Leef gezond met de 80/20 regel

Geplaatst op: 
12 juli 2017

Door: Carolina van Dorenmalen - Sinds ik 15 kg ben afgevallen sport ik eigenlijk het hele jaar door. Soms gaat het goed, soms wat minder, maar er is één moment in het jaar dat ik mij 100% geef in de sportschool. Namelijk tijdens de maanden voorafgaand aan de zomer. Waarom? Omdat ik  graag wil genieten van een gezond zomerlichaam. Maar er is nog iets waarvan ik graag wil genieten tijdens de zomer en dat zijn alle lekkernijen die horen bij de zomerse gezelligheid. Zoals een barbecue, terrasjes, dagje strand, picknicken in het park, borreltje hier, borreltje daar, food festivals en natuurlijk de zomervakantie.

Én én

Het genieten van de zomerse gezelligheid en het sporten is voor mij vaak een uitdaging gebleken, omdat ik in de praktijk beter bleek te zijn in óf sporten óf genieten. Misschien herken je dat wel? Het gevoel dat een glaasje rosé of een bitterbal nu eenmaal niet samen gaat met fit worden. Gelukkig heb ik hierop een oplossing gevonden! Tegenwoordig kan ik wel genieten van sporten én zomerse lekkernijen én hou ik mijn lichaam in een gezonde balans. Wil je weten hoe? Hoe ik doe aan én - én? In plaats van óf - óf ? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen.

80 / 20 regel

Het antwoord is de 80/20 regel. De 80/20 regel is geen dieet, maar een leefstijl en staat voor 80% verantwoord eten en drinken en 20% een beetje zondigen. Deze leefstijl vraag je voor 80% van de tijd jouw lichaam te voorzien van gezonde voeding en te sporten en 20% van de tijd mag je jezelf verwennen en toegeven aan  lekkernijen die horen bij de zomer. Het idee hierachter is dat gezond leven een gezonde balans is tussen “goed en slecht”. De 80/20 regel creëert een leefstijl die duurzaam is en die je gemakkelijk kan volhouden.
Deze leefstijl zal je ook helpen om nooit meer het “schuldgevoel” te ervaren als je toegeeft aan wat lekkers. Zelf merk ik ook dat het me motiveert om die 80% extra goed te doen! 

Ik mag dus van mezelf 20% van de week eten en drinken waar ik écht zin in heb. Hoe moet je dat voor je zien? Er zijn bij mij 2 varianten:
1. Ik eet 6 dagen in de week gezond en sport en die 7e dag ben ik vrij om te doen waar ik zin in heb. Of..
2. Ik probeer 7 dagen per week gezond te eten en gebruik die 20% voor wanneer ik met andere mensen eet of op pad ben.

Het is belangrijk dat je een patroon vindt dat bij jou past. De bovenste twee werken goed voor mij en het is voornamelijk afhankelijk van mijn agenda.

Waarom "cheaten" goed is

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, dan heb ik ook een lijstje voor je gemaakt met de voordelen van 20% “cheaten” (ik noem het liever balanceren) op jouw gezondheid. Het klinkt misschien wat gek, maar YES! er zijn ook voordelen aan het af en toe doorbreken van jouw strenge gewoontes. 

Dit is waarom 20% balanceren goed voor jou is:
- Je zal het sporten en gezond eten langer volhouden;
- Het is goed om jouw lichaam weer even te laten “schrikken”;  
- Mentaal kan het je helpen om even wat losser te zijn en daarna weer extra gas te kunnen geven;
- Lekkernijen zijn onderdeel van ons als sociaal en emotioneel mens;
- Deze leefwijze helpt een wekelijks schuldgevoel te voorkomen;
- Verlaagt de kans op eetbuien;
- Helpt je om altijd te sporten in plaats van de ene periode wel en dan weer even niet.

En dan nog een dingetje om te delen: eigenlijk zit “cheaten” voor 80% in jouw hoofd en voor 20% daadwerkelijk in jouw voeding. Food for thought ;-)

Ik hoop dat je hiermee geholpen bent om deze zomer wat makkelijker tegen jezelf te zeggen “een glaasje rosé is oké” of “geen light en echt geen spijt”. 

Geniet met 80/20!

Gerelateerde berichten

3 tips om (weer) op gang te komen

25 februari 2020 - Inspiratie

Wij kennen het gevoel. Je hebt heerlijk genoten van je welverdiende wintersportvakantie. Met een lekkere Wienerschnitzel en voldoende alcoholische versnaperingen. Nu wil je weer je normale leefstijl oppakken, maar je hebt geen idee hoe dat je moet aanpakken. In deze blog 3 tips hoe jij weer helemaal op gang komt en zo weer snel je sportritme herpakt.

Lees verder
Hoe leef je gezond?

Gezond leven, hoe doe je dat?

20 juni 2019 - Inspiratie

Hoe zorg je ervoor dat je iedere dag lekker in je vel zit? Hoe leef je een gezond leven? Het is goed om hier zo nu en dan bewust bij stil te staan en te reflecteren op hoe je leeft. Want wie wil nou niet gezond oud worden? Daarvoor zijn een paar ingrediënten onmisbaar. Die moeten mooi in balans zijn om een ideaal gezond ritme te hebben. In deze blog laten we je zien hoe je gezond kunt leven.

Lees verder

3 redenen waarom je nog niet afvalt

22 mei 2019 - Inspiratie

Heb jij al zomerkriebels? Het lekkere weer, die fijne vakantie, de lange dagen; we kijken ernaar uit! Maar zomerkriebels krijg je misschien ook op een minder fijne manier, omdat je weer in badkleding het strand op gaat. Wil je nog een kilo (of twee) kwijt, maar lukt het maar niet? Wij hebben 3 redenen waarom je nog niet afvalt voor je uitgeschreven.

Lees verder