Gezonde snack Fit For Free

5 tips om verantwoord te

snacken

  Deze snacks mag je wél!

  Om je sportdoel te bereiken is een goed eetpatroon onmisbaar. Naast je ontbijt, lunch en diner heb je tussendoor natuurlijk ook trek in een snack. Het is makkelijk om te gaan voor de lekkere trek: de chocoladerepen, zakken chips en snoepjes liggen voor het oprapen. Maar verantwoord snacken kan ook heel lekker zijn. Deze 5 variaties zijn bronnen van vezels, eiwitten of zelfs allebei! Zo snack je lekker, verantwoord en zit je langer vol.

  01 Gezonde chips, kan dat? Jazeker!

  De ultieme guilty pleasure van heel veel mensen is chips. Lekkere, vette, knapperige chips. Loopt het water je bij deze gedachte al in de mond? Probeer dan eens deze verantwoorde variatie. Het is niet zo makkelijk als een zak opentrekken, maar het is zo gepiep(er)t. Zo heb je heerlijke, knapperige chips zónder olie!

  Ingrediënten:

  Aardappel en zout (of andere kruiden die je lekker vindt)

  Bereiding:

  Snijd de aardappel in zo dun mogelijke plakjes. Leg de plakjes in een bakje water zodat het zetmeel er af weekt. Leg de plakjes op een schone theedoek en dep ze droog. Leg de plakjes naast elkaar op bakpapier op een bord en bestrooi met zout (of kruiden). Zet dit 2,5 minuut in de magnetron op 600 watt. Draai de plakjes om en zet nogmaals in de magnetron voor ongeveer 2 tot 2,5 minuut.

  02 Geroosterde kikkererwten

  Kikkererwten zijn een plantaardige bron van eiwitten en vezels. Kortom: een echte krachtpatser vol met goede voedingsstoffen. Als je kikkererwten roostert worden ze lekker knapperig, zodat je ze als een soort nootjes kunt snacken. Je kunt lekker veel tegelijk maken, zodat je direct een voorraadje hebt. Je kunt ze namelijk ook heel goed gebruiken als toevoeging in bijvoorbeeld een salade.

  03 Bananenbrood

  Inmiddels is dit baksel een geliefde snack geworden. En dat snappen wij wel! De voedingswaarde van 1 plak bananenbrood (50 gram) zijn: 93 kcal, 13,5g koolhydraten, 3,1g eiwit en 1g vet. Met een plak van dit lekkere bananenbrood kom jij de middag wel door. Wil je nog meer eiwitten toevoegen? Vervang dan 25 gram havermout en 25 gram amandelmeel door 50 gram van je favoriete eiwitpoeder.

  04 Edamame sojaboontjes

  Als je een sushi-fan bent ken je deze boontjes waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat dit echte eiwitbommetjes zijn? Ze bevatten 11 gram eiwit per 100 gram, voor een plantaardig product is dat erg veel. Je kunt de sojabonen bij de toko en grotere supermarkten ingevroren kopen. Als je in de ochtend een handje in een bakje doet en dit meeneemt naar werk of school zijn ze volledig ontdooid als je klaar bent voor een lekkere snack. 

  05 Ongezouten nootjes

  Het is misschien een aanslag op je dagelijkse caloriebehoefte, maar ongezouten nootjes zijn een hele verantwoorde snack. Het verschil in voedingswaarden tussen notensoorten is wel aanzienlijk. Als je zo min mogelijk calorieën binnen wilt krijgen en zoveel mogelijk eiwitten zijn pinda’s de beste keuze. Per handje (20 gram) bevatten pinda’s 123 calorieën en 5 gram eiwit. Bij cashewnoten is dit bijvoorbeeld al 141 calorieën en 3 gram eiwit.