header groepsles vinyasa yoga 1920 x 440

Wat doet Yoga met je lichaam?

  Zo'n half miljoen Nederlanders staan regelmatig op een yogamatje. Yoga is de laatste tijd steeds populairder geworden,  omdat het je soepeler en sterker maakt, maar ook vanwege het weldadige, rustgevende gevoel erna. Ook de wetenschap toont steeds meer interesse. Dat yoga goed is voor je lichaam en geest is algemeen bekend. Maar wat doet het nou allemaal precies met je lichaam? In deze blog leggen we je het uit.

  Soorten yoga

  Er zijn verschillende soorten yoga die je kunt beoefenen. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten yoga die we aanbieden bij SportCity en de voordelen ervan: 

  Hatha yoga

  Dit is een klassieke vorm van yoga. Tijdens deze les wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. Hatha Yoga brengt innerlijke rust, ontspanning,  vermindert de stress en geeft uiteraard meer energie.   

  Flow yoga

  Een zachte en dynamische yogales, waarbij er verschillende houdingen worde afgewisseld met vloeiende bewegingen. Inspannende en ontspannende houdingen worden gecombineerd in een iets hoger tempo dan een reguliere Hatha yogales.

  Vinyasa yoga

  Een vloeiende vorm van yoga waar verschillende houdingen met elkaar worden afgewisseld op het ritme van de ademhaling. Vinyasa Yoga helpt voor rust en het heeft een positief effect op het zelfvertrouwen.

  Power Yoga

  Een fysiek krachtige en uitdagende variant van yoga. Verschillende houdingen wisselen elkaar af en het hele lichaam is betrokken. Bij deze vorm van yoga word de focus iets meer gelegd op de ontwikkeling van spieren.

  Yin Yoga

  Bij deze vorm van yoga oefen je een serie zittende of liggende houdingen waarbij de spieren ontspannen blijven en waarbij je een lichte druk uitoefent op gewrichten en bindweefsel. Yin Yoga bevordert de beweeglijkheid in de spieren en brengt de geest tot rust.

  Mindful Yoga

  Bij Mindful yoga ligt de techniek van meditatie op de voorgrond. Dit komt tot stand door actieve vormen, de uitvoering van verfijnde bewegingsoefeningen en opmerkzaamheid.

  Kundalini Yoga

  Een hogere staat van bewustzijn bereiken, praktische oefeningen, ademhalingsoefeningen en jaren jonger voelen, vallen allemaal onder deze vorm van yoga.  

  Hilversum

  Wat yoga met je lichaam doet

  Er zijn dus veel verschillende soorten yoga met andere doeleinden. Hieronder geven we je 10 algemene punten waarom yoga goed voor je lichaam is.

  1. Vergroot je flexibiliteit

  Door het regelmatig stretchen van de spieren, worden ze flexibeler. Je lichaam wordt hierdoor beweeglijker en vitaler. Ook wordt de kans op blessures kleiner. 

  2. Versterkt je spieren

  Afhankelijk van welk soort yoga je doet, helpt het om je spieren te versterken. Sommige houdingen hou je minuten minuten lang vast en dit versterkt je spieren. Een sterk en flexibel lichaam is belangrijk om het beste uit jezelf te halen. 

  3. Verbetert je lichaamshouding

  Veel zitten is niet goed voor je lichaamshouding. Yoga helpt je om bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren, omdat je bewegingen uitvoert die heel goed zijn voor je lichaam.

  4. Versterkt je botten

  Het langer vasthouden van houdingen zorgt ervoor dat je botten versterkt worden en dat je minder kans hebt op bijvoorbeeld osteoporose (botontkalking). 

  5. Verlaagt je bloeddruk

  Yoga kan helpen om de bloeddruk omlaag te brengen, omdat het heel ontspannend is. Oefeningen zoals savasana en meditatie kunnen hierbij helpen. 

  6. Helpt je ontspannen

  Er zijn bij yoga o.a. veel ontspanningsoefeningen. Deze helpen je om minder stress te ervaren. Je leert je lichaam hier eigenlijk mee schakelen tussen inspanning en ontspanning.

  7. Verbetert je bloedcirculatie

  De grote variatie aan houdingen die je bij yoga doet, helpen je om de bloedcirculatie te verbeteren. Niet alleen doordat je je inspant, maar ook door de aard van houdingen. Houdingen met de benen in de lucht helpen bijvoorbeeld om de bloedstroom in de benen te verbeteren. 

  8. Verbetert je zuurstofopname

  Één van de belangrijkste elementen van yoga is de ademhaling. Door op een andere manier te ademen en de volledige capaciteit van je longen te benutten, neem je meer zuurstof op in je lichaam. Dit zorgt voor een betere en efficiëntere zuurstofopname.

  9. Maakt je rug sterker

  Binnen yoga zijn er zes verschillende typen houdingen. Vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, extensies, gedraaide houdingen, inversies en laterale houdingen. Al deze houdingen helpen stuk voor stuk op een bepaalde manier om je rug sterker, flexibeler en vitaler te maken. 

  10. Je krijgt meer energie

  Door middel van yoga, meditatie en mindfulness zorg je ervoor dat je minder gestrest raakt. Door het volgen van deze oefeningen, zul je merken dat je energieker zult worden. Dit zal er ook voor zorgen dat er meer energie overblijft voor belangrijke dingen.

  Zoals je leest zijn er verschillende soorten yoga en tal van redenen waarom het goed voor je lichaam is. SportCity heeft het grootste yoga-aanbod van Nederland, dus er zit altijd wel een les bij die bij jou past. Of wil je ontdekken welke andere groepslessen je bij ons kunt volgen? Bekijk dan ons uitgebreide groepslesaanbod voor body & mind!

  Yoga groepsles werken bij vacatures

  Een yoga lesje bij SportCity volgen?

  Heb je zin om mee te doen met een van onze yoga groepslessen, of wil je zelf ervaren hoe het is om bij SportCity te sporten? Bekijk dan een club bij jou in de buurt om te ontdekken welke groepslessen je kunt volgen, want elke club is uniek!