Header desktop- Sauna

De sauna in na het sporten: doen of niet?

  Eerst fanatiek trainen in een groepsles of met de fitnessattributen en daarna de sauna in: het klinkt als een fijne beloning na je harde sportieve werk. Maar is dit ook zo? Of is het beter om de sauna na het sporten te vermijden? Misschien vraag je je wel af wat de sauna nou eigenlijk met je lichaam doet na het sporten. Of is het juist verstandiger om de sauna in te gaan vóórdat je gaat trainen? Allemaal vragen die we in deze blog voor je beantwoorden. Lees snel verder! 

  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de sauna je vermoeide spieren weer fitter maakt na een krachttraining. Terwijl je in de sauna zit of ligt te zweten, worden melkzuren sneller afgebroken en via je nieren uitgescheiden. Daardoor wordt de zuurstofvoorziening naar je spieren sneller weer vrijgemaakt en uiteindelijk veroorzaakt dit een iets sneller herstelproces. Ook zou de sauna na het sporten je ademhalingscapaciteit verbeteren. Dit heeft een positief effect op je prestatie- en uithoudingsvermogen. Daarnaast heeft de sauna nog andere voordelen. Deze lees je in onze blog 3 redenen waarom een sauna goed voor je is.  

  In de sauna vóór je training

  Je zou juist denken dat het handig is om je lichaam op te warmen in de sauna, voordat je begint met sporten. Het is af te raden om voor je training de sauna in te duiken. Door je bezoek aan de warme ruimte heb je minder uithoudingsvermogen en heeft je lichaam veel tijd nodig om het vochtverlies te compenseren, wat moeilijker gaat als je tijdens je training ook nog aan het zweten bent.

  In de sauna ná je training

  Te lang in de sauna blijven na je training is ook niet verstandig. Je lichaam kan dan je spieren gaan verbruiken als energie. Daarnaast verliest je lichaam ook heel veel vocht. Het is aan te raden om het bij maximaal 10 á 15 minuten te houden, indien je na je training gaat.

  Hieronder geven we je nog een aantal tips als je na je training nog even de sauna in wilt stappen: 

  1. Wacht even voordat je de sauna instapt

  Zweet je nog van het sporten? Wacht dan even voordat je in de sauna stapt, zodat je wat afgekoeld bent. Neem een (koude) douche voordat je de sauna in gaat. Droog je wel goed af, want als je droog bent, kan je beter transpireren en dit is beter voor je gezondheid. 

  2. Drink voldoende water

  Tussen het sporten en de sauna in is het belangrijk om voldoende water te drinken. Je lichaam raakt veel vocht kwijt. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven en voldoende water te drinken. 

  3. Blijf niet te lang in de sauna

  Probeer niet te lang aan één stuk te blijven zitten na je sportieve inspanningen. 10 á 15 minuten zijn in principe voldoende om kleine spierscheurtjes te herstellen die je tijdens je training opliep. Zo verlies je ook niet teveel vocht.

  Het is dus goed om na je training even lekker de sauna in te gaan om te ontspannen. Let er wel op dat je goed gehydrateerd blijft (omdat je veel vocht verliest) en dat je niet te lang in de sauna blijft. 10 á 15 minuten is al voldoende. De sauna in voordat je gaat trainen is af te raden. 

  mockup-of-a-man-holding-an-iphone-11-pro-with-both-hands-2127-el1 (1)

  Volg je ons al op social media?

  Wil je meer handige tips en tricks en een exclusief kijkje in onze 110+ SportCity clubs? Sluit je dan aan bij onze gezellige community en blijf altijd op de hoogte!