Dit is wat je moet weten over koolhydraten en vetten

Geplaatst op: 
6 februari 2019

Koolhydraten en vetten zijn de meest besproken voedingsstoffen. Daarom besteden wij regelmatig aandacht aan dit onderwerp. Moeten we deze voedingsstoffen vermijden of omarmen? Deze week vertelt Personal Coach Joraline jou alles over koolhydraten en vetten.

Koolhydraten: de feiten

Wat zijn koolhydraten nou precies? Alle koolhydraatarme diëten doen je vermoeden dat we deze voedingsstoffen gemakkelijk kunnen vermijden. Raar en zeker niet waar! Koolhydraten zijn de belangrijkste energieleveranciers voor de hersenen. Daarnaast is het nodig voor de rode bloedcellen in het lichaam. Je lichaam heeft ongeveer 40 – 70% koolhydraten nodig van je totale calorie-inname, zelfs als je heel de dag zit! Dit is echter wel afhankelijk van leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en de ruststofwisseling van een individu.

Energiepiek en energiedip

Onder koolhydraten vallen suikers, zetmeel en voedingsvezels. Suikers worden snel opgenomen in je bloed, waardoor er een snelle stijging in je bloedsuikerspiegel ontstaan (je hebt even flink wat energie). Helaas is dit maar van korte duur en zakt je energielevel enorm hard door de hoeveelheid insuline (hormoon) die wordt aangemaakt in je lichaam. Je krijgt een vermoeidheidsdipje en weer snel trek in iets zoets. Niet echt de ideale situatie dus, tenzij je een topsporter bent die snel een prestatie moet leveren. Zetmeel en voedingsvezels vallen onder de meervoudige koolhydraten. Deze worden langzamer afgebroken en komen zo geleidelijker in je bloed terecht. Hierdoor wordt er een normale hoeveelheid insuline aangemaakt, blijft de bloedsuikerspiegel constanter en heb je langer een verzadigd gevoel. Alleen maar voordelen dus. Neem bijvoorbeeld groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten als goede koolhydraatverstrekkers.

Vetten: de feiten

Ben je bang voor vetten? Dit is absoluut niet nodig! We hebben vetten gewoon nodig. Ze leveren namelijk belangrijke vitaminen en zorgen voor energie. Daarnaast dienen ze ook als bouwstof voor cellen en hormonen, maar wel in de juiste hoeveelheden, namelijk 20 - 40% van de totale calorie-inname.

Drie categorieën vetten

Binnen de vetten bestaan er drie verschillende categorieën; verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Verzadigde vetten zijn de “verkeerde vetten”, deze hebben namelijk een negatief effect op het cholesterolgehalte in je lichaam. Wat kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten zitten in producten zoals vet vlees, snacks, gebak en volle melk- en kaasproducten. Daarnaast zijn er ook nog onverzadigde vetten, de “oké-vetten”. Deze hebben juist een positieve invloed op het cholesterolgehalte. Onder de onverzadigde vetten vallen producten zoals olijfolie, vloeibare bak-en braadboter, vette vis, avocado en noten.

Tot slot zijn er dan ook nog transvetten. Dit zijn de slechtste vetten voor het menselijk lichaam en worden ook wel de “harde vetten” genoemd. Dit zijn vetten die het lichaam heel moeilijk afbreekt. Deze vetten zitten voornamelijk in producten zoals frituurvet, gebak, koek, harde margarines en ongezonde snacks. Vermijd deze vetten dus zo goed als je kunt.

Volgende week meer

Volgende week kom ik bij je terug met feiten over eiwitten en hoe we al deze voedingsstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) onder macronutriënten kunnen scharen. Tot volgende week!

Gerelateerde berichten

Hoe drink je genoeg bij warm weer

Hoe drink je genoeg bij warm weer?

27 juni 2019 - Voeding

Het is je vast niet ontgaan: de zomer is begonnen. Dat laat het weer blijken met hoge temperaturen en volop zon. Je hebt de barbecue al uit de schuur gehaald, je luchtige kleding ligt op de prominentste plank van je kast klaar en je zonnebril zit zelfs tijdens het slapen op je hoofd. Je hebt overal aan gedacht om je aan te passen aan het zomerse weer. Maar ook aan hoe vaak en hoe veel je drinkt? Als het warm is, zweet je meer dan normaal. Daarom is het belangrijk om meer water te drinken, zodat je uitdroging voorkomt. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg drinkt met dit warme weer? We vertellen het je in deze blog. 

Lees verder
Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen als je geen vlees eet?

Geen vlees eten en toch genoeg eiwitten binnenkrijgen doe je zo

6 juni 2019 - Voeding

Als je wilt afvallen, is het aan te raden om genoeg eiwitten te eten. Eiwitten geven je namelijk een verzadigd gevoel, waardoor je relatief minder eet. En als je minder eet, krijg je minder calorieën binnen dan je lichaam verbruikt en daardoor val je af. Producten met een hoog eiwitgehalte zijn vis, vlees, eieren en zuivel(vervangers). Maar wat als je vegetariër of veganist bent, hoe krijg je dan genoeg eiwitten binnen? Je eet (een aantal van) deze producten dan natuurlijk niet. In deze blog leggen we je uit wat je in je voedingspatroon kunt eten om je eiwitdoelstelling toch te halen.

Lees verder

Is een banaan gezond?

16 mei 2019 - Voeding

Er bestaan nogal verschillende standpunten over bananen. De een eet ze, omdat ze veel vezels bevatten en je hongergevoel stillen, de ander vermijdt ze, omdat ze het afvalproces in de weg zouden zitten. Het is een van de meest (besproken en) populaire fruitsoorten. Maar hoe gezond is een banaan? Vandaag leggen we je dat uit.

Lees verder