Contentheader-bananen

Is een banaan gezond?

  Is een banaan gezond?

  Er bestaan nogal verschillende standpunten over bananen. De een eet ze, omdat ze veel vezels bevatten en je hongergevoel stillen, de ander vermijdt ze, omdat ze het afvalproces in de weg zouden zitten. Het is een van de meest (besproken en) populaire fruitsoorten. Maar hoe gezond is een banaan? Vandaag leggen we je dat uit.

  Veel koolhydraten, maar ook veel energie

  Bananen. Ze bestaan inderdaad voor een groot gedeelte uit koolhydraten. Sterker nog, een banaan bestaat vooral uit koolhydraten. Je hebt groene en gele bananen. Hoe geler de banaan, hoe meer suiker erin zit. Naarmate een banaan rijper wordt, worden de koolhydraten namelijk omgezet in suiker. Fruitsuiker weliswaar. Wil je afvallen aan de hand van een koolhydraatarm dieet? Dan kan je de banaan beter links laten liggen. Wil je afvallen door enkel gezonder te eten? Dan kan je een banaan prima toevoegen aan je eetpatroon. Ook als je energie nodig hebt voor je work-out, kun je kiezen voor een banaan. De natuurlijke suikers van een banaan worden namelijk snel opgenomen door je lichaam. Daardoor kun je met alle energie in je lichaam het beste uit je work-out halen.

  Een banaan geeft je een vol gevoel

  Het is geen geheim dat veel fruit veel vezels bevatten. Banaan is een van de fruitsoorten met het meest aantal vezels. Dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Vezels zorgen voor een goede, evenwichtige stoelgang, ze zorgen voor een verzadigd gevoel en ze houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Daardoor heb je na het eten van een banaan minder snel weer trek. Ideaal dus als tussendoortje! Let er wel op dat je banaan niet overrijp is, want dan zijn de vezels afgebroken en is je banaan minder voedzaam.

  Banaanpanenkoek

  Magnesium en kalium voor een gezond lichaam

  Weet je dat er veel kalium en magnesium in je banaan zit? Kalium zorgt ervoor dat je bloeddruk op peil blijft en je vochtbalans in balans blijft. Ook is kalium goed voor je spieren. Magnesium houdt niet alleen een hoge bloeddruk, diabetes en hartziektes tegen, ook is het een belangrijk mineraal dat je botten gezond houdt en je energie geeft.

  Een bron van vitamine B

  Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.

  Een verantwoord tussendoortje

  Van de bekende fruitsoorten zijn bananen dus wel het meest rijk aan koolhydraten, maar ze hebben veel andere voedingswaarden die bijdragen aan een gezond lichaam. Heb je dus trek in een tussendoortje, maar wil je wel dat dat verantwoord is? Stop een banaan in je tas! 

  Recepten met banaan

  Wil je wel de bananensmaak, maar niet perse de hele banaan? Bananen kun je verwerken in eiwit bananenshake, maar ook in een bananenbrood. Ontzettend lekker, verantwoord en voedzaam! Check de recepten.

  mockup-of-a-man-holding-an-iphone-11-pro-with-both-hands-2127-el1 (1)

  Volg je ons al op social media?

  Wil je meer handige tips en tricks en een exclusief kijkje in onze 110+ SportCity clubs? Sluit je dan aan bij onze gezellige community en blijf altijd op de hoogte!