Hoe stel je je sportdoelen?

Geplaatst op: 
22 augustus 2019

De zomervakantie is (bijna) voorbij. Hopelijk heb je genoten van je vrije tijd en is je energielevel weer helemaal opgeladen. Je bent weer helemaal klaar voor je werk- of studieleven. Na je vakantie is het de ideale tijd om na te denken over je sportdoel. Je gedachten zijn gereset en je zit weer vol motivatie om aan je sportieve leefstijl te werken. Misschien heb je er tijdens je vakantie al over nagedacht, of vind je het moeilijk om er een te formuleren. Hoe stel je een sportdoel? We leggen je er alles over uit in deze blog.  

 

Misschien (her)ken je het wel: je hebt een sportvoornemen maar van de uitvoering komt weinig. Je hebt het gevoel dat je faalt en daardoor voel je je niet fijn. Dat gaan we samen vermijden. Met de tips uit deze blog en onze persoonlijke begeleiding zorgen we ervoor dat je met de juiste insteek aan de slag kunt met je sportdoel. 

 

Pas op met verwachtingen

Veel mensen beginnen enthousiast aan hun doel, maar gooien na een aantal weken de handdoek in de ring. Dat is niet gek, een doel behalen kost moeite en energie. Gelukkig kan je er zelf wat aan doen om wel je doel te behalen. Het begint bij verwachtingen scheppen, of eigenlijk het voorzichtig zijn daarmee. Het is niet mogelijk om binnen 2 maanden supergespierd te zijn als je vanaf nul begint. Hierbij komt lang trainen en hard werken bij kijken. Ook is bij veel mensen de valkuil dat ze beginnen met sporten zonder goede invulling of duidelijke richting. Daardoor zal je snel je motivatie en focus verliezen. Met die invulling en richting kunnen we je op de club helpen! We helpen je in deze blog op weg met hoe je wel een duidelijke richting kunt bepalen.


Verschillende types doelen

Er zijn verschillende soorten doelen. Het uitkomstdoel, het procesdoel en het prestatiedoel behandelen we in deze blog.

 

Uitkomstdoel

Een uitkomstdoel wordt anders ook een 'resultaatdoel' genoemd. Hierin wil je een resultaat behalen, bijvoorbeeld een sixpack. Het resultaat dat je wilt behalen koppel je aan een specifieke en meetbare uitkomst, met het SMART-principe. Deze letters staan voor: 

 

  • Specifiek - Is je doelstelling ondubbelzinnig, kun je het maar op één manier interpreteren?
  • Meetbaar - Onder welke meetbare voorwaarden is het doel bereikt?
  • Acceptabel - Zijn deze doelen acceptabel voor jezelf en voor je omgeving? Als je bijvoorbeeld 5 dagen in de week na je werk in de sportschool moet staan om je resultaat te bereiken, kan je gezin hier hinder van ondervinden. 
  • Realistisch - Is je doel wel haalbaar?
  • Tijdgebonden - Wanneer, in welk tijdsbestek, moet je doel bereikt zijn?

 

Dus in het geval van de sixpack, kan je de volgende doelstelling formuleren: "Mijn sixpack bereik ik door vanaf morgen in 12 weken 5-7 kilogram af te vallen." Deze speling in het aantal kilogram is bewust zo vormgegeven, omdat dit je meer flexibiliteit en ruimte geeft. Dit zorgt ervoor dat je niet gefrustreerd en gedemotiveerd raakt. Het voelt beter als je na deze periode de 5 kilogram er hebt afgesport, dan wanneer je je gefaald voelt als je de 7 niet hebt gehaald. 

 

Het kan je veel energie geven om op deze manier je doel te formuleren en de kilo's te zien verdwijnen. Maar een uitkomstdoel vertelt niks over wat je moet of gaat doen om dit doel te bereiken. De proces- en prestatiedoelen richten hier wel op. 

 

Procesdoel

Procesdoelen zijn als bouwstenen, dus welke handelingen je moet uitvoeren om je doel te bereiken. Bijvoorbeeld hoe vaak je gaat sporten en welke aanpassingen je in je voeding doorvoert. Je hebt meer controle over je procesdoelen dan over je uiteindelijke doel, dat je in de toekomst gaat bereiken. Een voorbeeld van een procesdoel is: "Om de 5-7 kilogram kwijt te raken, eet ik dagelijks 300-500 calorieën minder dan mijn energiebehoefte." Hierbij kan het helpen om je eetpatroon bij te houden in een app of dagboek, hierdoor krijg je inzicht in de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt en wat je hierin kunt veranderen. Als je dit in kaart hebt gebracht, kun je jezelf gedragsregels opleggen. Een voorbeeld hiervan is: "Vanaf morgen drink ik mijn koffie alleen nog maar zonder suiker."

 

Prestatiedoel
Een prestatiedoel kun je gebruiken als je een prestatie wilt neerzetten. Denk bijvoorbeeld aan je tijd op de loopband. Een prestatiedoel die je hierop kunt stellen is: "Over 3 maanden wil ik 10 kilometer kunnen rennen binnen 60 minuten. Mijn huidige tijd is nu 70 minuten." Dit kun je natuurlijk ook bij gewichten of aantal herhalingen toepassen. 
 

 

Maak een combinatie van de verschillende doelen

Om het voor jezelf leuk te maken en te houden, is het aan te raden om een combinatie van de uitkomst-, proces-, en prestatiedoelen te maken. Het meest bekende doel is het uitkomstdoel, veel mensen richten zich hier dan ook op. Toch is een sixpack krijgen een langetermijnproject. Zorg daarom dat je ook je aandacht hebt op procesdoelen en prestatiedoelen, zodat je je vaardigheden kunt ontwikkelen en hier ook plezier in ondervindt. 

 

Monitor je resultaten en geef je zelf een beloning

Een tip om je gemotiveerd en gefocust te houden is om je resultaten bij te houden. Dat kan bijvoorbeeld met een app waarin je je voeding bijhoudt, of om subdoelen te maken, deze op te schrijven en af te vinken. Heb je na een week al je subdoelen behaald? Trakteer jezelf dan op iets leuks, bijvoorbeeld een avondje naar de bioscoop. Verzin ook een grote beloning voor je grote doel. Plan bijvoorbeeld een fotoshoot in waarbij je mooie foto's van je nieuwe lichaam laat maken. Dat geeft je meteen een boost om naar die datum toe te streven! 

 

Weet je een beetje, of misschien al helemaal welk sportdoel je wilt behalen? Vertel het ons! Wij bekijken samen met jou je sportdoel, stellen een sportschema op en vervolgens kun je met onze professionele begeleiding gaan trainen voor je spotdoel. Ben je er klaar voor? Wij kunnen niet wachten! #nogoalsnoglory 

PS Heb je nog geen abonnement bij de alles-in-één sportbestemming SportCity, maar wil je graag aan de slag met je sportdoel? We hebben een tijdelijke, goede aanbieding voor je, zodat je voordelig kunt starten met je sportieve leefstijl:  bekijk de aanbieding.

 

Gerelateerde berichten

Hoe groepslessen helpen bij het behalen van je sportdoel

Hoe helpen live groepslessen bij het behalen van je sportdoel?

12 september 2019 - Sport

Zelfstandig trainen is niet voor iedereen weggegeld. Ga je zelfstandig aan de slag met een trainingsschema, dan kan het zijn dat je op den duur je motivatie of plezier kwijtraakt. Herken jij dit gevoel? Dan is het een idee om samen met iemand te gaan trainen of in een groep. Of ben jij een gezelschapsdier die nu al weet dat je het fijner vindt om het sporten in een groep te doen? SportCity heeft de perfecte oplossing voor je, namelijk een breed aanbod aan live groepslessen. In deze blog leggen we je uit hoe groepslessen kunnen helpen bij het behalen van je sportdoel.

Lees verder
De 3 voordelen van doelen stellen

Dit zijn de voordelen van sportdoelen stellen

4 september 2019 - Sport

Het gewone werkleven is weer begonnen. Dagenlang uren op kantoor zitten zonder beweging. We weten allemaal dat beweging heel belangrijk is voor je gezondheid, maar toch wordt het door de meeste mensen niet genoeg of weinig gedaan. Hoe komt dat? Voor veel mensen zal dit bekend klinken: je vindt de motivatie niet (meer) om te sporten. Om toch aan je gezonde, sportieve leefstijl te kunnen werken met plezier kun je sportdoelen opstellen. Dit voordeel en nog vele andere voordelen van het sporten met een sportdoel bespreken we in deze blog.

Lees verder
yoga op vakantie

Extra ontspannen op vakantie met yoga

1 augustus 2019 - Sport

Het is vakantie! Eindelijk tijd om lekker te ontspannen op je vakantiebestemming. Dat kun je natuurlijk doen door op een laken op het strand lekker te genieten van de zon of te dobberen in het zwembad. Heb je ook al eens gedacht aan yoga-oefeningen op je vakantie? Yoga vermindert stress: precies wat je in je vakantie wilt bereiken. In deze blog geven we tips voor extra ontspanning op je vakantiebestemming door middel van yoga.

Lees verder