SC Content-header-wk10-3968x940px

Hoe verantwoord is ontbijten met cornflakes?

    Hoe verantwoord is ontbijten met cornflakes?

    Als je voor het schap met ontbijtgranen staat is de keuze overweldigend. Cornflakes, branflakes, special flakes, muesli, cruesli: de mogelijkheden zijn eindeloos. Op de verpakkingen staan allerlei kreten waardoor je er wel eentje móet nemen. Minder vet, meer vezels en minder suiker lijken allemaal een ontzettend verantwoorde keuze, maar helaas gaat dat niet altijd op. In deze blog leggen we je uit hoe het nou precies zit met al die beloftes. Want hoe verantwoord zijn cornflakes eigenlijk? Natuurlijk hebben we ook een lekker recept voor je klaarstaan zodat je gelijk zelf aan de slag kunt.

    Welke kun je het beste kiezen?

    Een ‘gezond’ voedingsmiddel bestaat niet, verantwoordere keuzes wel. Bij verantwoorde keuzes kun je denken aan minder suiker, minder vet of meer vezels dan een product uit dezelfde categorie. Wat voor jou een goede keuze is, is dat voor een ander misschien niet. Bij de keuze voor je voedingsmiddelen is het belangrijk dat je bedenkt wat er past binnen je voedingspatroon. Maken wat extra calorieën je bijvoorbeeld niet zoveel uit en is het belangrijk dat je veel eiwitten binnenkrijgt? Ga dan voor een soort ontbijtgranen met noten en pitten. Let je wel op je calorie inname en wil je een vol gevoel? Kies dan juist voor een soort met minder calorieën en veel vezels. Door het label goed te lezen zorg je zelf voor wat je binnenkrijgt.     

    Wat eet je bij je ontbijtgranen?

    Met yoghurt of kwark kan je erg veel kanten op. Zo kan je gaan voor Griekse yoghurt, Skyr of juist een plantaardige variant. Alle soorten bevatten relatief veel eiwit, wat helpt bij spierherstel. Melk kan natuurlijk ook, alleen geeft dit een minder verzadigd gevoel. Samen met je zelfgemaakte granola heb je heb je hiermee een uitgebalanceerd ontbijt waarbij je van alle macronutriënten iets binnenkrijgt. Voeg wat van je lievelingsvruchten toe voor de nodige vitamines en klaar ben je: een heerlijke en verantwoorde start van de dag!

    granola

    Basisrecept voor granola

    Heb je er al helemaal zin in gekregen? Met dit basisrecept zit je altijd goed en weet je precies wat je binnenkrijgt, maar pas hem vooral aan waar je wilt. Met granola zijn er ontzettend veel samenstellingen en smaakcombinaties mogelijk.

    Ingrediënten: 200 gram havermout 50 gram gemengde ongezouten noten 50 gram zonnebloempitten 1 tl kaneel 3 el honing (of bijvoorbeeld ahornsiroop óf helemaal niet als je niet zo van zoet houdt) 3 el zonnebloemolie

    De bereiding is heel simpel. Meng alle ingrediënten door elkaar. Verwarm een oven op 180 graden en bak het mengsel ongeveer 20 minuten op een bakplaat. Met dit recept maak je een hele pot granola, zodat je dagenlang voorzien bent. Wil je liever wat meer eiwitten? Kies dan voor meer zonnebloempitten. Liever meer koolhydraten? Laat dan wat van de zonnebloempitten en noten weg en vervang dit met havermout.