Header desktop- krachttraining

Hoe stel je je sportdoelen?

  De zomervakantie is (bijna) voorbij. Hopelijk heb je genoten van je vrije tijd en is je energielevel weer helemaal opgeladen. Je bent weer helemaal klaar voor je werk- of studieleven. Na je vakantie is het de ideale tijd om na te denken over je sportdoel. Je gedachten zijn gereset en je zit weer vol motivatie om aan je sportieve leefstijl te werken. Misschien heb je er tijdens je vakantie al over nagedacht, of vind je het moeilijk om er een te formuleren. Hoe stel je een sportdoel? We leggen je er alles over uit in deze blog.   

  Misschien (her)ken je het wel: je hebt een sportvoornemen maar van de uitvoering komt weinig. Je hebt het gevoel dat je faalt en daardoor voel je je niet fijn. Dat gaan we samen vermijden. Met de tips uit deze blog en onze persoonlijke begeleiding zorgen we ervoor dat je met de juiste insteek aan de slag kunt met je sportdoel.

  Pas op met verwachtingen

  Veel mensen beginnen enthousiast aan hun doel, maar gooien na een aantal weken de handdoek in de ring. Dat is niet gek, een doel behalen kost moeite en energie. Gelukkig kan je er zelf wat aan doen om wel je doel te behalen. Het begint bij verwachtingen scheppen, of eigenlijk het voorzichtig zijn daarmee. Het is niet mogelijk om binnen 2 maanden supergespierd te zijn als je vanaf nul begint. Hierbij komt lang trainen en hard werken bij kijken. Ook is bij veel mensen de valkuil dat ze beginnen met sporten zonder goede invulling of duidelijke richting. Daardoor zal je snel je motivatie en focus verliezen. Met die invulling en richting kunnen we je op de club helpen! We helpen je in deze blog op weg met hoe je wel een duidelijke richting kunt bepalen. Verschillende types doelen

  Er zijn verschillende soorten doelen. Het uitkomstdoel, het procesdoel en het prestatiedoel behandelen we in deze blog.

  Uitkomstdoel

  Een uitkomstdoel wordt anders ook een 'resultaatdoel' genoemd. Hierin wil je een resultaat behalen, bijvoorbeeld een sixpack. Het resultaat dat je wilt behalen koppel je aan een specifieke en meetbare uitkomst, met het SMART-principe. Deze letters staan voor: 

  • Specifiek - Is je doelstelling ondubbelzinnig, kun je het maar op één manier interpreteren?

  • Meetbaar - Onder welke meetbare voorwaarden is het doel bereikt?

  • Acceptabel - Zijn deze doelen acceptabel voor jezelf en voor je omgeving? Als je bijvoorbeeld 5 dagen in de week na je werk in de sportschool moet staan om je resultaat te bereiken, kan je gezin hier hinder van ondervinden. 

  • Realistisch - Is je doel wel haalbaar?

  • Tijdgebonden - Wanneer, in welk tijdsbestek, moet je doel bereikt zijn?

  Dus in het geval van de sixpack, kan je de volgende doelstelling formuleren: "Mijn sixpack bereik ik door vanaf morgen in 12 weken 5-7 kilogram af te vallen." Deze speling in het aantal kilogram is bewust zo vormgegeven, omdat dit je meer flexibiliteit en ruimte geeft. Dit zorgt ervoor dat je niet gefrustreerd en gedemotiveerd raakt. Het voelt beter als je na deze periode de 5 kilogram er hebt afgesport, dan wanneer je je gefaald voelt als je de 7 niet hebt gehaald.  

  Het kan je veel energie geven om op deze manier je doel te formuleren en de kilo's te zien verdwijnen. Maar een uitkomstdoel vertelt niks over wat je moet of gaat doen om dit doel te bereiken. De proces- en prestatiedoelen richten hier wel op. 

  Procesdoel

  Procesdoelen zijn als bouwstenen, dus welke handelingen je moet uitvoeren om je doel te bereiken. Bijvoorbeeld hoe vaak je gaat sporten en welke aanpassingen je in je voeding doorvoert. Je hebt meer controle over je procesdoelen dan over je uiteindelijke doel, dat je in de toekomst gaat bereiken. Een voorbeeld van een procesdoel is: "Om de 5-7 kilogram kwijt te raken, eet ik dagelijks 300-500 calorieën minder dan mijn energiebehoefte." Hierbij kan het helpen om je eetpatroon bij te houden in een app of dagboek, hierdoor krijg je inzicht in de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt en wat je hierin kunt veranderen. Als je dit in kaart hebt gebracht, kun je jezelf gedragsregels opleggen. Een voorbeeld hiervan is: "Vanaf morgen drink ik mijn koffie alleen nog maar zonder suiker." 

  Prestatiedoel

  Een prestatiedoel kun je gebruiken als je een prestatie wilt neerzetten. Denk bijvoorbeeld aan je tijd op de loopband. Een prestatiedoel die je hierop kunt stellen is: "Over 3 maanden wil ik 10 kilometer kunnen rennen binnen 60 minuten. Mijn huidige tijd is nu 70 minuten." Dit kun je natuurlijk ook bij gewichten of aantal herhalingen toepassen. 

  Maak een combinatie van de verschillende doelen

  Om het voor jezelf leuk te maken en te houden, is het aan te raden om een combinatie van de uitkomst-, proces-, en prestatiedoelen te maken. Het meest bekende doel is het uitkomstdoel, veel mensen richten zich hier dan ook op. Toch is een sixpack krijgen een langetermijnproject. Zorg daarom dat je ook je aandacht hebt op procesdoelen en prestatiedoelen, zodat je je vaardigheden kunt ontwikkelen en hier ook plezier in ondervindt. 

  Monitor je resultaten en geef je zelf een beloning

  Een tip om je gemotiveerd en gefocust te houden is om je resultaten bij te houden. Dat kan bijvoorbeeld met een app waarin je je voeding bijhoudt, of om subdoelen te maken, deze op te schrijven en af te vinken. Heb je na een week al je subdoelen behaald? Trakteer jezelf dan op iets leuks, bijvoorbeeld een avondje naar de bioscoop. Verzin ook een grote beloning voor je grote doel. Plan bijvoorbeeld een fotoshoot in waarbij je mooie foto's van je nieuwe lichaam laat maken. Dat geeft je meteen een boost om naar die datum toe te streven! 

  Weet je een beetje, of misschien al helemaal welk sportdoel je wilt behalen? Vertel het ons! Wij bekijken samen met jou je sportdoel, stellen een sportschema op en vervolgens kun je met onze professionele begeleiding gaan trainen voor je spotdoel. Ben je er klaar voor? Kom gezellig langs een club om je hoek en deel je doelen met ons. Wij kunnen niet wachten! #nogoalsnoglory 

  mockup-of-a-man-holding-an-iphone-11-pro-with-both-hands-2127-el1 (1)

  Volg je ons al op social media?

  Wil je meer handige tips en tricks en een exclusief kijkje in onze 110+ SportCity clubs? Sluit je dan aan bij onze gezellige community en blijf altijd op de hoogte!