paginaheader-Carolina

Leef gezond met de 80/20 regel

  Sinds ik 15 kg ben afgevallen sport ik eigenlijk het hele jaar door. Soms gaat het goed, soms wat minder, maar er is één moment in het jaar dat ik mij 100% geef in de sportschool. Namelijk tijdens de maanden voorafgaand aan de zomer. Waarom? Omdat ik  graag wil genieten van een gezond zomerlichaam. Maar er is nog iets waarvan ik graag wil genieten tijdens de zomer en dat zijn alle lekkernijen die horen bij de zomerse gezelligheid. Zoals een barbecue, terrasjes, dagje strand, picknicken in het park, borreltje hier, borreltje daar, food festivals en natuurlijk de zomervakantie.

  Door: Carolina van Dorenmalen

  Én én

  Het genieten van de zomerse gezelligheid en het sporten is voor mij vaak een uitdaging gebleken, omdat ik in de praktijk beter bleek te zijn in óf sporten óf genieten. Misschien herken je dat wel? Het gevoel dat een glaasje rosé of een bitterbal nu eenmaal niet samen gaat met fit worden. Gelukkig heb ik hierop een oplossing gevonden! Tegenwoordig kan ik wel genieten van sporten én zomerse lekkernijen én hou ik mijn lichaam in een gezonde balans. Wil je weten hoe? Hoe ik doe aan én - én? In plaats van óf - óf ? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen.

  80 / 20 regel

  Het antwoord is de 80/20 regel. De 80/20 regel is geen dieet, maar een leefstijl en staat voor 80% verantwoord eten en drinken en 20% een beetje zondigen. Deze leefstijl vraag je voor 80% van de tijd jouw lichaam te voorzien van gezonde voeding en te sporten en 20% van de tijd mag je jezelf verwennen en toegeven aan  lekkernijen die horen bij de zomer. Het idee hierachter is dat gezond leven een gezonde balans is tussen “goed en slecht”. De 80/20 regel creëert een leefstijl die duurzaam is en die je gemakkelijk kan volhouden. Deze leefstijl zal je ook helpen om nooit meer het “schuldgevoel” te ervaren als je toegeeft aan wat lekkers. Zelf merk ik ook dat het me motiveert om die 80% extra goed te doen! 

  Ik mag dus van mezelf 20% van de week eten en drinken waar ik écht zin in heb. Hoe moet je dat voor je zien? Er zijn voor mij 2 varianten:

  1. Ik eet 6 dagen in de week gezond en sport en die 7e dag ben ik vrij om te doen waar ik zin in heb. Of..

  2. Ik probeer 7 dagen per week gezond te eten en gebruik die 20% voor wanneer ik met andere mensen eet of op pad ben.

  Het is belangrijk dat je een patroon vindt dat bij jou past. De bovenste twee werken goed voor mij en het is voornamelijk afhankelijk van mijn agenda.

  Waarom "cheaten" goed is

  Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, dan heb ik ook een lijstje voor je gemaakt met de voordelen van 20% “cheaten” (ik noem het liever balanceren) op jouw gezondheid. Het klinkt misschien wat gek, maar YES! er zijn ook voordelen aan het af en toe doorbreken van jouw strenge gewoontes. 

  Dit is waarom 20% balanceren goed voor jou is:

  • Je zal het sporten en gezond eten langer volhouden;

  • Het is goed om jouw lichaam weer even te laten “schrikken”;  

  • Mentaal kan het je helpen om even wat losser te zijn en daarna weer extra gas te kunnen geven;

  • Lekkernijen zijn onderdeel van ons als sociaal en emotioneel mens;

  • Deze leefwijze helpt een wekelijks schuldgevoel te voorkomen;

  • Verlaagt de kans op eetbuien;

  • Helpt je om altijd te sporten in plaats van de ene periode wel en dan weer even niet.

  En dan nog een dingetje om te delen: eigenlijk zit “cheaten” voor 80% in jouw hoofd en voor 20% daadwerkelijk in jouw voeding. Food for thought ;-)

  Ik hoop dat je hiermee geholpen bent om deze zomer wat makkelijker tegen jezelf te zeggen “een glaasje rosé is oké” of “geen light en echt geen spijt”.  Geniet met 80/20!

  mockup-of-a-man-holding-an-iphone-11-pro-with-both-hands-2127-el1 (1)

  Volg je ons al op social media?

  Wil je meer handige tips en tricks en een exclusief kijkje in onze 110+ SportCity clubs? Sluit je dan aan bij onze gezellige community en blijf altijd op de hoogte!