Wat sporten met je lichaam en geest doet

Geplaatst op: 
8 augustus 2019

De een sport om af te vallen, de ander om meer kracht te krijgen of om conditie op te bouwen. Je kunt natuurlijk ook sporten om gewoon lekker te bewegen. Sporten heeft namelijk veel voordelen voor je gezondheid. Zowel voor je fysieke gezondheid als voor je mentale gezondheid. In deze blog leggen we uit wat sporten met je lichaam en geest doet. 

 

Sporten is goed voor je fysieke gezondheid

Sport heeft een positieve invloed op je gezondheid en vermindert de kans op ziekten zoals obesitas, kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. 


Sporten maak je hart sterker

Als je sport, gaat je hart hard aan de slag. Je hartslag gaat omhoog en je hartspier moet flink werken om het bloed door je lichaam te pompen. Hoe vaker je sport, hoe sterker je hart wordt omdat hij vaker hard moet werken. Dat komt je gezondheid ten goede. Je cholesterolwaarden in je bloed verlagen, waardoor het risico op een hartaandoening minder wordt. Ook neemt hierdoor de kans op bloedklonteringen af. 

Je weerstand wordt beter dankzij sporten
Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je lichaam beter in staat is om je te beschermen tegen bacteriën en virussen. Je immuunsysteem wordt dus versterkt als je sport. Zo hoef je niet meer bang te zijn voor de volgende griepepidemie! 


Sterkere spieren door sporten
Zit je veel, bijvoorbeeld door een kantoorbaan? De hele dag zitten is niet goed voor je gezondheid, bewegen is daarom extra belangrijk. Je kunt je lichaam soepel houden door te sporten. Hierbij gebruik je namelijk je lichaam op een andere manier dan wanneer je zit. Je zal merken dat je spieren minder stijf zijn en dat je houding verbetert. 

 

Sporten is goed voor je mentale gezondheid

Sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale staat.  

Meer energie door sporten

Na een goede training voel je je uitgeput, maar uiteindelijk voel je de energie. Door het sporten worden namelijk je hersenen aan het werk gezet, waardoor je productiever bent en helderder kan nadenken. Ook je spijsvertering wordt aan het werk gezet, waardoor je meer energie krijgt. 

 

Je wordt vrolijk door het sporten

Bij intensief sporten komt het stofje 'endorfine' vrij, een stofje dat ervoor zorgt dat je vrolijker en relaxter wordt. Hoe vaker je sport, hoe beter de productie van endorfine op gang komt. Geef dus niet op na de zware trainingen, maar bijt door en blijf de sportschool bezoeken. Later zal je vrolijk profiteren van de voordelen! 

 

Beter slapen dankzij sporten

Als je regelmatig sport zul je sneller in slaap komen, dieper slapen en frisser wakker worden. Let wel op: als je kort voor het slapen nog en pittige training doet zal je met inslapen wel moeite hebben. 

 

Deze voorbeelden zijn slechts een greep uit alle voordelen van sporten. Probeer dus, ook al zit je bank erg lekker, regelmatig naar SportCity te komen om te trainen. Voor je sportdoel en/of voor je gezondheid. Tot snel!

Gerelateerde berichten

Is het verstandig om te sporten als je ziek bent?

Is sporten als je ziek bent verstandig?

31 oktober 2019 - Body & Mind

Een droge keel, een volle neus, hoofdpijn of verkoudheid: genoeg redenen om thuis te blijven om uit te rusten in plaats van naar de sportschool te gaan om weer hard voor je sportdoel te trainen. Je wilt immers je lichaam de tijd geven om beter te worden en je wilt je ziekte niet erger maken. Of kun je toch beter al je moed verzamelen en wel gaan sporten? Is sporten, als je ziek bent, goed voor je weerstand? Of kun je beter uitzieken? In deze blog leggen we je uit wat verstandiger is om te doen als je ziek bent.

Lees verder
3 redenen waarom de sauna goed voor je is

3 redenen waarom een sauna goed voor je is

3 oktober 2019 - Body & Mind

Bijna iedereen heeft wel is van die dagen dat je niet goed in je vel zit. Herken jij dit ook? Dit kan namelijk veel oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan te weinig slaap, voeding of ontspanning. Naar de sauna gaan is één van de dingen die je kunt doen om goed te ontspannen. Maar is de sauna nou echt zo ontspannend? En is het wel goed voor je lichaam? In deze blog leggen we je uit wat het effect van een sauna is op je lichaam.  

Lees verder
Tips om beter te slapen

7 tips om beter te slapen

15 augustus 2019 - Body & Mind

Weet jij ook maar al te goed hoe je slaapkamerplafond eruitziet? Lig je uren te woelen in bed en kun je maar niet in slaap komen, terwijl je wel hartstikke moe bent? Springen je gedachten alle kanten op, juist op het moment dat je moet gaan slapen? Niet kunnen slapen is enorm frustrerend. De volgende dag kom je met moeite uit bed en voel je je moe en chagrijnig. Hoe kun je ervoor zorgen dat je dit vermijdt, dus lekker in slaap valt en beter kunt slapen? In deze blog geven we je 7 tips. 

Lees verder