SEO header oefeningen 1

Rug trainen

  In dit artikel

  1.

  2.

  3.

  4.

  5.

  6.

  7.

  8.

  9.

  10.

  Een sterke, gezonde rug is essentieel voor zowel alledaagse activiteiten als sportieve prestaties. Rug trainen is niet alleen cruciaal voor het opbouwen van spierkracht, maar het speelt ook een vitale rol in het voorkomen van blessures, het verbeteren van de houding en het bevorderen van algehele lichaamsfunctionaliteit. Ongeacht of je een beginner bent op het gebied van fitness of een doorgewinterde atleet, effectief rug trainen kan je helpen om je fitnessdoelen te bereiken of je prestaties te verbeteren.

  SEO opvul 7

  Effectieve oefeningen voor je rug 

  Het trainen van je rug is een essentieel onderdeel van elke gebalanceerde workout routine. De rugspieren zijn betrokken bij bijna elke beweging die je maakt in het dagelijks leven, van het tillen van zware voorwerpen tot het rechtop houden van je lichaam. Daarnaast kunnen sterke rugspieren helpen bij het voorkomen van rugpijn en blessures.

  Hier zijn enkele effectieve oefeningen die je kunt proberen:

  • Deadlifts: Dit is een samengestelde oefening die niet alleen je rug, maar ook je benen en core versterkt. Zorg ervoor dat je deze oefening uitvoert met de juiste techniek om blessures te voorkomen.

  • Pull-ups: Deze oefening richt zich op de latissimus dorsi, de breedste spieren van de rug. Als pull-ups te moeilijk zijn, kun je beginnen met assisted pull-ups of lat pulldowns.

  • Bent-over rows: Deze oefening traint verschillende rugspieren, waaronder de trapezius en rhomboideus. Je kunt deze oefening uitvoeren met halters, een barbell of op een roeimachine.

  • Seated cable rows: Deze oefening is geweldig voor het richten op de middelste en onderste delen van je rug.

  • Back extensions: Deze oefening kan helpen de onderrug te versterken, wat belangrijk is voor de algehele ruggengraatstabiliteit.

  Zoals bij elke oefening, is het belangrijk om te beginnen met een gewicht dat je comfortabel kunt tillen en om de techniek te prioriteren boven het gewicht. Vergeet ook niet om je rugspieren in balans te trainen met je borst- en buikspieren om een evenwichtige spierontwikkeling te bereiken.

  Het is ook aan te raden om een professionele trainer of fysiotherapeut te raadplegen om te zorgen dat je deze oefeningen correct en veilig uitvoert. Ze kunnen je ook helpen bij het ontwikkelen van een trainingsschema dat aansluit bij jouw specifieke behoeften en doelen.

  Rug trainen op een apparaat in de sportschool

  Er zijn verschillende apparaten en machines in de sportschool die speciaal zijn ontworpen om je rugspieren effectief te trainen. Hier zijn een paar die je kunt proberen:

  • Lat Pulldown Machine: Deze machine is bedoeld om de spieren in je bovenrug en schouders (vooral de latissimus dorsi) te trainen. Zittend onder een brede stang, trek je deze naar beneden richting je bovenborst, terwijl je je ellebogen en schouderbladen naar achteren en naar beneden trekt.

  • Cable Row Machine: Dit apparaat traint de middelste rugspieren. Je zit tegenover een gewichtsstapel, trekt aan een handvat bevestigd aan een kabel naar je borst en laat dan weer los. Het belangrijkste is om je rug recht te houden en de beweging te laten leiden door je ellebogen en schouders.

  • Back Extension Machine: Dit apparaat traint de onderrug. Je positioneert jezelf met je voeten vast onder de steunen en je heupen tegen de kussens, en buig vervolgens voorover en weer omhoog, terwijl je je rug recht houdt.

  • Seated Row Machine: Vergelijkbaar met de cable row machine, maar je zit op de machine met een borststeun om je stabiel te houden. Je trekt de handvatten naar je toe en knijpt je schouderbladen samen.

  • Smith Machine: Hoewel dit apparaat vaak wordt gebruikt voor squats en bench presses, kun je het ook gebruiken voor bent-over rows of inverted rows.

  • T-Bar Row: Dit apparaat maakt gebruik van een vaste stang en handvatten waarmee je kunt trekken terwijl je over het apparaat gebogen staat. Het werkt vergelijkbaar als een bent-over row.

  Als je deze apparaten of machines gebruikt, is het belangrijk om met lichtere gewichten te beginnen en de juiste vorm en techniek te beheersen voordat je naar zwaardere gewichten gaat. Het is altijd een goed idee om een trainer om hulp te vragen als je niet zeker bent van de juiste techniek of hoe je een machine moet gebruiken.

  Rug trainen dumbells

  Het trainen van je rug met dumbbells is een uitstekende manier om kracht en definitie op te bouwen. Hier zijn enkele oefeningen die je kunt proberen:

  • Bent-Over Rows: Houd een dumbbell in elke hand en buig voorover vanuit je heupen met een rechte rug. Trek de dumbbells naar je borst toe, knijp je schouderbladen samen en laat ze vervolgens weer zakken.

  • Single-Arm Rows: Plaats je ene knie en dezelfde hand op een bankje voor ondersteuning, houd een dumbbell in je andere hand. Trek de dumbbell omhoog naar je borst, houd je elleboog dicht bij je lichaam.

  • Deadlifts: Houd een dumbbell in elke hand voor je dijen, palm naar je toe. Houd je rug recht en buig je heupen om de dumbbells naar je enkels te laten zakken. Kom weer omhoog door je heupen en knieën te strekken.

  • Renegade Rows: Begin in een plankpositie met een dumbbell in elke hand. Houd je lichaam stabiel, trek een dumbbell omhoog naar je borst, laat hem zakken en herhaal met de andere hand.

  • Reverse Flyes: Houd een dumbbell in elke hand en buig voorover vanuit je heupen. Houd je rug recht en til de dumbbells opzij tot schouderhoogte, knijp je schouderbladen samen, en laat ze vervolgens weer zakken.

  Zorg ervoor dat je bij elke oefening een gewicht kiest dat je kunt tillen zonder je vorm te compromitteren. Het is belangrijker om de oefening correct uit te voeren dan om een zwaar gewicht te tillen. Als je niet zeker weet hoe je deze oefeningen moet doen, vraag dan een trainer om hulp.

  SEO opvul 2

  Rug trainen voor vrouwen

  Het trainen van de rug is net zo belangrijk voor vrouwen als voor mannen. Sterke rugspieren kunnen bijdragen aan een betere houding, verminderde rugpijn, verbeterde mobiliteit en een evenwichtigere lichaamsbouw. Hier zijn enkele effectieve rugoefeningen voor vrouwen om thuis of in de sportschool te doen:

  • Deadlifts: Dit kan worden gedaan met een barbell of dumbbells. Het is een geweldige oefening die niet alleen je rug, maar ook je hamstrings en bilspieren traint.

  • Lat Pulldowns: Als je toegang hebt tot een sportschool, zijn lat pulldowns een uitstekende oefening om de rugspieren te trainen, met name de latissimus dorsi.

  • Bent-Over Rows: Dit kan worden gedaan met een barbell of dumbbells. Het is een uitstekende oefening voor de spieren in de middelste en bovenste rug.

  • Seated Cable Rows: Als je toegang hebt tot een sportschool, zijn seated cable rows een goede oefening om de rugspieren te trainen.

  • Superman: Dit is een eenvoudige maar effectieve oefening die je thuis kunt doen om je onderrug te versterken.

  • Plank: Hoewel de plank vaak wordt gezien als een buikspieroefening, werkt het ook de spieren in je rug als ze werken om je lichaam stabiel te houden.

  • Bridges: Deze oefening werkt op de onderrug, evenals de bilspieren en hamstrings.

  Onthoud dat de vorm en techniek belangrijker zijn dan het gewicht dat je tilt. Het is altijd een goed idee om met lichtere gewichten te beginnen en geleidelijk zwaarder te gaan naarmate je kracht toeneemt. Als je nieuw bent in krachttraining, kan het nuttig zijn om advies in te winnen bij een personal trainer of fysiotherapeut om ervoor te zorgen dat je de oefeningen correct en veilig uitvoert.

  Je rug en schouders samen trainen

  Het trainen van je rug en schouders is essentieel voor het behouden van een goede houding, het verhogen van de algehele kracht en het verbeteren van de esthetische balans van je bovenlichaam. Hier zijn enkele oefeningen die zowel je rug als je schouders werken:

  • Pull-ups/Chin-ups: Deze oefeningen werken voornamelijk je rug, maar je schouderspieren worden ook aangesproken voor stabiliteit en assistentie bij de beweging.

  • Overhead Press: Dit is een uitstekende oefening voor het werken aan de schouders, maar het traint ook de bovenste rugspieren. Je kunt de overhead press uitvoeren met dumbbells, een barbell, of op een machine in de sportschool.

  • Deadlifts: Hoewel het voornamelijk gericht is op je rug en benen, speelt je schoudergordel een sleutelrol in stabiliteit tijdens deze oefening.

  • Bent-Over Rows: Deze oefening richt zich voornamelijk op je rug, maar je schouders werken mee om de beweging te voltooien.

  • Face Pulls: Dit is een uitstekende oefening voor zowel je schouders als je bovenrug. Het kan worden uitgevoerd met een weerstandsband of een kabelmachine.

  • T-Bar Rows: Deze oefening traint je rug en betrekt ook je schouders.

  Bij al deze oefeningen is het belangrijk om te focussen op de vorm en de beheersing van de beweging, in plaats van op het gewicht dat je tilt. Het is ook essentieel om je lichaam voldoende rust te geven tussen de trainingssessies om herstel en spiergroei mogelijk te maken. Als je niet zeker weet hoe je deze oefeningen correct moet uitvoeren, is het een goed idee om advies in te winnen bij een gekwalificeerde trainer of fysiotherapeut.

  Zijkant van je rug trainen

  Het trainen van de zijkant van je rug, ook wel bekend als je lats (latissimus dorsi) en je obliques (zijkant van je core), kan helpen om een sterkere en meer evenwichtige bovenlichaam te creëren. Hier zijn enkele oefeningen die je kunt proberen om deze gebieden te trainen:

  • Pull-ups en Chin-ups: Deze oefeningen richten zich op de lats. Als je deze te moeilijk vindt, kun je beginnen met assisted pull-ups of lat pulldowns.

  • Dumbbell Side Bends: Dit is een uitstekende oefening voor het trainen van de obliques. Houd een dumbbell in één hand, sta rechtop en buig dan zijwaarts vanuit je taille zo ver als comfortabel is, en kom dan terug naar het midden.

  • Single-Arm Dumbbell Rows: Deze oefening helpt bij het isoleren van de lats aan één kant. Je kunt dit doen door jezelf te ondersteunen met één hand op een bankje, een dumbbell in de andere hand en dan je arm omhoog te trekken naar je borst.

  • Side Plank: Dit is een uitstekende oefening voor het versterken van de obliques. Het kan worden gedaan met of zonder gewichten.

  • T-Bar Row: Deze oefening traint je rug en betrekt ook je schouders, waardoor je een brede en sterke bovenrug krijgt.

  Bij het doen van deze oefeningen is het belangrijk om te focussen op de vorm en techniek, en om ervoor te zorgen dat je de spieren die je probeert te trainen echt voelt werken. Als je niet zeker weet hoe je deze oefeningen correct moet uitvoeren, is het een goed idee om advies in te winnen bij een gekwalificeerde trainer of fysiotherapeut.

  SEO opvul 6

  Bovenkant van je rug trainen

  Het trainen van de bovenrug is belangrijk voor het onderhouden van een goede houding en het voorkomen van rug- en nekpijn. De bovenrug bevat meerdere spiergroepen, waaronder de trapezius, rhomboids en de achterste delen van de deltaspieren. Hier zijn enkele oefeningen om deze gebieden te versterken:

  • Barbell Rows: Sta met je voeten schouderbreedte uit elkaar, buig je knieën lichtjes en buig voorover vanuit je heupen. Houd een barbell vast met een overhandse greep en trek deze omhoog naar je borst, houd je ellebogen dicht bij je lichaam.

  • Dumbbell Rows: Deze kunnen eenhandig of tweehandig zijn. Buig voorover en steun met een hand op een bankje als je eenhandige rows doet. Houd een dumbbell vast en trek deze omhoog naar je borst.

  • Face Pulls: Dit kan worden gedaan met een weerstandsband of een kabelmachine. Sta rechtop, trek de band of kabel naar je gezicht terwijl je je schouderbladen samenknijpt.

  • T-Bar Row:

  • Deze oefening traint je bovenrug door een T-bar (of een barbell in een landmine apparaat) te trekken naar je borst.

  • Inverted Row: Dit kan worden gedaan met een Smith-machine, een TRX-bandsysteem of elke andere stang waar je onder kunt hangen. Pak de stang vast, leun achterover en trek je borst omhoog naar de stang.

  Zorg ervoor dat je bij elke oefening een gewicht kiest dat je kunt tillen zonder je vorm te compromitteren. Het is belangrijker om de oefening correct uit te voeren dan om een zwaar gewicht te tillen. Als je niet zeker weet hoe je deze oefeningen moet doen, vraag dan een trainer om hulp.

  Brede rugspier trainen

  De brede rugspier, ook wel bekend als de latissimus dorsi of "lats", is een grote spiergroep die zich aan de achterkant van je bovenlichaam bevindt. Het trainen van deze spieren kan bijdragen aan een bredere, V-vormige rug. Hier zijn enkele oefeningen die je kunt proberen:

  • Pull-ups en Chin-ups: Deze oefeningen zijn uitstekend voor het werken aan je lats. Als je nog niet in staat bent om pull-ups of chin-ups te doen, kun je beginnen met assisted pull-ups of lat pulldowns.

  • Bent-Over Rows: Deze oefening, die je met een barbell of dumbbells kunt uitvoeren, richt zich ook op de lats.

  • Lat Pulldowns: Dit is een van de meest effectieve oefeningen voor het trainen van je lats. Gebruik een breed-grip handvat om de brede rugspier nog meer te activeren.

  • Single-Arm Dumbbell Rows: Deze oefening kan helpen bij het isoleren en trainen van elke lat afzonderlijk.

  • T-Bar Rows: Met dit apparaat kun je zware gewichten trekken, wat geweldig is voor het opbouwen van spiermassa in de lats.

  Bij alle oefeningen is het belangrijk om je op de vorm te concentreren. Trek de gewichten met je rugspieren in plaats van met je armen en zorg ervoor dat je je schouderbladen samenknijpt aan het einde van de beweging. Ook is het een goed idee om een gekwalificeerde trainer of fysiotherapeut te raadplegen om ervoor te zorgen dat je de oefeningen correct uitvoert.

  Lage rug trainen

  Het trainen van de onderrug is cruciaal voor de algemene ruggengraatgezondheid en stabiliteit. Sterke onderrugspieren kunnen rugpijn helpen verminderen en bijdragen aan betere prestaties in verschillende sporten en activiteiten. Hier zijn enkele oefeningen die je kunt proberen:

  • Hyperextensions / Back Extensions: Deze oefening kan worden gedaan op een hyperextension bank of fitball. Het helpt bij het versterken van de onderrugspieren, met name de erector spinae.

  • Deadlifts: Dit is een samengestelde oefening die de onderrug, bilspieren, en hamstrings traint. Het is belangrijk om een correcte vorm te handhaven om blessures te voorkomen.

  • Supermans: Ga op je buik liggen met je armen en benen uitgestrekt. Til je armen en benen van de vloer en houd deze positie een paar seconden vast voordat je weer naar beneden gaat.

  • Bird-Dog: Begin op handen en knieën. Strek je rechterarm naar voren en je linkerbeen naar achteren, houd deze positie even vast, en wissel dan van kant.

  • Bridges: Lig op je rug met je knieën gebogen en voeten plat op de grond. Duw je heupen omhoog en knijp je bilspieren samen op het hoogste punt, en laat ze dan weer zakken.

  Zorg ervoor dat je bij elke oefening een goede vorm aanhoudt en forceer de beweging niet. Als je rugpijn ervaart, stop dan met de oefening en raadpleeg een zorgverlener. Het is ook belangrijk om de onderrug in balans te trainen met de rest van je core voor de beste resultaten.

  SEO oefeningen 3

  Veelgestelde vragen over je rug trainen

  Welke sport versterkt de rug?

  Er zijn veel verschillende sporten die de rug kunnen versterken. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Zwemmen: Zwemmen is een geweldige sport voor de rug omdat het alle grote spiergroepen in het lichaam aanspreekt, inclusief de rugspieren. Bovendien is het een low-impact activiteit, wat betekent dat het minder belastend is voor de gewrichten dan veel andere vormen van oefening.

  • Yoga: Yoga helpt bij het versterken en flexibel houden van de rug. Posities zoals de neerwaartse hond, de cobra en de kindhouding kunnen bijzonder nuttig zijn voor de rug.

  • Roeien: Roeien is een andere sport die de rugspieren kan helpen versterken. Het is een full-body workout, maar het legt veel nadruk op de rugspieren.

  • Gewichtheffen: Oefeningen zoals deadlifts, squats, en rows zijn uitstekende manieren om de rugspieren te versterken. Het is echter belangrijk om deze oefeningen correct uit te voeren om blessures te voorkomen.

  • Pilates: Pilates-oefeningen zijn vaak gericht op de kern, wat ook de rugspieren omvat. Deze oefeningen kunnen helpen de rug te versterken en te stabiliseren.

  • Klimmen: Klimmen vereist een sterke rug voor stabiliteit en beweging. Het helpt bij het opbouwen van zowel de boven- als onderkant van de rug.

  In alle gevallen is het belangrijk om de techniek correct te leren en te oefenen om blessures te voorkomen. Als je rugklachten hebt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je begint met een nieuwe sport of oefenprogramma.

  Is rug trainen belangrijk?

  Ja, het trainen van je rug is erg belangrijk, om verschillende redenen:

  • Spierbalans: Onze lichamen functioneren het beste als er een balans is tussen de spiergroepen. Veel mensen leggen de focus op het trainen van de spieren die ze in de spiegel kunnen zien - zoals de borst en de buikspieren - maar negeren hun rug. Dit kan leiden tot een onevenwichtige ontwikkeling van de spieren, wat kan resulteren in een slechte houding en zelfs blessures.

  • Houding: Sterke rugspieren zijn cruciaal voor een goede houding. Ze helpen je rechtop te staan en te zitten, wat op zijn beurt kan helpen om rugpijn en andere gerelateerde problemen te voorkomen.

  • Alledaagse activiteiten: We gebruiken onze rugspieren bijna constant gedurende de dag, of we nu iets optillen, iets duwen, zitten, staan, lopen, enzovoort. Een sterke rug kan deze alledaagse activiteiten makkelijker maken.

  • Blessurepreventie: Een zwakke rug kan je vatbaar maken voor blessures, vooral als je een actieve levensstijl hebt of aan sport doet. Door je rugspieren te versterken, kun je jezelf beschermen tegen mogelijke blessures.

  • Verbeterde atletische prestaties: Bijna elke sport vereist sterke rugspieren. Of je nu rent, springt, gooit, slaat, zwemt, enz., sterke rugspieren zullen je prestaties waarschijnlijk verbeteren.

  Daarom is het cruciaal om tijd te besteden aan het trainen van je rug. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je bij het trainen van je rug aandacht moet besteden aan een juiste vorm en techniek om blessures te voorkomen. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, kan het nuttig zijn om advies in te winnen bij een gekwalificeerde fitnessprofessional.

  Hoe krijg je een gespierde rug?

  Een gespierde rug krijgen vereist een combinatie van gerichte krachttraining, goede voeding, en voldoende rust en herstel. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een gespierde rug te ontwikkelen:

  • Krachttraining: Richt je op oefeningen die de verschillende spiergroepen in je rug aanspreken. Deze omvatten je lats (latissimus dorsi), trapezius, rhomboideus, en erector spinae. Oefeningen zoals pull-ups, deadlifts, barbell rows, en lat pulldowns kunnen erg effectief zijn. Zorg ervoor dat je de oefeningen correct uitvoert om blessures te voorkomen en om de beste resultaten te behalen.

  • Volume en Intensiteit: Voor spiergroei is het algemeen aanbevolen om oefeningen uit te voeren in het bereik van 8-12 herhalingen voor 3-4 sets. Dit betekent dat je een gewicht kiest waarmee je het gegeven aantal herhalingen kunt voltooien, maar dat de laatste paar herhalingen een uitdaging zijn.

  • Voeding: Om spiermassa op te bouwen, moet je voldoende eiwitten consumeren, omdat eiwitten de bouwstenen van de spieren zijn. De algemene aanbeveling is om ongeveer 1,6 tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg calorieën binnenkrijgt om de groei van spierweefsel te ondersteunen.

  • Rust en Herstel: Je spieren groeien niet tijdens de training, maar tijdens de herstelperiode daarna. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt tussen de trainingen door en krijg voldoende slaap.

  • Consistentie: Het kost tijd om spiermassa op te bouwen, dus het is belangrijk om consistent te zijn met je trainings- en voedingsplan.

  Vergeet niet dat het raadzaam is om met een gekwalificeerde fitnessprofessional of een fysiotherapeut te praten voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma, vooral als je nieuw bent in de krachtsport of als je een medische aandoening hebt. Ze kunnen je helpen een veilig en effectief trainingsplan op te stellen dat is afgestemd op je individuele behoeften en doelen.

  Hoe kun je je onderrug trainen?

  Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om je onderrug te versterken. Hier zijn enkele van de meest effectieve:

  • Hyperextensions: Deze oefening, ook bekend als "back extensions", wordt meestal uitgevoerd op een hyperextension bankje. Je begint met je bovenlichaam hangend richting de grond en tilt dan je bovenlichaam op tot het in lijn is met je onderlichaam. Dit traint de spieren van de onderrug.

  • Deadlifts: De deadlift is een uitstekende oefening voor de onderrug, naast vele andere spiergroepen. Het is belangrijk om deze oefening correct uit te voeren om blessures te voorkomen, dus het kan nuttig zijn om begeleiding te krijgen van een gekwalificeerde professional als je net begint.

  • Supermans: Voor deze oefening lig je op je buik op de grond, strek je armen voor je uit en til je tegelijkertijd je benen en armen van de grond, waarbij je je onderrug gebruikt om de beweging te leiden.

  • Brug oefeningen: Dit zijn oefeningen waarbij je op je rug ligt met je knieën gebogen en je heupen omhoog duwt. Dit traint de onderrug en ook de bilspieren.

  • Zwemmen: Zwemmen kan ook helpen om de onderrug te versterken, vooral de rugslag en de vlinderslag.

  In alle gevallen is het belangrijk om te beginnen met een gewicht of weerstandsniveau dat comfortabel is en om je vorm en techniek te concentreren boven het heffen van zwaar gewicht. Vergeet niet dat het belangrijk is om je rugspieren in balans te trainen met je buikspieren en de rest van je lichaam voor de beste resultaten en om blessures te voorkomen.

  Raadpleeg altijd een gekwalificeerde fitnessprofessional of fysiotherapeut als je vragen hebt over het correct uitvoeren van deze oefeningen. En als je last hebt van rugpijn of een eerdere rugblessure hebt, raadpleeg dan een arts voordat je met een nieuw trainingsprogramma begint.

  Kan je elke dag je rug trainen?

  Over het algemeen is het niet aanbevolen om elke dag dezelfde spiergroep, inclusief je rug, te trainen. Dit komt omdat je spieren tijd nodig hebben om te herstellen en zichzelf te herstellen na een zware training. Dit herstelproces is wanneer spiergroei daadwerkelijk plaatsvindt.

  Als je elke dag je rug traint, geef je je spieren niet de nodige tijd om te herstellen en te groeien. Dit kan leiden tot overtraining, wat symptomen kan veroorzaken zoals verminderde prestaties, vermoeidheid, slaapproblemen en een verhoogd risico op blessures.

  Een algemene regel is om minimaal 48 uur rust te nemen tussen het trainen van dezelfde spiergroepen. Dus als je bijvoorbeeld op maandag je rug traint, zou je moeten wachten tot woensdag of donderdag voordat je weer je rug traint.

  Als je graag elke dag wilt trainen, overweeg dan om verschillende spiergroepen op verschillende dagen te trainen. Dit wordt vaak een splitroutine genoemd. Bijvoorbeeld, je zou op maandag je rug kunnen trainen, op dinsdag je benen, op woensdag je borst, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat je actief kunt blijven en tegelijkertijd je spieren voldoende tijd geeft om te herstellen.