Ondernemer Gert Pruim vertelt hoe hij zijn baan, sporten en zijn gezinsleven combineert

Geplaatst op: 
6 december 2018

Gert Pruim is al 30 jaar ondernemer. Hij is verantwoordelijk voor vier eigen bedrijven. Vroeger was 80 uur per week werken geen uitzondering voor hem. In deze periode kwam hij weinig aan sporten toe en dat merkte hij aan alles. Op een bepaald punt at hij alleen maar buiten de deur, had hij 20 kilo overgewicht en voelde hij zich verre van energiek. Gelukkig is zijn leven nu een stuk relaxter. Hij werkt 35 uur per week en maakt twee keer in de week tijd vrij om te sporten. In deze blog lees je het volledige interview met Gert Pruim, die uitlegt hoe hij zijn baan, sporten en zijn gezinsleven combineert.

“Ik ben al 30 jaar ondernemer. Ik heb bedrijven opgezet in de ICT, telecom en kantoorartikelen. Daarnaast heb ik vier kinderen en een vriendin. Ik haal hier ontzettend veel energie uit: ik doe niets liever dan lekker samen voetballen met mijn zoontje. Vroeger deed ik niet anders dan keihard werken, 80 uur in de week was geen uitzondering. Mijn wekker ging om 06:30 uur en ik was niet voor 19:30 uur thuis. Ik bracht eigenlijk de hele dag zittend door. Als ik niet achter mijn bureau zat, zat ik wel in de auto. Aan lichaamsbeweging kwam ik in die periode amper toe. En dat had een flinke uitwerking op me, zowel fysiek als mentaal.”

Onzekerheden bij ondernemen

“Ik ben van nature wel een beetje een avonturier. Ik zoek spanning en uitdaging, dat drijft me. Ik vind het leuk om bedrijven te bouwen en te ontwikkelen. Als je ondernemer bent moet je je tijd goed indelen. Tijd maken om te sporten heb ik altijd wel gedaan, zelfs toen ik 80 uur per week werkte. Het stond jarenlang in mijn agenda: op maandag en vrijdag 1,5 uur voor sporten, daar kwam niemand aan.  Als ondernemer moet je plannen dat werkt door in je hele leven. Het is absoluut niet makkelijk, ook dat moet je leren.

Als ondernemer heb je meer onzekerheden, op 1 januari begin je altijd op 0. Nu heb ik op voorhand meer vertrouwen. Ondertussen weet ik hoe ik moet plannen en organiseren. Twee keer per week sporten betekent voor mij geen winst of verlies, maar zorgt er wel voor dat ik me fysiek en geestelijk voel. Dat is nog veel meer waard.”

Heb je het sporten ooit gemist?

“Er was een periode dat ik 20 kilo te zwaar was. Ik at altijd buiten de deur. Op een gegeven moment voelde ik me niet meer prettig, toen ben ik eindelijk weer begonnen met sporten. Als je fit bent heb je veel meer energie en dat straal je ook uit op anderen. Dit heb ik zelf ondervonden. Naast het overgewicht heb ik ook een hernia gehad. In deze periode was ik natuurlijk fysiek zwak, maar mijn prestaties op werk waren ook minder. Als je je fit voelt brengt dat voordelen met zich mee. Je motiveert je medewerkers bijvoorbeeld ook veel meer als je zelf energie uitstraalt. Als je aan het einde van de dag lusteloos bent inspireer je mensen minder, dus goede energie en uithoudingsvermogen zijn belangrijk."

Wat doe je meestal in de sportschool?

“Sporten! Ik heb de programma’s ondertussen in mijn hoofd. Ik heb een goede balans en ik doe niet te veel waarvan ik daarna last kan krijgen. Krachttraining en cardio doe ik, een beetje half-half. Ik loop al zo lang in de sportschool rond, ik weet ondertussen wat wel en niet verstandig is en hoe ik moet trainen. Ik let goed op mijn ademhaling, mijn rug recht houden: ik weet waar ik rekening mee moet houden. Ik gebruik veel apparatuur. De apparaten sturen je, waardoor ik zeker weet dat mijn houding altijd goed is.“

Wat is SportCity voor jou?

Alles is hier te vinden, de faciliteiten zijn gewoon goed. Er is wel eens wat stuk, maar dat is een incident. Als dat een keer het geval is wordt het altijd snel gemaakt en er zijn natuurlijk voldoende andere apparaten. Je kunt alle spiergroepen trainen en je sport in een relaxte omgeving. Iedereen kent je hier. Een deel van het personeel zit hier ook al heel lang, dan ken je elkaar wel. Als ik sport, sport ik ook echt. Geen iPhone mee en ik houd ook geen hele gesprekken. Na mijn training neem ik meestal wel een eiwitshake, dan heb je weleens een gesprekje en dat is ook alleen maar gezellig.”

Helpt sporten je dingen los te laten?

“Ik slaap niet slecht van stress of druk, maar ik kan redelijk goed relativeren. Als ik ergens geen invloed op heb accepteer ik iets, ik blijf er niet in hangen. Ik ben van de actie, ik kijk wat ik kan doen om een probleem op te lossen. Als ik aan het sporten ben kan ik mijn gedachten ordenen en mijn agressie kwijt. Ik ervaar dat wel als prettig, dat je alles wat je op dat moment hoog zit eruit kan knallen. Sporten is inspanning, maar ik ervaar dat niet als belasting.

Als je conditioneel goed bent kun je mentaal meer aan. Sommige mensen die een burn-out hebben sporten niet. Als je sporten combineert met het bezoeken van een psycholoog kan het je helpen om alles weer op de rit te krijgen. Mijn persoonlijke motivatie is dat ik fit wil zijn omdat ik me daar prettiger bij voel. Daarnaast is het ook beter voor iedereen om me heen. En ik geniet er gewoon van, ik ben een sportman. Ik ben heel blij met alles wat op mijn pad is gekomen. Ik had achteraf ook wel een job in de sport willen hebben. De omgeving is dynamisch en ik voel me er fijn in.”

Wil je meer verhalen van ondernemers lezen? Lees dan hier het verhaal Carolina en Liesbeth.

Gerelateerde berichten

Hoe leef je gezond?

Gezond leven, hoe doe je dat?

20 juni 2019 - Inspiratie

Hoe zorg je ervoor dat je iedere dag lekker in je vel zit? Hoe leef je een gezond leven? Het is goed om hier zo nu en dan bewust bij stil te staan en te reflecteren op hoe je leeft. Want wie wil nou niet gezond oud worden? Daarvoor zijn een paar ingrediënten onmisbaar. Die moeten mooi in balans zijn om een ideaal gezond ritme te hebben. In deze blog laten we je zien hoe je gezond kunt leven.

Lees verder

3 redenen waarom je nog niet afvalt

22 mei 2019 - Inspiratie

Heb jij al zomerkriebels? Het lekkere weer, die fijne vakantie, de lange dagen; we kijken ernaar uit! Maar zomerkriebels krijg je misschien ook op een minder fijne manier, omdat je weer in badkleding het strand op gaat. Wil je nog een kilo (of twee) kwijt, maar lukt het maar niet? Wij hebben 3 redenen waarom je nog niet afvalt voor je uitgeschreven.

Lees verder
5 fabels over afvallen

5 fabels over afvallen

1 mei 2019 - Inspiratie

Wil je met het oog op de zomer nog wat kilo’s afvallen? Laat je dan niet leiden door crashdiëten of goedbedoelde adviezen die gebaseerd zijn op fabels. We hebben vijf fabels over afvallen voor je op een rij gezet.

Lees verder