Pasta gezond of ongezond - Fit For Free

Is de veelzijdige Italiaanse gerecht

gezond of ongezond?

Is pasta gezond of ongezond?

Pasta is een veelzijdige Italiaanse gerecht dat tegenwoordig bijna ondenkbaar is uit onze leefstijl. Toch wordt het gerecht soms als ongezond bestempeld. Hoe komt dit? In onze blog geven we je een antwoord.

Wat is pasta eigenlijk?

Dit Italiaanse product wordt gemaakt van bloem van harde tarwe in combinatie met water of ei om het deeg elastisch te maken. Wist je dat pasta in het Italiaans deeg betekent? Maar ook buiten Italië heeft dit deeggerecht een lange traditie. In het oosten van Europa en Azië heten ze noedels.

Pasta is een bron van koolhydraten. Koolhydraten zijn één van de grootste bronnen waar je lichaam de energie vandaan haalt. Daarbij bevat pasta ook een aantal vitmanies, mineralen en eiwitten. Pasta is dus op zichzelf best gezond, maar waar komt dan het ongezonde imago vandaan?

Gehaktsaus en kaas, lekker! Toch?

Misschien is dit wel herkenbaar: een lekker groot bord spaghetti overgoten met gehaktsaus en lekker met een flinke berg geraspte Goudse kaas. Klinkt heerlijk, toch? En juist daar schuilt de oorzaak van het ongezonde imago.

In de saus en de kaas zitten de meeste calorieën en vetten. Bij een voorbewerkte saus vanuit de supermarkt zijn daar vaak ook nog wat suikers aan toegevoegd.

Zelf gezonde pastasaus maken

Je kan eenvoudig zelf een saus maken, waardoor jouw pasta recept een stuk gezonder wordt.

  1. Fruit een ui met 2 tenen fijngesneden knoflook.

  2. Voeg een glas water toe samen met een bouillon blokje en breng het geheel aan de kook.

  3. Doe 6 in blokjes gesneden tomaten in de pan en roer het geheel goed door. 

  4. Voeg naar eigen smaak wat kruiden toe, zoals tijm, basilicum, oregano en rozemarijn.

  5. Zet de saus op een laag vuurtje en blijf geregeld roeren.

  6. Je kan de saus nog verder op smaak brengen met o.a. zout, peper en paprika- of chilipoeder.

  7. Na een half uurtje pruttelen op het vuur heb jij een overheerlijke pastasaus.

Is pasta goed voor sporters?

Als je iemand kent die zich voorbereid op een marathon of voor een flinke trainen in de sportschool, dan heb je vast wel gemerkt dat er veel koolhydraten naar binnen gaan. Dit is in ieder geval vaak zo bij duursporten. Duursporters als marathonlopers of wielrenners verbruiken veel energie tijdens trainingen en wedstrijden.

Heb je een flinke inspanning voor de boeg, dan is het zeker een goede optie om de avond ervoor een pastagerecht te eten voor een goede energievoorraad. Of neem het bij het ontbijt op de dag zelf. Al kunnen we goed begrijpen dat niet iedereen staat te springen bij een warme maaltijd in de ochtend.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws, tips & trucs en fijnste deals? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

SportCity-app

Download in de App StoreOntdek het op Google Play

Reserveer je clubbezoek, plan een groepstraining, bouw je persoonlijke trainingsschema en nog veel meer met de SportCity App. Download de App via de bovenstaande knop voor iOS of Android.

Download de app