Crunches

Buikspieren trainen? Dat doe je zo

Misschien is het wel het meest genoemde doel op fitnessgebied: een strakke buik met zichtbare buikspieren. Helaas bereik je met een paar simpele sit-ups niet dat begeerde wasbordje. Buikspieren trainen is een vak apart. Maar hoe doe je dat dan wel? We leggen je uit hoe je dit doel nu wél bereikt.

Voeding is de eerste stap

“Abs are made in the kitchen”. Misschien heb je deze uitspraak al eens gehoord. En dat is niet voor niets, want het is écht waar. Om zichtbare buikspieren te hebben is het nodig om een laag vetpercentage te hebben. Welk percentage dit precies is verschilt per persoon. Bij SportCity kun je een meting doen waarbij je lichaamssamenstelling wordt vastgesteld, vraag hiernaar bij de medewerkers op de club. Alleen je buikspieren trainen levert je helaas geen sixpack op. Je voedingspatroon onder de loep nemen is in ieder een goed begin om eindelijk die zichtbare buikspieren te krijgen! Je verliest vet als je minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt om je huidige gewicht te behouden. Kun je hier wel wat inspiratie voor gebruiken? Lees dan hier onze verantwoorde keuzes voor het ontbijt en deze verantwoorde barbecue recepten.

Train die buikspieren!

Het helpt natuurlijk wel om de buikspieren extra aandacht te geven in de vorm van je buikspieren trainen. Door het trainen van je buikspieren worden ze op termijn sterker en groter. Dat kan bijvoorbeeld door mee te doen aan het Buikspierplezier, dat elk uur bij elke vestiging gegeven wordt. Maar thuis of zelfstandig in de club kun je ook werken aan die strakke buik. Hieronder vind je vijf oefeningen die je hierbij helpen. 

sporty-man-doing-plank-picture-id1146531564

1. Plank

Ga met je buik op de grond liggen. Plaats je ellebogen onder je schouders en lift je lichaam omhoog vanaf de knieën of tenen. Zorg ervoor dat je armen een hoek van 90 graden hebben en je billen en schouders op dezelfde hoogte zitten. Houd deze oefening minimaal 30 seconden vast. De oefening iets zwaarder maken? Lift afwisselend een been van de grond. Herhaal deze oefening drie keer.

bicycle-exercise-picture-id610789896

2. Fiets

Ga op je rug liggen en lift je benen van de grond tot ze een hoek van 90 graden hebben. Maak een fietsende beweging in de lucht zonder hierbij je benen te hoog te houden of de grond aan te raken. Lift ondertussen je schouderbladen een klein stukje van de grond. Voel die buikspieren maar flink branden. Houd deze oefening 30 tot 60 seconden vast. Herhaal deze oefening drie keer.

sportswoman-exercising-abs-doing-crunches-at-home-picture-id1164930313

3. One hundred

Deze oefening is een variant op de meest bekende buikspieroefening: crunch. Bij de one hundred ga je met je rug op de grond liggen. Plaats je benen in een hoek van ongeveer 90 graden en lift je schouderbladen en maak op- en neerwaartse bewegingen. Doe dit minimaal 30 seconden lang.

beautiful-woman-exercising-russian-twist-with-med-ball-for-strong-abs-picture-id964880010

4. Russian twist

Ga met gebogen benen op de grond zitten. Laat je rug licht naar achteren leunen, strek je armen recht voor je uit en twist je armen van links naar rechts. Je kunt ook een gewichtje in uw handen houden om de oefening wat zwaarder te maken. Houd ook deze oefening minimaal 30 seconden vol. Herhaal deze oefening drie keer.

healthy-man-doing-side-plank-exercise-on-a-mat-picture-id509421844

5. Side plank

We sluiten het rijtje af met een variant op de eerste oefening. De plank, maar dan op je zij. Houd je arm op 90 graden, elleboog onder je schouder, lig om-en-om op je zij, vanaf knie of enkels recht omhoog planken. Start met 30 seconden op elke zij en herhaal deze oefening drie keer. Succes!

Waarom trainen we onze buikspieren eigenlijk?

Een platte(re) buik is mooi, maar met welke reden trainen we onze buikspieren nog meer? Je romp is een belangrijk onderdeel van je lichaam, omdat alle vitale organen zich daar bevinden. Om deze te beschermen, verstevigen we de spieren daaromheen. Daarnaast zorgt een sterke core voor minder rugproblemen en meer stabiliteit. Trainen maar!

Wil jij een keer meedoen met het Buikspierplezier? Of zelf eens kijken hoe trainen bij SportCity je bevalt? Vraag het dan bij jou SportCity aan!

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws, tips & trucs en fijnste deals? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.