Header desktop- cardio

Waarom cardio helpt bij het behalen van je sportdoel

  Je ziet vaak dat mensen willen afvallen en veel tijd doorbrengen op de loopband of crosstrainer in de sportschool. Eigenlijk zie je overal wel mensen die bezig zijn met cardio. De één doet het meer dan de ander. Grote kans dat jij dit zelf ook wel is regelmatig doet of juist helemaal niet. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan of cardiotraining wel de beste manier is om jouw doel te bereiken? In deze blog nemen we je mee wat de voordelen zijn van cardiotraining.

  4 voordelen van cardiotraining en waarom het helpt bij het behalen van je sportdoel 

  Voordeel 1: conditieverbetering

  Cardiotraining is goed om je conditie op te bouwen. Je zal merken dat naarmate je steeds vaker cardiotraining doet, je conditie er op vooruit gaat. Steeds een stapje hoger proberen. Je lichaam zal beter functioneren en is ook gezonder als je meer conditie hebt. Dit zal er ook voor zorgen dat je lichaam sneller zuurstof naar de spieren vervoerd, waardoor je oefeningen langer vol kunt houden en het makkelijker wordt om je sportdoelen te behalen. 

  Voordeel 2: verkleint de kans op hart- en vaatziektes

  Een ander voordeel is dat het een positief effect heeft op je bloeddruk. Door cardiotraining zal de bloedstroom door je lichaam nog beter gaan. Door dit regelmatig te doen, verlaag je hierdoor ook de kans op hart- en vaatziektes. De conditie van je hart en longen zullen hierdoor alleen maar verbeteren. Dit komt omdat ons hart sneller moet kloppen tijdens de training en daarom meer bloed door ons lichaam pompt.

  Voordeel 3: helpt bij het afvallen

  Wanneer je wilt afvallen, zul je meer calorieën moeten verbranden dan je via je voeding binnen krijgt. Cardiotraining, zoals hardlopen, fietsen of crossen, blijft één van de meest efficiënte methodes om veel calorieën te verbranden.  Je kunt met deze trainingsvorm makkelijk koolhydraten verbranden, maar bij langere trainingssessies (van meer dan 20 minuten), worden ook vetreserves aangesproken. Je zult dan ook vet gaan verbranden en je lichaam komt er dan strakker uit te zien. Dit is heel effectief als je wilt dat je droge spiermassa naar buiten komt. Ja ook voor de krachttrainers is cardio heel belangrijk.

  Voordeel 4: vermindert stress

  Een grote voordeel van cardiotraining is dat het ons een goed gevoel kan geven. Als je cardio oefeningen doet, maakt het lichaam verschillende hormonen aan, waaronder Endorfines. Deze staan ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Dit kan je helpen om helder na te denken en oplossingen te vinden voor dagelijkse problemen, waardoor je minder stress zal krijgen en uiteindelijk beter aan de slag kan gaan met je sportdoelen.  

  Kortom, cardio is heel goed voor je gezondheid en kan je goed helpen bij het behalen van je sportdoel. Klik onderaan om te kijken welke club bij jou in de buurt zit! Zien wij je snel?

  home groepslessen 1200 x 600

  Onbeperkt groeplessen volgen

  Wist je dat we ook honderden live groepslessen aanbieden? Deze zijn altijd bij je lidmaatschap inbegrepen. Je vindt ze in de groepsleszaal en sommigen volg je zelfs lekker in de buitenlucht. Je kunt kiezen uit Dans, Fight, Kracht, Conditie & Cardio én Body & Mind-lessen als yoga en pilates. Elke club heeft een uniek lesaanbod.