Dit zijn de tips tegen spierpijn

Geplaatst op: 
3 april 2019

Spierpijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in je spieren. De scheurtjes ontstaan als je zware inspanning levert, door bijvoorbeeld krachttraining of duurtraining. Spierpijn kan ontzettend vervelend zijn in het dagelijks leven, maar betekent over het algemeen wel dat je een goede training achter de rug hebt. In deze blog lees je onze vijf tips om spierpijn te verlichten.  

Spierpijn gaat gelukkig na verloop van tijd vanzelf weer over. Je lichaam herstelt de scheurtjes in je spieren, waarna je weer helemaal klaar bent voor je volgende training. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van je spierpijn af en gelukkig zijn er manieren om dit te verlichten. De vijf beste tips tegen spierpijn vind je hieronder.

1. Begin bij het begin: slaap is ontzettend belangrijk

Te weinig slaap kan één van de redenen zijn waardoor je veel last hebt van spierpijn. Tijdens het slapen heeft je lichaam de tijd om optimaal te herstellen. Voldoende slaap is daarom essentieel wanneer je veel en zwaar traint. Slaap je minder dan 8 uur op een dag? Dan is dat waarschijnlijk te weinig en zullen je sportresultaten tegenvallen en ervaar je meer spierpijn.

2. Eet genoeg koolhydraten en eiwitten

Zonder de juiste voeding zullen je spieren niet goed herstellen en dus ook niet groeien. Voor optimale spieropbouw én om te herstellen van spierpijn zijn eiwitten en koolhydraten belangrijke voedingsstoffen om binnen te krijgen. Dit zorgt voor een verhoogd eiwitsynthese, waardoor het herstel van je spieren bevorderd wordt. Voeding speelt misschien wel de belangrijkste rol bij het behalen van je sportdoelen. Weet je niet precies welke voedingsmiddelen veel eiwit bevatten? Je leest er alles over in deze blog. 

3. Moe na je training? Doe toch maar wel die cooling-down

Loop je na je laatste squat of deadlift het liefst zo snel mogelijk naar buiten? Als je de spierpijn de volgende dag zoveel mogelijk wilt voorkomen is dat niet de beste optie. Als je toch nog even op een rustig tempo op een fiets of loopband stapt zorg je ervoor dat je lichaam langzaam weer afkoelt en je bloedsomloop weer normaal wordt. Tijdens je cooling-down worden ook afvalstoffen zoals melkzuur sneller afgevoerd. Dit is een stofje dat vrijkomt bij zware inspanning en vertraagt het herstel van de spieren. Met een goede cooling-down is de kans een stuk kleiner dat je de dag na je training hinkend naar je werk moet.  

4. Drink niet met mate

Heb je weleens kramp onder het sporten of juist nadat je flinke inspanning hebt geleverd? Dit kan komen door vochttekort. Drink daarom voldoende water, zodat je spieren soepel blijven. Ook een lekker kopje koffie kunt waarderen heb je als krachtsporter een streepje voor. Onderzoek toont namelijk aan dat cafeïne goed werkt tegen spierpijn. Krachtsporter die voor het sporten 5 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht drinken ervaren aanmerkelijk minder spierpijn dan wanneer de work-out wordt uitgevoerd zonder cafeïne. Drink dus gerust een kopje koffie voordat je naar je SportCity-club gaat.

5. Neem een lekkere douche

Een flinke douche kan je helpen om je spieren sneller te laten herstellen. Als je warm en koud water afwisselt tijdens het douchen zorg je ervoor dat je bloedcirculatie goed op gang komt. Om de twee minuten wisselen tussen 40 graden en 10 graden is een goede leidraad. Het is even doorzetten, maar het levert je minder spierpijn op. En daar gaat het uiteindelijk om, toch?

Heb jij na het lezen en toepassen van deze tips minder spierpijn? Laat het ons weten via onze social kanalen!

Gerelateerde berichten

Duo work-out

Maak sporten gezelliger en effectiever met deze duo work-out

28 maart 2019 - Sport

Nu de lente is aangebroken heb je misschien wel het doel gesteld om weer wat vaker naar de sportschool te gaan. Soms heb je nét een duwtje in de rug of een stok achter de deur nodig om je work-out te doen. Wat werkt er nou motiverender dan lekker te gaan sporten met je sportmaatje? Om het trainen nog leuker te maken hebben we een duo work-out met zes oefeningen voor je klaarstaan waarmee je bijna al je spiergroepen aanpakt.

Lees verder
Fitness en teamsport combineren

Zo word je beter in je (team)sport

18 maart 2019 - Sport

Doe je aan (team)sport? Dan wil je natuurlijk kunnen knallen tijdens je wedstrijden. Op de trainingen werk je voornamelijk aan je techniek, maar aan conditietraining en spieropbouw wordt weinig aandacht besteed. Om alles uit jezelf te halen kun je hier zelfstandig op trainen. Met een betere conditie, meer snelheid en kracht zal je snel merken dat je kwaliteit omhoog gaat en je wedstrijden langer op je topniveau kunt spelen. In deze blog lees je hoe je dit aanpakt.

Lees verder
Cardiotraining of krachttraining

Werkt cardiotraining of krachttraining beter bij afvallen?

28 februari 2019 - Sport

Wil je voor de zomer lekker in je vel zitten, maar weet je niet waar je moet beginnen in de sportschool? Met alle apparaten die beschikbaar zijn zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Je kunt natuurlijk altijd terecht bij de trainer in je club, maar in deze blog leggen we je het eerste onderscheid al uit: werkt cardiotraining of krachttraining nou beter werkt om wat kilootjes kwijt te raken?

Lees verder