Fit For Free Fitness

Fitness in Utrecht

  Utrecht, de geliefde studentenstad in het midden van het land, volop ‘grachies’, tienduizenden fietsen en een jonge bevolking. Daar wordt hard gewerkt, gestudeerd, gefeest en ook de Jaarbeurs zorgt altijd wel voor extra levendigheid. De stad Utrecht is enorm gegroeid de laatste jaren en bij zoveel extra mensen en mogelijkheden horen natuurlijk ook een paar goede sportscholen. Woon je zelf ook in Utrecht (of omgeving) en heb je zin om blijvend aan je conditie te werken? Kom dan fitnessen bij SportCity in Utrecht. We hebben 5 SportCity clubs verspreid over de stad (en omgeving) dus je vindt er altijd wel eentje bij jou in de buurt.

  Wat is fitness eigenlijk?

  Fitness gaat over alle activiteiten in die erop gericht zijn om je lichaam te trainen, in goede conditie te brengen en je blijvend fit en energiek te voelen. Fitness bestaat in principe uit twee hoofdonderdelen: cardio en krachttraining. Hieronder leggen we het verschil uit en wat de beide soorten fitnesstraining voor je kunnen doen.

  Wat is cardio?

  Cardiotraining gaat over trainingen die je uithoudingsvermogen verbeteren, met andere woorden trainingen die de conditie van je longen en je hart een boost geven. Meestal voer je bij cardio relatief lichte oefeningen uit gedurende langere tijd en bouw je de zwaarte gaandeweg op.  Als je regelmatig traint kun je binnen een paar weken al van hijgen bij een lichte warming-up komen tot een moeiteloze stevige spinningles of rennen op de hogere standen van de loopband. 

  Cardio doe je eigenlijk ongemerkt al elke dag: fietsen, even de trap oprennen, een sprintje trekken om de trein te halen of gewoon een lekkere wandeling door de natuur. Allemaal vormen van cardiotraining, waarvan je als vanzelf lekker in je vel gaat zitten. 

  Bij SportCity Utrecht kun je deelnemen aan verschillende soorten cardiotraining: in je eentje, in groepsverband, met apparaten, losse gewichten of gewoon met je eigen lichaam. 

  Waarom cardiotraining? 

  Als je aan cardiotraining doet, zul je waarschijnlijk al na een paar weken merken dat je je fitter voelt. Je conditie verbetert: dat sprintje naar de trein red je zonder te hijgen en de trap oprennen doe je moeiteloos een paar keer per dag. Omdat je fitter wordt, stimuleer je ook je vetverbranding. Heel fijn als je wilt afvallen!

  Er zijn twee soorten cardiotraining: interval- en duurtraining. 

  Is intervaltraining jouw ding, dan wissel je intensieve inspanning af met (relatief) rustigere periodes. Je zult merken dat je steeds langer en intensiever kunt trainen en minder rustfases nodig hebt. 

  Duurtraining is vooral gericht op het opbouwen van een goede basisconditie. Om dit te bereiken train je op een vast tempo gedurende een bepaalde duur (die je langzaam opbouwt). Een goed voorbeeld is 20 minuten op de loopband rennen (of lopen). Daar maak je na een tijdje 22 minuten van, daarna 25 minuten, enzovoorts. 

  De voordelen van cardiotraining

  Cardiotraining is geweldig als basis om je blijvend fitter te voelen. Een regelmatige cardiotraining doet bakken met goeds voor je: 

  • Je verbetert je uithoudingsvermogen

  • Je valt er van af doordat je je vetverbranding een boost geeft

  • Je hart- en longconditie verbetert

  • Je voelt je fitter en energieker

  • Je kunt lekker je hoofd leegmaken en je stress wegtrainen

  • Je maakt dopamine, endorfine en serotonine aan, allemaal stofjes die je een geluksgevoel bezorgen en je het gevoel geven dat je na een flinke cardio de hele wereld aankunt.

  Cardio training bij SportCity Utrecht

  Bij SportCity kun je op allerlei manieren aan cardiotraining doen. Omdat we zo’n breed aanbod hebben, vind je altijd wel de cardio die bij je past en waar je na een tijdje helemaal niet meer zonder wilt ;-). Wat dacht je van:

  • Trainen met ons ruime aanbod aan cardio apparatuur. We hebben loopbanden, fietsen, stepapparaten, roeimachines en zelfs crosstrainers waar je je op kunt uitleven. Er is altijd wel een plekje voor je vrij om lekker te trainen. 

  • Een live groepsles onder begeleiding van een gecertificeerde instructeur. Dit zijn gezellige en motiverende groepslessen met cardiotrainingen zoals BodyStep, BRN, Spinning, Fat Attack, of Bootcamp. Wil je eens meerdere groepslessen uitproberen om te kijken welke cardio het beste bij je past? Je kunt een Fitness & Groepslessen lidmaatschap nemen, waarmee je onbeperkt kunt mee doen aan alle groepslessen (cardio en andere trainingssoorten) die SportCity Utrecht aanbiedt.

  • Ben je meer een solo sporter? Leef je dan uit in de FunXion Zone of probeer het Switching Circuit uit. Hier vind je apparaten en props waarmee je afwisselend en super effectief al je spieren kunt gebruiken.

  Wat is krachttraining?

  De andere categorie fitnesstraining betreft krachttraining. Met krachttraining vergroot en versterk je de spiermassa in je hele lichaam. Je kunt hiervoor onze gebruiksvriendelijke SportCity fitnessapparatuur gebruiken of heel specifiek trainen met gewichten - of een combinatie van beide natuurlijk. Veel van onze bezoekers houden van afwisseling en voor iedereen is er wel een combinatie te bedenken die je leuk vindt en makkelijk gaat volhouden. 

  Het grote voordeel van krachttraining is dat je je spieren sterk houdt, waardoor je vet verbrandt en tegelijkertijd klachten (zoals pijn in je onderrug) voorkomt. Ideaal voor iedereen en op elke leeftijd! Een fitnesstraining is dan ook pas compleet als er ook een paar oefeningen voor krachttraining in zijn opgenomen. Je bent van harte welkom bij SportCity Utrecht. 

  De voordelen van krachttraining

  Ook krachttraining doet - net als cardio - veel goeds voor je lichaam. We zetten de voordelen op een rijtje: 

  • Je bouwt spierkracht op. Verleg je de focus van cardiotraining naar krachttraining, dan bouw je nog eens extra spieren op. ‘Spieren vreten vet’, dus hoe meer spiermassa je kweekt hoe meer je lichaamsvet het nakijken heeft. Perfect voor wie wil afvallen of gewoon strakker in het vel wil komen te zitten. 

  • Vind je het leuk om wat met je spieren te pronken? Ook dan is krachttraining ideaal voor jou, want je spieren worden beter zichtbaar en krijgen een mooie vorm.

  • Je traint je spieren niet alleen optisch, ze worden er ook echt sterker van.

  • Krachttraining helpt om spierverkrampingen en blessures te voorkomen (rug, core, schouders) en kan zelfs helpen bij het revalideren na een vervelende blessure.

  Hoe werkt krachttraining precies?

  Bij krachttraining maak je korte, herhalende en explosieve bewegingen, waardoor je spieren samentrekken. Je spieren krijgen elke keer een prikkel, waardoor de omvang van je spiervezels groeit. Hoe groter je spieren worden, hoe zwaarder de gewichten die je aankunt en hoe langer je ermee kunt trainen. Het is hierbij belangrijk om rustig te beginnen en gaandeweg de intensiteit en zwaarte van je krachttraining op te bouwen. Je spieren hebben tijd nodig om te groeien en om sterker te worden. Je merkt vanzelf wanneer je spieren verzuren en je beter nog even op hetzelfde niveau kunt blijven trainen voordat je de volgende ‘groeispurt’ maakt. Zo kun je de trainingen verantwoord opbouwen, loop je geen blessures op en loop je elke week weer een beetje sterker de deur uit bij SportCity Utrecht. 

  Krachttraining bij SportCity Utrecht

  Bij SportCity Utrecht kun je op verschillende manieren je krachttraining routine opbouwen: 

  • Gewoon In de zaal, met onze gebruiksvriendelijke apparatuur.

  • Met losse gewichten in het Switching Circuit. Probeer de losse gewichten uit om te kijken welk gewicht en welke bewegingen het beste bij jou passen. Je traint hiermee op een andere manier je spieren omdat je lichaam het zelf moet doen - zonder ondersteunend apparaat. Zo werk je ook meteen aan je coordinatie en evenwicht.

  • Door de gespecialiseerde apparatuur in de FunXtion Zone. In deze ruimte kun je eindeloos veel trainen, gewoon met je eigen lichaamsgewicht of met één van de fitnessattributen- of apparatuur.  

  • In de live groepslessen onder begeleiding van een gecertificeerde groepslesinstructeur. Omdat de groepslessen super motiverend werken, haal je het beste uit je krachttraining. Je leert de beste manier om je oefeningen uit te voeren en je bent altijd verzekerd van deskundige begeleiding.

  Wat zijn de voordelen van fitness?

  Fitness heeft verschillende voordelen, bijna teveel op om te noemen ;-) De combinatie van gerichte kracht- en cardiotraining is goud waard als je aan een sterk en fit lijf wil werken. Meer spieren, een beter uithoudingsvermogen, een gevoel alsof de wereld van jou is en een super conditie. Je gaat merken dat je strakker wordt en dat je huid gaat stralen van zoveel beweging. Veel mensen slapen ook beter van een paar keer fitnesstraining per week. Zo begin je al fit en uitgerust aan de nieuwe dag, klaar om er weer tegenaan te gaan. 

  Fitness is voor iedereen en je kunt op elk niveau starten. Of je nu een beginner bent of een echte fanatiekeling, maakt niet uit. Jij bepaalt je eigen tempo. Luister goed naar je lichaam en geniet van de vooruitgang die je zeker gaat zien en voelen. Heb je vragen, wil je groepslessen volgen of een trainingsprogramma laten opstellen? Onze gecertificeerde instructeurs staan elke dag klaar om je te helpen de oefeningen zorgvuldig en effectief uit te voeren. We zien we graag verschijnen voor fitness bij SportCity Utrecht!

  0 clubs gevonden

  Altijd een SportCity bij jou in de buurt.

   Veelgestelde vragen over fitness in Utrecht

   Met welke groepslessen kan ik fitness combineren?

   Fitness en cardio groepslessen zijn een goede combinatie als je af wilt vallen. Combineer fitness met bijvoorbeeld BodyStep, Spinning, Fat Attack, BRN of Bootcamp. Met een Fitness & Groepslessen lidmaatschap volg je onbeperkt groepslessen en mag je ook onbeperkt gebruik maken van de fitnessfaciliteiten.

   Help! Hoe moet ik dit fitnessapparaat instellen? 

   In het begin kan het lastig zijn om de fitnessapparaten op de juiste manier in te stellen. Voor een effectieve training is het wel nodig dat je de fitnessapparaten op de juiste manier gebruikt. Daarom bieden we bij elk lidmaatschap het startersprogramma aan. Bij dit programma krijg je o.a. uitleg over de werking van onze fitnessapparaten en hoe je ze op de juiste manier instelt. Je medesporters en onze medewerkers op de club kunnen je ook een handje helpen.

   Kan ik een persoonlijk fitness trainingsschema krijgen?

   Ja. In de gratis SportCity app kun je met een lidmaatschap toegang krijgen tot persoonlijke trainingsadviezen. Download een gratis gepersonaliseerd trainingsschema via de app. Met dit schema kun je precies zien hoe hard je op weg bent om je fitnessdoelen te bereiken. Super motiverend, dus kijk snel in de app.

   Ik wil een gespierd lichaam. Kan ik krachttraining overslaan? 

   Nee. Als je echt goed gespierd wilt worden, dan is krachttraining echt een must. Dat geldt zeker als je veel spiermassa wilt kweken. Bij SportCity raden we iedereen (jong of oud, man of vrouw) aan om krachttraining in het fitness schema op te nemen. Ook als je geen ambitie hebt om bodybuilder te worden.