnen. Het geeft je een energieboost. Maar nogmaals: het maakt voor je afvalproces niet uit wanneer je calorieën binnenkrijgt. Je kunt dus best om 11.00 een brunch hebben, waardoor je je ontbijt en lunch combineert.  Heb je ’s morgens veel trek en kan je niet zonder ontbijt? Kies dan voor voedingsmiddelen die je een verzadigd gevoel én een energieboost geven. Kun je wel wat inspiratie voor het ontbijt gebruiken? We hebben drie verantwoorde ontbijtkeuzes voor je klaarstaan. 

val je af door ontbijten

4. "Ik heb zware botten"

Helaas moeten we de grootgebruikers van deze uitspraak teleurstellen. Althans, voor een groot gedeelte. Je kunt namelijk wel echt zwaardere botten hebben dan een ander, maar dit scheelt maximaal 2 kilo op je totale gewicht. Als je te zwaar bent, moet je dus echt letten op je voeding en beweging in plaats van je zware botten de schuld te geven.

5. Van patat en hamburgers word je dik

Een afsluiter om je vingers bij af te likken vonden we wel zo gepast. Zelfs als je bezig bent met afvallen kan je best eens een lekker patatje eten. Ook een zak patat plakt namelijk niet gelijk op je heupen, zoals dit voor ieder voedingsmiddel geldt. Je kunt wel zeggen dat een zak patat met mayonaise niet de meest bewuste keuze is. Het is erg hoog in koolhydraten, vetten en calorieën. Een patatje met mayo bevat ongeveer 630 calorieën, weinig vezels en erg veel vet. Dit zorgt ervoor dat het minder voedzaam is dan een uitgebalanceerde maaltijd. Een patatje bevat dus relatief veel calorieën, vooral als je bedenkt dat een ‘normale’ vrouw bijvoorbeeld dagelijks 2000 calorieën kan eten om op gewicht te blijven. Een lang verhaal kort: je kan een patatje eten, maar houdt rekening met je persoonlijke caloriedoel en eet niet te vaak een patatje.

patat eten als je wil afvallen

Naast voeding is bewegen ook ontzettend belangrijk voor als je wil afvallen. Het stimuleert je verbranding en zorgt er voor dat deze, ook in rust, actief is. Zien we je snel weer op de club? Ook als je geen lid bent, kun je het sporten een keertje proberen. Vraag hier een dagpas aan.

Wist jij al dat dit allemaal fabels zijn? Of kun je nu eindelijk weer eens dat patatje of dat bordje pasta eten? Deel het op onze social kanalen.

Gerelateerde berichten

Hoe leef je gezond?

Gezond leven, hoe doe je dat?

20 juni 2019 - Inspiratie

Hoe zorg je ervoor dat je iedere dag lekker in je vel zit? Hoe leef je een gezond leven? Het is goed om hier zo nu en dan bewust bij stil te staan en te reflecteren op hoe je leeft. Want wie wil nou niet gezond oud worden? Daarvoor zijn een paar ingrediënten onmisbaar. Die moeten mooi in balans zijn om een ideaal gezond ritme te hebben. In deze blog laten we je zien hoe je gezond kunt leven.

Lees verder

3 redenen waarom je nog niet afvalt

22 mei 2019 - Inspiratie

Heb jij al zomerkriebels? Het lekkere weer, die fijne vakantie, de lange dagen; we kijken ernaar uit! Maar zomerkriebels krijg je misschien ook op een minder fijne manier, omdat je weer in badkleding het strand op gaat. Wil je nog een kilo (of twee) kwijt, maar lukt het maar niet? Wij hebben 3 redenen waarom je nog niet afvalt voor je uitgeschreven.

Lees verder
Bart Peute

Ondernemer Bart Peute: "Sporten is mijn uitlaatklep."

9 januari 2019 - Inspiratie

Bart Peute is een drukke ondernemer. Sporten is zijn uitlaatklep en hij vindt er daarom altijd tijd voor. Als de dag bijvoorbeeld heel hectisch begint zorgt hij er in de middag wél voor dat hij kan trainen. En dat doet hij niet voor niets. Door het sporten merkt hij dat hij creatiever en scherper is, dat helpt hem bij zijn dagelijkse werkzaamheden binnen zijn bedrijf ‘Your Ticket Provider’. Ben je benieuwd wat hij verder uit het sporten haalt en wat hij belangrijk vindt? Bekijk dan hier zijn video.

Lees verder