Dit is wat je moet weten over koolhydraten en vetten

Geplaatst op: 
6 februari 2019

Koolhydraten en vetten zijn de meest besproken voedingsstoffen. Daarom besteden wij regelmatig aandacht aan dit onderwerp. Moeten we deze voedingsstoffen vermijden of omarmen? Deze week vertelt Personal Coach Joraline jou alles over koolhydraten en vetten.

Koolhydraten: de feiten

Wat zijn koolhydraten nou precies? Alle koolhydraatarme diëten doen je vermoeden dat we deze voedingsstoffen gemakkelijk kunnen vermijden. Raar en zeker niet waar! Koolhydraten zijn de belangrijkste energieleveranciers voor de hersenen. Daarnaast is het nodig voor de rode bloedcellen in het lichaam. Je lichaam heeft ongeveer 40 – 70% koolhydraten nodig van je totale calorie-inname, zelfs als je heel de dag zit! Dit is echter wel afhankelijk van leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en de ruststofwisseling van een individu.

Energiepiek en energiedip

Onder koolhydraten vallen suikers, zetmeel en voedingsvezels. Suikers worden snel opgenomen in je bloed, waardoor er een snelle stijging in je bloedsuikerspiegel ontstaan (je hebt even flink wat energie). Helaas is dit maar van korte duur en zakt je energielevel enorm hard door de hoeveelheid insuline (hormoon) die wordt aangemaakt in je lichaam. Je krijgt een vermoeidheidsdipje en weer snel trek in iets zoets. Niet echt de ideale situatie dus, tenzij je een topsporter bent die snel een prestatie moet leveren. Zetmeel en voedingsvezels vallen onder de meervoudige koolhydraten. Deze worden langzamer afgebroken en komen zo geleidelijker in je bloed terecht. Hierdoor wordt er een normale hoeveelheid insuline aangemaakt, blijft de bloedsuikerspiegel constanter en heb je langer een verzadigd gevoel. Alleen maar voordelen dus. Neem bijvoorbeeld groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten als goede koolhydraatverstrekkers.

Vetten: de feiten

Ben je bang voor vetten? Dit is absoluut niet nodig! We hebben vetten gewoon nodig. Ze leveren namelijk belangrijke vitaminen en zorgen voor energie. Daarnaast dienen ze ook als bouwstof voor cellen en hormonen, maar wel in de juiste hoeveelheden, namelijk 20 - 40% van de totale calorie-inname.

Drie categorieën vetten

Binnen de vetten bestaan er drie verschillende categorieën; verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Verzadigde vetten zijn de “verkeerde vetten”, deze hebben namelijk een negatief effect op het cholesterolgehalte in je lichaam. Wat kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten zitten in producten zoals vet vlees, snacks, gebak en volle melk- en kaasproducten. Daarnaast zijn er ook nog onverzadigde vetten, de “oké-vetten”. Deze hebben juist een positieve invloed op het cholesterolgehalte. Onder de onverzadigde vetten vallen producten zoals olijfolie, vloeibare bak-en braadboter, vette vis, avocado en noten.

Tot slot zijn er dan ook nog transvetten. Dit zijn de slechtste vetten voor het menselijk lichaam en worden ook wel de “harde vetten” genoemd. Dit zijn vetten die het lichaam heel moeilijk afbreekt. Deze vetten zitten voornamelijk in producten zoals frituurvet, gebak, koek, harde margarines en ongezonde snacks. Vermijd deze vetten dus zo goed als je kunt.

Volgende week meer

Volgende week kom ik bij je terug met feiten over eiwitten en hoe we al deze voedingsstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) onder macronutriënten kunnen scharen. Tot volgende week!

Gerelateerde berichten

De waarheid over paaseieren

Eten of vergeten: dit is de waarheid over paaseitjes

17 april 2019 - Voeding

De kans is héél groot dat je er al een paar achter je kiezen hebt, want deze heerlijke paassnacks staan al een paar maanden in grote getalen in de schappen: paaseitjes. Rond Pasen kun je je bijna geen huis of kantoor voorstellen zonder een bakje van deze lekkere chocolaatjes op tafel.  Waarom is dat eigenlijk en zijn paaseitjes wel zo ‘slecht’ als je denkt?

Lees verder
Meal prep

Behaal je sportdoel door meal preppen

10 april 2019 - Voeding

Meal preppen is eigenlijk niets anders dan een fancy benaming voor het voorbereiden van je maaltijden. Meal prepping brengt een hoop voordelen met zich mee, vooral als je fanatiek bezig bent met sporten. In deze blog lees je wat de voordelen zijn en hoe meal preppen precies werkt.

Lees verder
Vegetarische curry

Snel en verantwoord recept: vegetarische curry met kikkererwten

14 maart 2019 - Voeding

Misschien heb je al gezien dat het deze week de Nationale Week Zonder Vlees is. Een mooi moment om even stil te staan bij je vleesconsumptie. Het beeld bestaat dat vegetarisch eten duur, smaakloos en eenzijdig is. Wat ons betreft is dat klinkklare onzin en met dit lekkere recept snoer je alle critici in je omgeving de mond. Weinig ingrediënten, goede voedingswaarden en lekker snel klaar. Wat wil een mens nog meer? Eet smakelijk!

Lees verder