Fit For Free Fitness

Fitness in Leiden

  Leiden staat vooral bekend als studentenstad, maar Leiden heeft zoveel meer! De historische binnenstad is omgeven door zeven singels, die in elkaar overlopen. Daarbinnen loopt het Singelpark, een mooie wandelroute waarmee je veel van de stad kunt zien. Zo loop je langs de prachtig gerenoveerde Sterrenwacht, passeer je de Hortus en kom je langs twee oude stadspoorten. Moe van het wandelen? Leiden heeft een ruime keus in leuke horecagelegenheden. Ga bijvoorbeeld een drankje doen bij de eeuwenoude Waag. Wist je dat daar op het Leidse volksfeest Leidens Ontzet op 3 Oktober de haring en wittebrood worden uitgedeeld?

  En natuurlijk kun je ook lekker sporten in Leiden. Met twee clubs van SportCity in de stad en nog een aantal in de omgeving van Leiden is er altijd wel één binnen bereik!

  Wat is fitness en waarom is fitness goed voor je?

  Met fitness hebben we het eigenlijk over alle activiteiten die zorgen voor een goede algemene conditie. Je bent op verschillende gebieden bezig: je werkt zowel aan spierkracht als aan een betere algehele conditie. Ben jij dus op zoek naar een sport die zorgt dat jij letterlijk en figuurlijk goed in je vel zit en die ook wat voor je geest doet? Dan moet je zeker gaan fitnessen!

  Bij fitness is de keuze groot. Je kunt kiezen voor (een combinatie van) cardiotraining, krachttraining en circuittraining. Doordat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn, wordt het nooit saai. 

  Wat is cardiotraining?

  Cardio is een afkorting van ‘cardiovasculair’. Dat betekent ‘betrekking hebben op vaten en het hart. Met cardiotraining verbeter je dus de conditie van je hart en bloedvaten. 

  Je kunt op twee manieren aan cardiotraining doen: door middel van duur- en/of intervaltraining. Bij duurtraining doe je je oefeningen voor een bepaalde duur op een vast tempo. Op deze manier bouw je een basisconditie op. Met intervaltraining wissel je een intensieve oefening af met rustigere periodes. Hoe beter je conditie wordt, hoe langer je de intensieve fase volhoudt en hoe minder rustperiodes je nodig hebt. 

  Waar is cardiotraining goed voor?

  Met cardio kun je verschillende doelen bereiken:

  • je verbetert de conditie van je hart en van je bloedvaten

  • je algehele gezondheid verbetert

  • cardio werkt stressverlagend

  • bij een langere training maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan, waardoor je je blijer gaat voelen.

  • cardio kan je helpen als je gewicht wilt verliezen

  Na een poosje regelmatig cardio beoefenen, merk je zeker dat je conditie verbetert. Een sprintje voor de bus kost ineens een stuk minder moeite. Met cardio vergroot je je uithoudingsvermogen en stimuleer je de vetverbranding. Fijn als je een beetje af wilt vallen. 

  Cardio training bij SportCity Leiden

  Bij SportCity Leiden kun je terecht voor een breed aanbod op het gebied van cardio training. Je vindt altijd wel een vorm die bij jou past. 

  Je kunt bij ons op de volgende manieren aan cardio doen:

  • Door gebruik te maken van onze gebruiksvriendelijke cardio apparatuur. De loopbanden, roeimachines, crosstrainers, stepapparaten en fietsen staan voor je klaar.

  • Doe mee met een live groepsles onder begeleiding van een gecertificeerde instructeur. Groepslessen met veel cardio oefeningen zijn BodyStep, Spinning, Fat Attack, BRN of Bootcamp. Als je een Fitness & Groepslessen lidmaatschap neemt, kun je onbeperkt deelnemen aan alle groepslessen bij SportCity in Leiden.

  • Train in circuitvorm in ons Switching Circuit of doe functionele oefeningen in de FunXtion Zone.

  Wat is krachttraining en voor wie is het bedoeld?

  Krachttraining gaat over het vergroten van je spierkracht en het vergroten van spiermassa in je hele lichaam. Hiervoor voer je spierversterkende oefeningen uit op onze gebruiksvriendelijke fitnessapparatuur in de zaal, of je gebruikt de losse gewichten in de Free Weight Zone. Allebei mag ook, net wat jij het prettigst vindt. 

  Bij krachttraining maak je korte, explosieve bewegingen, die ervoor zorgen dat je spieren samentrekken. Je spieren krijgen een prikkel, waardoor de omvang van je spiervezels toeneemt. Hoe dikker je spiervezels, hoe zwaarder de gewichten die je aankunt. Begin niet te zwaar en bouw je trainingen langzaam op, zodat je spieren steeds iets sterker kunnen worden. 

  Het is voor iedereen aan te raden om krachttraining op te nemen in het fitnesschema, of je nu jong, oud, man of vrouw bent. Ook als je niet super gespierd wilt worden, is het raadzaam om je spieren te onderhouden. Hoe ouder je wordt, hoe meer spiermassa je verliest. Krachttraining heeft ook een gunstige invloed op de stevigheid van je botten. Waar wacht je nog op? 

  De voordelen van krachttraining

  Krachttraining helpt je bij het opbouwen van spierkracht. Het kan een hulpmiddel zijn als je gewicht wilt verliezen en strakker in je vel wilt komen te zitten. Andere voordelen van krachttraining zijn:

  • je spieren worden sterker en beter zichtbaar

  • het uithoudingsvermogen van je spieren wordt groter

  • krachttraining stimuleert je lichaam om vet te verbranden

  • in sommige gevallen kan krachttraining helpen bij het revalideren na een blessure.

  Krachttraining bij SportCity Leiden

  Bij SportCity kun je kiezen hoe je aan krachttraining doet: 

  • Met de gebruiksvriendelijke kracht apparatuur in de gym.

  • Door gebruik van de losse gewichten in de Free Weight Zone. Zo train je ook andere spieren, doordat de beweging niet wordt begeleid door een apparaat. Hierdoor moeten je spieren iedere kleine beweging corrigeren.

  • Door spierversterkende oefeningen in de functionele- en FunXtion Zone. In deze ruimtes kan je talloze oefeningen uitvoeren met gebruikmaking van je eigen lichaamsgewicht of met de fitnessattributen.  

  • In de live groepslessen onder begeleiding van een gecertificeerde groepslesinstructeur. Zo haal je het uiterste uit je training en ben je altijd verzekerd van de beste begeleiding.

  Waarom fitness bij SportCity Leiden?

  In onze clubs in Leiden en omgeving staat de modernste, gebruiksvriendelijke fitness- en cardioapparatuur. Met een Fitness lidmaatschap kun je je onbeperkt uitleven op alle beschikbare apparaten. En als je kiest voor een Fitness & Groepslessen lidmaatschap, kun je daarnaast ook nog onbeperkt meedoen aan alle (cardio) groepslessen van SportCity. 

  Onze clubs hebben ruime openingstijden, je vindt dus altijd wel een moment waarop je kunt komen sporten. Je bent welkom in verschillende clubs van SportCity in heel Nederland. Altijd handig als je een keer niet in de buurt van je eigen club bent.

  Met de gratis SportCity app kun je thuis alvast je groepsles reserveren. Je vindt er ook talloze work outs die je thuis kunt doen, voor als je er geen genoeg van kunt krijgen. 

  0 clubs gevonden

  Altijd een SportCity bij jou in de buurt.

   Veelgestelde vragen over fitness in Leiden

   Kan iemand me helpen als ik een fitnessapparaat niet begrijp? 

   We snappen dat het in het begin lastig kan zijn om alle fitnessapparaten op de juiste manier in te stellen. Maar dat is wel nodig, voor een effectieve training en om blessures te voorkomen. Daarom bieden we bij elk lidmaatschap het starter programma aan. Hiermee krijg je onder andere uitleg over de werking van onze fitnessapparaten en hoe je ze moet instellen. Je kunt onze medewerkers op de club of je medesporters natuurlijk ook altijd om hulp vragen.

   Ik weet niet welke oefeningen ik heb best kan doen. Kan ik een persoonlijk fitness trainingsschema krijgen?

   Ja. De gratis SportCity app geeft je met een lidmaatschap toegang tot persoonlijke trainingsadviezen. Via de app kun je gratis een gepersonaliseerd trainingsschema downloaden. Hiermee kun je precies zien waar je staat en hoe je vorderingen zijn.

   Ik kan geen pasjes onthouden, kan ik dan wel meedoen met de groepslessen?

   Bij de groepslessen is het vooral belangrijk dat je lekker blijft bewegen, de pasjes komen vanzelf wel. Als je kiest voor een les als Bootcamp of Spinning, dan is er helemaal geen sprake van pasjes.