Ik wil meer kracht

Wilt u meer zichtbare spieren ontwikkelen voor een betere look op het strand? Of wat sterker worden om die zware boodschappentassen met gemak te kunenn tillen? Bij beide doelstellingen werkt u aan meer spiermassa en gezondere, krachtigere spieren. Wie denkt dat krachttraining voor mannen is, heeft het mis. Als u gewicht wilt verliezen, helpt de combinatie van kracht- en cardiotraining. Dat zorgt voor een verhoogde vetverbranding, zelfs als u slaapt. Zo verbrandt uw lichaam dag en nacht extra vet, ook als u niet traint. Goed om te weten!

Soorten krachttraining

Er zijn drie soorten krachttraining. Kracht-uithoudingsvermogen, waarbij u een spier traint om een bepaalde beweging langer te kunnen volhouden. Of krachttrainging om massa te creëren, dat vinden mannen vaak wat interessanter. Tenslotte krachttraining voor mega-kracht, om uw spieren in korte tijd een grote inspanning te laten leveren, bijvoorbeeld om gewicht te heffen op de Olympische Spelen. WIlt u niet zo gespierd maar wel wat atletischer worden, dan kiest u voor kracht-uithoudingsvermogen. Dat doet u bijvoorbeeld bij een BodyPump-les, waarbij u afwisselend de grote spiergroepen traint.

Om resultaat te boeken, moet de intensiteit van een oefening hoog genoeg zijn. Uw lichaam is gewend aan een bepaalde vorm van beweging en is in balans. U loopt bijvoorbeeld elke dag naar uw werk. Daar wordt u niet sterker van: daar is uw lichaam aan gewend en u blijft dus op hetzelfde niveau. Gaat u opeens rennen naar uw werk, dan bent u de eerste keer misschien moe, maar daarna gaat het steeds makkelijker. Totdat uw lichaam eraan gewend is en het geen effect meer heeft. Om dat patroon te doorbreken zult u weer nieuwe uitdagingen moeten creëren. Bij krachttraining werkt dat hetzelfde. Door steeds opnieuw een trainingsprikkel te geven die groot genoeg is om uw spieren uit te dagen, brengt u uw lichaam uit balans waardoor het zich moet aanpassen.

Welke oefeningen en hoe vaak

Na de warming up zijn de buikspiertrainingen, die elk uur bij SportCity worden gegeven, een goed begin. Probeer altijd een spiergroep meer dan één keer per week te trainen. Met drie keer per week trainen ziet u na vijf of zes weken al resultaat. Wilt u een echt complete ontwikkeling van uw spiergroepen, dan is een combinatie van losse gewichten en apparaten, met de nadruk op de losse gewichten, aan te raden. Doordat uw lichaam losse gewichten in balans moet houden, worden veel meer spiervezels aangesproken en krijgt u een completere training. Een goede opbouw en uitvoering van de oefeningen zijn belangrijk om blessures te voorkomen. Weet u niet precies hoe u een bepaalde oefening moet uitvoeren, vraag dan onze sportinstructeurs om instructies.