Waarom cardio helpt bij het behalen van je sportdoel

Fitness in Alkmaar

  Een rondje Alkmaar kan bijna niet zonder Nederlands beroemdste kaasmarkt te bezoeken. Ook een tour door de oude binnenstad met haar talloze monumenten is de moeite waard. Ben je zelf een echte kaaskop, of kom je uit de omgeving Heerhugowaard, Egmond aan Zee of Castricum? Kom dan gezellig sporten bij SportCity Alkmaar.

  Over fitness bij SportCity Alkmaar

  Wat roept de term ‘fitness’ bij je op? Vroeger was dat misschien een beeld van grote spieren en intimiderende apparaten. Maar niets is minder waar! Tegenwoordig zie je allerlei verschillende mensen fitnessen. Jong en oud, van beginners tot powerlifters. En iedereen is welkom. Bij SportCity vind je allerlei high-tech fitness en cardio apparaten en waarmee je eindeloos kunt variëren. Zo kun je werken aan je spierkracht, het verbeteren van je conditie of een combinatie van beiden. Met zoveel keuze uit apparaten wordt trainen elke keer een feestje. 

  Trainen met plezier als doel

  Bij SportCity vinden we dat trainen leuk mag zijn. Dat is juist het doel! Dit kan bijvoorbeeld door af te wisselen met je oefeningen en apparaten, leuke muziek op de achtergrond en fijne medesporters om je heen. Heb je een specifiek doel voor ogen? Dan kunnen we samen kijken hoe je daar het beste naartoe kunt werken, met plezier!

  Wat is fitness en wanneer is het geschikt voor mij? 

  Cardio vs. krachttraining

  Fitness is een breed begrip waar meerdere soorten oefeningen onder vallen. Simpel gezegd kun je fitness verdelen in twee richtingen: cardio en krachttraining. Bij cardio verbeter je je uithoudingsvermogen en gaat je hartslag omhoog. Bij krachttraining ligt de nadruk op het sterker maken van je spieren door middel van oefeningen met gewichten. Binnen deze twee richtingen zijn er oneindig veel variaties en combinaties te bedenken. Zo blijft het trainen leuk. 

  Sneller, fitter, sterker, leuker!

  Omdat fitness zo breed is, kun je er vanalles mee doen. Wil je bijvoorbeeld trainen voor een hardloopwedstrijd, dan is sneller worden je doel. Wil je het einde van een potje voetbal of tennis halen, dan ga je voor uithoudingsvermogen. En als je een sterkere core wilt om je boodschappen te tillen, dan ga je voor kracht. 

  Al deze typen trainingen hebben als bijkomend voordeel dat je er een gezonder mens van wordt. Want sterkere spieren en meer uithoudingsvermogen betekent ook minder spierpijn en een betere houding. En een slankere taille kan op ten duur ook zorgen voor minder lichamelijke klachten.

  Welke fitness oefeningen kun je bij SportCity Alkmaar doen?

  Bij SportCity Alkmaar vind je alle soorten fitnessapparatuur die je maar kunt bedenken, daarover later meer. Naast alle apparaten is er ook ruimte voor andere type oefeningen. Wil je oefenen met squats, lunges en bicycle crunches? Daarvoor is een speciale ruimte met matjes en een zachte vloer. 

  Thuis of naar de club?

  Misschien sport je al thuis en heb je zelfs gewichtjes aangeschaft. Thuis sporten heeft natuurlijk z’n voordelen. Toch vinden veel mensen het leuker om te sporten op de club. Niet alleen vanwege het grote aanbod aan moderne apparaten en (zwaardere) gewichten. Ook omdat het sporten met anderen ontzettend leuk is. En als je samen komt, heb je meteen een stok achter de deur.

  Altijd een personal trainer op zak met de SportCity app 

  Heb je de SportCity app al gedownload? Je vindt in de app allerlei workouts en videolessen die je tijdens je training in Alkmaar kunt doen. Voor elk niveau is er een uitdagende workout te vinden. Je downloadt de app hier

  Welke fitnessapparatuur vind ik bij SportCity Alkmaar?

  We hebben je al iets uitgelegd over het verschil tussen cardio en krachttraining. Bij zowel cardio als krachttraining zijn er zogenaamd high-impact en low-impact oefeningen. Heb je last van je knie, rug of enkel? Dan zijn er nog allerlei oefeningen die je kunt doen zonder die lichaamsdelen te belasten. Wil je bijvoorbeeld alle voordelen van het hardlopen, zonder zere knieën? Pak dan de eliptical. Of wil je bankdrukken maar heb je geen spotter, probeer dan het chest press apparaat! 

  Welke apparaten zijn geschikt voor mij? 

  Je vindt bij SportCity Alkmaar allerlei apparaten voor cardio en krachttraining. Cardio apparaten zijn bijvoorbeeld de loopband en roeimachine. Bij krachttraining heb je keuze uit verschillende apparaten zoals de leg press en cable machine. Daarnaast kun je trainen met zogenaamde vrije gewichten waaronder dumbbells, kettlebells en barbells. En er is zelfs ruimte voor oefeningen met zandzakken, bosu ballen, steps, noem maar op.

  Samen naar de sportschool

  Wil je zelf aan de slag met je eigen trainingsprogramma? Samen sporten met een maatje uit de buurt? Advies over het beste programma voor jou? Het kan allemaal! Voor uitleg over apparaten staan onze ervaren trainers voor je klaar bij SportCity Alkmaar. 

  Waarom fitness bij SportCity Alkmaar? 

  We hebben je een heleboel verteld over de verschillende soorten fitness die je in Alkmaar kunt doen, over het verschil tussen cardio en krachttraining en dat samen sporten leuker is dan alleen. Toch is de beste manier om het te ervaren gewoon zelf proberen! 

  Fitness is voor iedereen

  Ja, echt waar. Het maakt niet uit hoe oud je bent, hoe lenig, sterk of ervaren. Het leuke is juist dat je na elke training een stukje beter wordt. Vooruitgang zul je niet alleen zien, maar ook voelen!

  0 clubs gevonden

   Veelgestelde vragen over fitness in Alkmaar

   Ik heb nog nooit gefitnesst, waar moet ik beginnen? 

   Wat leuk dat je wil komen fitnessen bij SportCity Alkmaar. Weet je nog niet waar je moet beginnen, download dan de SportCity app! Hierin vind je allerlei workouts met instructievideo’s. Om te beginnen kun je de Full Body workouts proberen. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan één van onze ervaren trainers met je mee te kijken. 

   Heb ik speciale kleding nodig voor fitness?

   In de fitnesszaal vragen we je indoor schoenen te dragen, verder is het aan jou. Waarschijnlijk ben je het meest comfortabel in een legging of korte broek met een T-shirt of hemdje. Tijdens je warming up en cooling down kan het fijn zijn om een joggingbroek en sweater te dragen. We zorgen ervoor dat de airco aanstaat om alles koel te houden. 

   Kan ik een fitnessapparaat reserveren?

   Het is helaas niet mogelijk om een specifiek apparaat te reserveren. Je kunt altijd even wachten totdat een ander klaar is, alvast met een andere oefening beginnen of een vergelijkbaar apparaat pakken. 

   Ik heb een blessure / pijn / beperking, kan ik wel komen fitnessen?

   Ja, dat kan! Voor bijna elke oefening is een alternatief te bedenken waarbij je een specifiek lichaamsdeel niet belast. Sommige fitnessapparaten zijn daar zelfs speciaal voor gemaakt. Heb je een blessure en wil je een oefening vervangen? Vraag één van onze trainers met je mee te kijken. 

   Ik wil als vrouw geen grote spieren, kan ik wel fitnessen?

   Ja! Als vrouw wordt je niet zomaar heel gespierd door te trainen met gewichten. Dat heeft te maken met de hoeveelheid testosteron in je lichaam. Je kunt dus prima regelmatig zware gewichten tillen zonder grote spierballen te krijgen. Combineer je gewichtstraining ook met cardio, dan werk je niet alleen aan je spierkracht maar ook aan je uithoudingsvermogen!